TV TIPY 16.5. - 22.5. 2011

TV TIPY 16.5. - 22.5. 2011

VOD recenzia



16.5.
PONDELOK

20:30 Spikova banda (The Spikes Gang), USA, 1974 (MGM)
Starnúci bankový lupič Harry Spikes (Lee Marvin) je pri jednej akcii zranený. Podarí sa mu uniknúť a ukryť sa v dome mladých farmárskych synov (Ron Howard a Gary Grimes), ktorí mu svojou starostlivosťou zachránia život. Zločinec im rozpráva o svojich dobrodružstvách a jeho príbehy ich inšpirujú k rovnakému životu. Kriminálnik je nadšený a stáva sa ich vodcom. Novo sformovaná banda vylúpi niekoľko bánk a vedie rozmarný život, to však iba do chvíle, kým ich Harry začne vydierať.

21:45 Once (Once), Írsko, 2006 (Dvojka)
On je pouličný hudobník a občas si privyrába v dielni svojho otca. Jeho snom je živiť sa hudbou, ale to sa mu vôbec nedarí. Ona je talentovaná pianistka z Čiech, ktorá odišla do Írska kvôli obžive a predáva na ulici ruže. Keď sa tí dvaja náhodou stretnú, zistia, že ich spoločná hudba má neobyčajnú silu a podarí sa im získať nielen peniaze na prenájom štúdia, kde nakrútia spoločný album, ale aj priazeň a obdiv všetkých, ktorí sa na jeho vzniku podieľajú. Hlavní predstavitelia filmu, frontman skupiny The Frames Glen Hansard a česká hudobníčka Markéta Irglová, získali Oscara za najlepšiu pieseň, titulnú Falling Slowly.

22:45 The Daisy Chain (The Daisy Chain), Írsko/ Veľká Británia, 2008 (Čt2)
Snímka írskej režisérky Aisling Walsh, ktorá sa žánrovo pohybuje medzi psychologickým thrillerom a hororom, okrem temnej atmosféry a pôsobivých záberov divokého morského pobrežia ponúka predovšetkým intenzívny herecký výkon Samanthy Morton v úlohe matky, hlboko poznamenanej smrťou vlastného dieťaťa.


17.5.
UTOROK

20:05 Následník (L'Héritier), Francúzsko/ Taliansko, 1973 (Čt2)
Bart Cordell sa vracia do Francúzska prevziať impérium svojho otca, ktorý zahynul pri leteckej katastrofe. Sprevádza ho priateľ, ktorý je jediný, na koho sa môže tento bohatý a mocný muž spoľahnúť a komu môže dôverovať. V lietadle ho zvedie krásne dievča a hneď pri kontrole na letisku sú uňho nájdené drogy. Začína tušiť, že nič nieje náhoda a že pád lietadla jeho otca bol súčasťou rafinovaného spiknutia. Komplot mocných ho chce zbaviť vplyvu, majetku a pripraviť o syna. Ale Cordell je príliš tvrdý, než aby sa zľakol alebo nechal chytiť do pasce. Takže ho je treba zabiť.

20:10 Zabudnite na Mozarta (Vergeßt Mozart), SRN/ ČSSR, 1985 (Dvojka)
Pôvodný televízny film, vyrobený v koprodukcii s SRN, ktorý sa na pôdoryse kriminálneho pátrania po záhadných okolnostiach predčasnej smrti geniálneho skladateľa W. A. Mozarta, vyslovuje k závažnej problematike zmyslu umeleckej tvorby a cene života a smrti. Aj napriek tomu, že dielo dôsledne vychádza z faktografie jeho života, nechce byť životopisným filmom v tradičnom zmysle slova. Zámerom režiséra a scenáristu bolo vysloviť sa aj ku problematike vzťahu umelca a spoločnosti, keďže rebel Amadeus vyrastal z duchovných koreňov Francúzskej revolúcie a dostával sa do častých konfliktov so zástancami rigidného absolutizmu.

21:00 3 sezóny v pekle, Česko/ Slovensko/ Nemecko, 2009 (Čt1)
Píše sa rok 1947 a doba praje zmyselnosti, extravagancii, humoru a nekonečnému očakávaniu. Ivan Heinz, elegantný dandy a vtipný provokatér, má práve devätnásť. Uteká z domu, aby sa vydal na nekonvenčnú cestu oslavujúcu slobodu a umelecké ideály. Žije len prítomným okamihom, obdivom ku krásnym ženám. Život sa zdá byť báječný, pokiaľ ho vychutnávate v opare cigaretového dymu, ľahko opojení likérom a po boku fascinujúcej, krásnej a skúsenej ženy. Komu by sa v tejto chvíli chcelo napríklad do armády, ktorá na Ivana kýva prstom. Komunistický režim začína ukazovať aj svoju represívnu tvár. Ivan a Jana sa vyhýbajú práci, spriadajú fantastické plány do budúcnosti, živia sa drobnými krádežami a plánujú útek do Paríža. Stret s mocou však prichádza tvrdo a nečakane.

23:00 Klan lietajúcich dýk (十面埋伏), Čína/ Hong Kong, 2004 (Čt1)
Napínavý akčný film od tvorcov filmu Tiger a drak, ale zároveň aj silné a romantické rozprávanie o láske. Rok 859 nášho letopočtu, obdobie vlády dynastie Tang, ktorá bola v čase svojho rozkvetu jednou z najosvietenejších ríš čínskej histórie. Teraz sa však nachádza v úpadku. Cisár nie je schopný vládnuť a vláda je skorumpovaná. V zemi sa šíria nepokoje a početné povstalecké armády sa začínajú búriť. Tá najväčšia a najprestížnejšia si vraví Klan lietajúcich dýk.

23:05 Zredigované (Redacted), USA/ Kanada, 2007 (Čt2)
Film nakrútil známy americký režisér Brian De Palma podľa skutočného incidentu s podrobnosťami ktorého sa zoznámil na internete. Uskutočnil potrebné úpravy, aby sa vyhol možným právnym dôsledkom a v spolupráci s málo známymi hercami realizoval pôsobivý príbeh americkej jednotky, v ktorom sa prelína niekoľko zdrojov, tvoriacich dokopy jednoliaty obraz násilia, plodiaceho ďalšie násilie. De Palma, známy svojim režijným rukopisom, udalosti neukazuje ako v konvenčnej dráme, ale skladá ich dohromady z videodeníku jedného z vojakov, reportážnych záberov miestnej televízie, záznamov bezpečnostných kamier a dokonca z výsekov fiktívneho francúzskeho dokumentu. Film neponúka žiadne riešenia, iba upozorňuje na to, čo sa  deje.

TV tipy 16.5. - 22.5. 2011 TV tipy 16.5. - 22.5. 2011 TV tipy 16.5. - 22.5. 2011


18.5.
STREDA

21:55 Hřbitov pro cizince, ČSFR, 1991 (Čt1)
Tragikomický príbeh dvoch kamarátov, ktorí za vojny ako českí letci bojovali v Anglicku a po návrate domov museli prežiť známe martýrium, je výpoveďou o sile priateľstva, odvahe prekročiť sám seba v stretnutí s násilím aj o práve na zachovanie ľudskej pamäte.

23:20 Femme Fatale (Femme Fatale), Francúzsko 2002 (Markíza)
Režisér Brian De Palma siahol po klasickej femme fatale tak častej vo filmoch zo  štyridsiatych a päťdesiatych rokov, a prispôsobil ju súčasnosti. Príbeh začína na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes v roku 2001, kde  krásna, ale taktiež všetkého schopná "femme fatale" odvážne ukradne drahocenný šperk a vypáli rybník svojim komplicom. Potom odchádza do Ameriky a v lietadle sa zoznámi s úspešným podnikateľom Wattsom  a s ním si užíva anonymitu v cudzine. Po siedmych rokoch je podnikateľ poverený prácou ambasádora vo Francúzsku, takže jeho žena Laura sa po odvážnej lúpeži vracia späť na miesto činu s novou identitou.

00:00 Faunovo velmi pozdní odpoledne, ČSSR, 1983 (Joj Plus)
Komediálne ladený film V. Chytilovej, nakrútený na motívy poviedky Jiřího Brdečku, možno označiť ako grotesknú moralitu. Zachytáva výjavy zo života starnúceho elegána a zvodcu mladých dievčat, ktorý sa zo strachu pred starobou a smrťou snaží urvať, čo sa ešte dá. Postupne si však uvedomuje, že jeho počínanie je márne, že vo svojom živote skôr strácal, než získaval. A tak sa z Fauna, na prvý pohľad šarmantného a úspešného muža, stáva tragikomická figúra zbytočného človeka.


19.5.
ŠTVRTOK

19:45 Spadol z oblakov (Danny Deckchair), Austrália, 2003 (Film+)
Danny Morgan je výstredný betonár s hlavou plnou bláznivých nápadov. Keď jeho žena Trudy, ctižiadostivá realitná agentka, zruší kvôli obedu zo známym športovým komentátorom dlho plánovanú spoločnú dovolenku, trávi týždeň sám doma a to nikdy neveštilo nič dobré. A skutočne, Danny v priebehu grilovacej párty uviaže k svojmu kreslu balóny, vezme si pivo a uletí nude, všednosti a všetkým, čo ho mali za tuctového chlapíka. 

00:15 Obscénnosť – príbeh Mary Whitehousovej (Filth: The Mary...), VB, 2008 (Čt2)
Veľkou Britániou sa valia swingujúce šesťdesiate roky, éra prevratných spoločenských a kultúrnych zmien. Zástancovia slobody prejavu a postupného uvoľňovania škrobenej morálky sú nadšení. Nie tak Mary Whitehouse, učiteľka výtvarnej výchovy z malého mesta, matka troch dospievajúcich synov a žena pevných kresťanských zásad. Filmový portrét preslávenej bojovníčky proti obscénnosti nieje v žiadnom prípade suchopárnou životopisnou snímkou, ale veľmi svieže pozeranie, o to pikantnejšie, že vzniklo v produkcii BBC, s ktorou Mary Whitehouse zviedla nejeden ostrý spor. Film s príslovečným britským nadhľadom dáva priestor obom stranám, pričom nešetrí ani jednu z nich. V hlavnej úlohe exceluje Julie Walters, známa napríklad ako Molly Weasly zo série filmov o Harrym Potterovi.


TV tipy 16.5. - 22.5. 2011 TV tipy 16.5. - 22.5. 2011 TV tipy 16.5. - 22.5. 2011

20.5.
PIATOK

23:30 Pod povrchom (What Lies Beneath), USA, 2000 (Joj)
Manželstvo Normana a Claire Spencerovcov je na prvý pohľad dokonalé. No len do chvíle keď sa v ich dome začínajú diať nevysvetliteľné veci. Claire sa začne zaujímať, kam sa podela nová susedka, ktorá sa s jej manželom často hádala.

00:20 Rocky IV (Rocky IV), USA, 1985 (Markíza)
Rocky Balboa (Sylvester Stallone) už boxuje iba pre kondíciu a užíva si pokojný rodinný život. Keď do mesta prichádza amatérsky majster sveta Ivan Drago (Dolph Lundgren) z Ruska aj s manželkou a trénerom, Apollo neváha vyzvať ho na súboj. Bitka poznačená ideológiou ruského trénera v hĺbke studenej vojny mala fatálne následky. Drago Apollovi nasadzuje K.O., na ktoré Apollo zomiera v náručí Rockyho. Ten svojho priateľa mieni pomstiť a to okamžite. Vyzýva Draga na súboj.


21.5.
SOBOTA

21:00 Alexander Veľký (Alexander), USA/ VB / SRN/ Holandsko, 2004 (Filmbox)
Aký film vlastne môže urobiť kontroverzný režisér? Jedine kontroverzný. Známy žonglér s faktami a ľudskými emóciami Oliver Stone (Čata, Takí normálni zabijaci, Doors) si vytiahol z histórie námet, ktorý obsahoval výrazne menej politiky, než väčšina jeho predošlých diel (JFK, Nixon, Comandante). Filmovo takmer novický námet, tak dostal svoju výraznú - ako inak - Stoneovskú podobu.

21:20 Ene Bene, Česko, 1999 (Čt1)
Príbeh lyrickej komédie režisérky a scenáristky Alice Nellis sa odohráva v priebehu dvoch dní a jednej noci v malom meste v dobe volieb do miestneho zastupiteľstva. Otázka volebných preferencií a už samotného faktu, či k voľbám ísť alebo neísť, sa pre postavy stane bojovným poľom, na ktorom začnú riešiť všetky, za dlhé roky nahromadené problémy.

21:45 Úsvit Zuluov (Zulu Dawn), USA/ JAR/ Holandsko, 1979 (Dvojka)
Úsvit Zuluov je film, inšpirovaný historickými udalosťami bitky pri Isandlwane v roku 1879. V tomto prvom veľkom stretnutí britsko - zulskej vojny utrpelo vojsko britského impéria katastrofálnu porážku od dvadsaťtisícovej zulskej armády, vyzbrojenej prevažne tradičnými zbraňami. Bojovníci kmeňa Zulu spôsobili Britom ťažké straty a toto bojové stretnutie znamenalo potupný koniec prvej britskej invázie. Britské impérium nikdy predtým neutŕžilo takýto úder od domorodého a zle vyzbrojeného vojska. Žiaľ, dôsledkom udalostí bola druhá, oveľa lepšie zorganizovaná invázia, ktorá znamenala koniec nádejí zulského vedenia na mierové vyjednávanie. Film je adaptáciou literárnej predlohy Cy Endfielda a zaznamenáva udalosti, ktoré sa stali pred tými, ktoré popisuje jeho film Zulu z roku 1964.

22:10 Batman začína (Batman Begins), USA, 2005 (Markíza)
Ako malý chlapec, videl Bruce Wayne na vlastné oči vraždu svojich rodičov. Táto trauma v ňom zanechala stopy na celý život – jediné, po čom túžil, bola pomsta. Osud však chcel, že sa mu to však nikdy nepodarilo. Rozhodol sa vyhľadať pomoc a radu u Ra Al Ghula – majstra nebezpečného ale váženého kultu ninja na ďalekom východe. Po návrate do upadajúceho Gotham City, ktoré je pod nadvládou organizovaného zločinu a nebezpečných indivíduí, zistí, že ho Wayne Industries – spoločnosť, ktorú zdedil, podvádza. Pod svojim sídlom však objaví jaskyňu. Stane sa tak z neho nový človek – ten, ktorý bude zasievať strach do sŕdc všetkým, ktorí konajú bezprávie – stane sa z neho Batman!

23:30 Smrť pána Lazarescu (Moartea domnului Lazarescu), Rumunsko, 2005 (Čt2)
Cristi Puiu v celovečernej tvorbe debutoval filmom Tovar a prachy (Marfa si Banii, 2001), s ktorým okrem iného súťažil v Medzinárodnej súťaži prvých a druhých hraných filmov na MFF Bratislava 2001, pričom festivalu sa osobne zúčastnil. Za krátky film Kartón Kentiek a balíček kávy (Un cartus de kent si un pachet de cafea, 2004) o generačnom strete otca a syna získal Zlatého medveďa na MFF Berlín 2004. Jeho ďalší celovečerný projekt Smrť pána Lazarescu (Moartea domnului Lazarescu, 2005) je podľa viacerých recenzentov a kritikov zlomovým dielom súčasnej rumunskej filmovej tvorby. Snaha vážne chorého pána Lazaresca dopracovať sa k lekárskej starostlivosti počas jednej noci v Bukurešti, je tu zobrazená s využitím takmer dokumentaristických nástrojov a postupov. Má pritom ísť o prvý diel zo série šiestich filmov nazvanej Príbehy z predmestí Bukurešte.


TV tipy 16.5. - 22.5. 2011 TV tipy 16.5. - 22.5. 2011 TV tipy 16.5. - 22.5. 2011

22.5.
NEDEĽA

20:55 Čo vlastne ženy chcú (Things You Can Tell Just by Looking at Her), USA, 2000 (Film+)
Poviedkový film s piatimi volne prepojenými príbehmi. Niektoré sú prosté, iné bizarné, o ďalších ste určite počuli ale na vlastnej koži by ste ich zažiť nechceli. Všetky spája 5 osudových žien a ich zvláštny až svojrázny prístup k situáciám, ktoré život prináša.

21:25 Moja vojna (Edges of the Lord), USA/ Poľsko, 2001 (Čt2)
Na jeseň 1943 okupuje nacistická armáda Krakov a neľútostne likviduje židovské ghetto. Dvanásťročnému Romkovi sa iba zázrakom podarí zachrániť z pekla útekom na vidiek. Vo východnom Poľsku ale malého židovského utečenca neprivítajú dvakrát pohostinne. Nič mu nieje platné, že sa ho zastane katolícky kňaz, Romek je sám uprostred neznámych ľudí. Nepriateľsky naladení dedinčania, strach, prenasledovanie a vojna dospelých sú všade okolo. Radosti detstva zostali v inom svete.

22:55 Zajtrajšok nikdy nezomiera (Tomorrow Never Dies), UK/USA, 1997 (Joj)
Pre peniaze a svoje megalomanstvo je schopný urobiť všetko, ale to našťastie nie je žiadne tajomstvo. Elliot Carver by rád pripojil k svojmu mediálnemu impériu aj čínsky trh, ale ten mu aj napriek jeho vytrvalému úsiliu stále uniká. Keď je v čínskych vodách za podivných okolností zničená britská vojnová loď, situácia sa vyhrocuje. Carverovo impérium je pripravené po celom svete vyjsť s palcovými titulkami o katastrofe a priviesť Čínu a Britániu k zničujúcemu konfliktu. Je tu však aj agent 007 James Bond, ktorý na veci ide nenapodobiteľným spôsobom. Už stihol spoznať Carverovu okúzľujúcu manželku Paris a teraz by rád podkúril Carverovi. S dokonale krásnou agentkou Wai Lin  je pre Bonda radosť spolupracovať, ale na dobré pocity nie je príliš čas. Už o pár hodín sa svet môže ponoriť do najtemnejšieho chaosu.

22:50 Duna (Dune), USA, 1984 (Film+)
V roku 10191 sa vládcovia vesmíru snažia získať kontrolu nad substanciou umožňujúcou cestovanie kozmickým priestorom. Táto látka sa vyskytuje iba n a Púštnej planéte, kde sa tamojší obyvatelia pod vedením svojho spasiteľa snažia od vládcu oslobodiť.



HIT TÝŽDŇA

21.5.
SOBOTA

23:30 Smrť pána Lazarescu (Moartea domnului Lazarescu), Rumunsko, 2005 (Čt2)
Cristi Puiu v celovečernej tvorbe debutoval filmom Tovar a prachy (Marfa si Banii, 2001), s ktorým okrem iného súťažil v Medzinárodnej súťaži prvých a druhých hraných filmov na MFF Bratislava 2001, pričom festivalu sa osobne zúčastnil. Za krátky film Kartón Kentiek a balíček kávy (Un cartus de kent si un pachet de cafea, 2004) o generačnom strete otca a syna získal Zlatého medveďa na MFF Berlín 2004. Jeho ďalší celovečerný projekt Smrť pána Lazarescu (Moartea domnului Lazarescu, 2005) je podľa viacerých recenzentov a kritikov zlomovým dielom súčasnej rumunskej filmovej tvorby. Snaha vážne chorého pána Lazaresca dopracovať sa k lekárskej starostlivosti počas jednej noci v Bukurešti, je tu zobrazená s využitím takmer dokumentaristických nástrojov a postupov. Má pritom ísť o prvý diel zo série šiestich filmov nazvanej Príbehy z predmestí Bukurešte.


autor Tomáš Daneček 15.5.2011
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.