TV TIPY 30.5. - 5.6. 2011

TV TIPY 30.5. - 5.6. 2011

VOD recenzia



30.5.
PONDELOK

22:15 Ničota (Nothing), Kanada, 2003 (Film+)
Dave a Andrew sú sociálni stroskotanci, ktorí sú priateľmi od detstva a delia sa o jeden dom, stojaci medzi dvoma cestnými mostami. Keď Dave príde o prácu a priateľku a Andrew je v rovnaký deň neprávom obvinený zo sexuálneho obťažovania, veci sa začnú v ich idylickom svete kaziť. Navyše príde polícia a exekútori, ktorí chcú kvôli stavbe diaľnice ich dom zbúrať. Vo chvíli, keď sa k nim do domu polícia dobýva, majú obaja prianie, aby všetko okolo nich zmizlo. Keď vyjdú von, prekvapene zistia, že sa im podarilo celý svet skutočne vymazať.

22:40 Prenasledovanie (Persécution), Francúzsko/ Nemecko, 2009 (Čt2)
Daniel, tridsaťpäťročný stavební robotník, pôsobí na prvý pohľad dosť osamelo. Tri roky prežíva strastiplný vzťah so Soňou, ktorú miluje a nenávidí zároveň, ale nedokáže sa od nej odpútať. Život mu komplikuje neznámy muž, ktorý sa odmieta z Danielovho života stratiť tak, ako sa znenazdania objavil. Daniel nevie, ako sa muža zbaviť, a prenasledovanie, ktorému je vystavený, je preňho určitou príležitosťou, ako vnímať viac svet okolo seba.

22:40 Neuveriteľná cesta (Mary Bryant), Austrália/ Veľká Británia, 2005 (Filmbox)
Mary Bryantová, dcéra chudobného rybára z Cornwallu sa v roku 1786 dopustí z hladu drobnej krádeže. Je odsúdená k trestu smrti, ale kráľ Juraj jej udelí milosť a pošle ju na sedem rokov na druhý koniec sveta, do austrálskej trestaneckej kolónie Botany Bay. Dievča netuší, čo ju čaká. A aby toho nebolo dosť, zistí, že čaká dieťa. Po istom čase Mary v kolónií zorganizuje útek malej skupiny trestancov a vydáva sa na krutú, štyri tisíc míľ dlhú cestu za slobodou.


31.5.
UTOROK

20:05 Samotár (Le Solitaire), Francúzsko, 1987 (Čt2)
Komisár Stan Jalard sa spoločne s priateľom inšpektorom Simonom rozhodnú raz a navždy skoncovať s policajnou kariérou. Chcú kúpiť hotel a usadiť sa na pobreží slnečných Antíl. Ako obvykle idú zakončiť pracovný deň do svojej obľúbenej vinárne. A tam v priebehu jediného okamžiku, keď je inšpektor Simon náhle brutálne zastrelení bezohľadným zabijakom, ich sen o spoločnej budúcnosti končí. Stan sa znovu zmieruje s policajnou prácou s jediným cieľom, nájsť vraha svojho priateľa.

21:00 Knoflikáři Česko, 1997  (Čt1)
Šesť dejovo prepojených poviedok rozpráva prevažne humornou, ironickou a trpkou formou o dávnej kliatbe, ľudskej nevere, podivných úchylkách, nečakanom zázraku aj o pokryteckom odpustení. Všetky majú vlastnú vypointovanú stavbu, špecifickú atmosféru a spôsob spracovania.

22:55 Sherrybaby (Sherrybaby), USA, 2006 (Čt2)
Sherry Swansonová, ktorá bola závislá na drogách a spáchala lúpež, sa vracia z väzenia. Priamočiara mladá žena sa snaží zaradiť do bežného života. Nadviaže kontakt s bratom Bobbym, ktorý vychováva jej dcéru Alexis. S dievčatkom, na ktorej jej záleží, sa pokúša obnoviť normálne vzťahy. Nejakú dobu sa zdá, že konečne prelomí nedôveru okolia a dodrží svoje predsavzatie fungovať ako zodpovedná matka. Úspešne abstinuje a získa pracovné miesto vychovávateľky malých detí. Zmätená Alexis však vyrastá pod vplyvom bratovej manželky Lynn, ktorá na Sherry žiarli. Odcudzenie dievčaťa od jej skutočnej matky sa prehlbuje.

TV tipy 30.5. - 5.6. 2011 TV tipy 30.5. - 5.6. 2011 TV tipy 30.5. - 5.6. 2011


01.6.
STREDA

20:15 Sedem magických rokov, Slovensko, 2005 (Dvojka)
Keď má na svet prísť nový človek, jeho rodičia sa pýtajú: čo potrebujeme kúpiť? Plienky, krémy, postieľku, zvláštnu vaničky na kúpanie, cumeľ s špeciálnym ergonomickým tvarom. Jediné čo dieťa naozaj potrebuje sú jeho rodičia: vnútorne silní, plní energie a odhodlania riešiť prichádzajúce problémy, plní optimizmu a lásky. Dokument Mareka Šulíka o dôležitých momentoch vo vývoji dieťaťa.

20:30 Mustangy (The Misfits), USA, 1961 (MGM)
V snahe zachrániť svoje manželstvo s Marilyn Monroe napísal dramatik Arthur Miller scenár filmu Mustangy, ktorého realizáciu ponúkol Johnovi Hustonovi. Vznikla pútavá dráma o jednej žene, troch mužoch, divokých mustangoch a hľadaní šťastia, v ktorom sa po boku krehkej plavovlasej divy objavili Clark Gable, Eli Wallach a Montgomery Clift. Napriek vynikajúcim hereckým výkonom, fascinujúcej kamere Russella Mettyho (Dotyk zla, Spartakus) a sugestívnemu hudobnému doprovodu sa Mustangy v dobe vzniku nestali diváckym hitom. 

22:00 Bumerang, Česko, 1996 (Čt1)
Film režiséra Hynka Bočana a scenáristu Jiřího Stránského bol čoskoro po svojej premiére v roku 1997 vyznamenaný viacerými prestížnymi cenami. Odohráva sa v komunistickom lágri päťdesiatych rokov. Po odhalení stalinského kultu sa náhle medzi väzňami, pracujúcimi v uránových baniach, ocitáva muž, ktorý ešte nedávno rozhodoval o ich živote a smrti, vysoko postavený plukovník, veliteľ trestaneckých zariadení. Autentická situácia, v ktorej sa stáva bývalý väzniteľ spoluväzňom, vytvára priestor nielen pre svedectvo o dobe, ale aj pre zamyslenie nad obecne platnými otázkami viny a odplaty, otázkami univerzálnej zodpovednosti.

22:25 Kruté radosti, Slovensko, 2002 (Jednotka)
Komorný príbeh zo slovenského mestečka v medzivojnovom období je krehkou štúdiou medziľudských vzťahov, určovaných večným hľadaním lásky a porozumenia. Do ustálenej hladiny malomestského života dramaticky vstupu mladá Valentína, nemanželská dcéra svetáckeho notára, aby svojou úprimnosťou zmenila v trojici starých mládencov cynický a konformný postoj k životu na nádej.


02.6.
ŠTVRTOK

20:30  CQ  (CQ), USA/ Luxemburg/ Francúzsko/ Taliansko, 2001 (MGM)
Mladý nádejný filmár Paul (Jeremy Davies) sníva na sklonku 60. rokov v Paríži, že nakrúti film, ktorý bude jeho skutočnou osobnou výpoveďou. Súčasne pracuje ako strihač na sci-fi filme, ktorého dej sa odohráva v roku 2001. Keď režisér zlyhá, prichádza jeho šanca. Dráma videoklipára Romana Coppolu.

22:00 Francúzska spojka (The French Connection), USA, 1971 (Joj Plus)
Dvojica detektívov bojuje proti obchodu s drogami, Jimmy Doyle, prezívaný Pepek a jeho parťák Buddy Russo. Pri svojej práci v Brooklyne sa dostanú na stopu pripravovaného obchodu, pri ktorom ide o veľké množstvo heroínu, ale veľký prípad nedopadne tak, ako
by si priali. 

TV tipy 30.5. - 5.6. 2011 TV tipy 30.5. - 5.6. 2011 TV tipy 30.5. - 5.6. 2011


03.6.
PIATOK

21:15 Kňaz, rabín a krásna blondínka (Keeping the Faith), USA, 2000 (Joj)
Ak by ste vo svojom živote mali skutočne niečomu veriť, tak v prvom prípade by to mala byť láska. Jake a Brian zatiaľ veria niečomu inému. Jake je totiž rabín a Brian katolícky kňaz. Títo dvaja sympatickí mladí muži sú priateľmi od detstva a majú to šťastie, že svoje pokojné životy môžu zdieľať s bezstarostnými životmi ostatných v newyorskej Upper West Side. Lenže nielen ich najvyššia viera dostáva poriadne zabrať po tom, ako sa do mesta vráti ich stará spoločná kamarátka Anna.

22:10 Gremlins (Gremlins), USA, 1984 (MGM)
Je roztomilý a môžete ho mať doma. Ale dbajte na nasledujúce varovania: Nesmiete ho namočiť. Chráňte ho pred priamym svetlom. A čo je najdôležitejšie, na čo nesmiete nikdy zabudnúť: aj keby plakal, žobral v žiadnom prípade ho nekŕmte po polnoci. Inak bude zle...

22:55 Švédska trojka (Threesome), USA, 1994 (Doma)
Mladá Alex prichádza na internát, kde má stráviť budúcich niekoľko rokov svojho života. Dôjde však k malému nedorozumeniu. Školský počítač ju považuje vďaka jej menu Alex za muža a pridelí jej spoločnú izbu s dvoma študentmi. Počítač sa nikdy nemýli a Alex je proti jeho rozhodnutiu bezmocná. Zmieri sa so svojím osudom a čoskoro začnú medzi troma spolubývajúcimi vznikať zložité vzťahy.

00:45 Mníchov (Munich), USA, 2005 (Markíza)
Najtragickejší deň v olympijských dejinách, masaker izraelských športovcov v roku 1972 v Mníchove, ktorý mala na svedomí teroristická organizácia, sa nezmazateľne zapísal do histórie dvadsiateho storočia. O udalostiach, ktoré nasledovali, toho v učebniciach dejepisu alebo dobovej tlači mnoho nenájdete. Sérii nájomných vrážd proti strojcom atentátu, ktoré naplánovala a uskutočnila izraelská tajná služba, v majstrovsky napínavom thrillery zmapovala režisérska legenda Steven Spielberg.


04.6.
SOBOTA

21:40 Zbohom, baby (Gone Baby Gone), USA, 2007 (Čt1)
Režisérska prvotina Bena Afflecka pred nami otvára Boston, ktorý je znepokojivo obyčajný, špinavý a bezútešný. Obyčajný život vo veľkej krajine nie je o nič väčší ako inde, skôr naopak. Tlak sociálnej biedy, apatia k životu a drogy patria k životu viac, ako objatie alebo starostlivosť o blízkeho. Strata malého dievčatka rozvíri hladinu a k frontálnemu nasadeniu polície sa pridávajú aj súkromné snahy o vyriešenie prípadu. Dvojica súkromných detektívov Patrick Kenzie (Casey Affleck) a Angie Gennaro (Michelle Monaghan) vsádza na to, že sa dostane so svojimi otázkami k odpovediam, aké by polícia nikdy nedostala. Ich motivácie vyriešiť prípad sú od začiatku pomerne altruistické a napriek tomu, že Angie sa bojí, čo z toho môže vyliezť, postupne sú stále viac vťahovaní do sveta, ktorý nie je tvorený skautskými sľubmi. 

22:00 Interview podľa van Gogha (Interview), Holandsko, 2003 (Dvojka)
Originálny film tragicky zosnulého holandského režiséra Théa van Gogha brilantne rozpráva jednoduchý príbeh. Politický novinár je prinútený spraviť rozhovor s bezvýznamnou hviezdičkou televíznych seriálov a radšej by sledoval odstupovanie holandskej vlády, než byť s ňou v jednej miestnosti. Herečka tiež nie je rozhovorom  nadšená a medzi dvojicou sa rozpúta konverzačná bitka s pôsobivým finále. Kvalitné herecké výkony, vypätá emocionalita a minimalizmus prostredia dodávajú filmu jedinečnou atmosféru. V Spojených štátoch vznikol remake s názvom Interview režiséra a hlavného predstaviteľa Stevea Buscemiho.

23:15 4 mesiace, 3 týždne a 2 dni (4 luni, 3 saptamini si 2 zile), Rumunsko, 2007 (Čt2)
Film režiséra Cristiana Mungiu je príbehom dvoch rumunských študentiek tesne pred pádom Ceausescovho režimu. Jedna z nich sa potýka s nechceným tehotenstvom, ktoré sa rozhodne ukončiť interrupciou. Tá však bola v tomto období v Rumunsku postavená mimo zákon. Aby ho bolo možné obísť, je potrebné zariadiť veľa vecí...Film je drsnou výpoveďou o ťažkej dobe, ale aj o sile priateľstva dvoch mladých žien. Bol ocenený Zlatou palmou na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes a množstvo ďalších medzinárodných cien.

00:05 Smrtihlav (Dark City), USA/ Austrália, 1998 (Markíza)
Je tu mesto. Fantaskne bizarné, večne zahalené do tmy. Sú tu ľudia. Šediví a ľahostajní, ktorí sa každú noc presne o polnoci ponoria do hlbokého spánku, aby sa prebudili s úplne novými spomienkami. Sú tu Oni. Starobylá umierajúca rasa, ktorá ovláda mesto a v bizarnom experimente noc čo noc menia realitu aj spomienky všetkých ľudí. No a ešte je tu John Murdoch. On jediný nezaspáva a vidí, ako priamo pred jeho očami miznú domy aj ulice, aby sa namiesto nich objavili iné. Nespomína si na nič z minulosti a navyše zistí, že ho hľadá polícia. Uniká ulicami, ktorými sa pohybujú mŕtvolne bledé postavy v dlhých čiernych kabátoch a pomaly si začína uvedomovať, že je obdarený schopnosťou meniť realitu  podobne ako vládcovia mesta.

00:30 Nočná hliadka (Ночной дозор), Rusko, 2004 (Joj)
Spracovanie režiséra/scenáristu Timura Beckmambetova "Nočná hliadka" je prvá časť trilógie natočenej podľa fantasy Sergeja Lukjanenka s názvom "Nočná hliadka", "Denná hliadka" a "Súmračná hliadka". Špičkové vizuálne efekty, úžasné akčné sekvencie a hororové napätie filmu "Nočná hliadka", ktorý bol v jeho rodnom Rusku uvedený v júli 2004 zaistili filmu obrovský úspech. V návštevnosti prekonal aj "Pána prsteňov: Návrat kráľa" a "Spidermana 2". Za prvé tri týždne od uvedenia zarobil 13 miliónov dolárov a ku koncu roku mal na svojom konte viac než 16 miliónov dolárov. Rusko film nominovalo n Oscara v roku 2005  v kategórii Najlepší cudzojazyčný film.

TV tipy 30.5. - 5.6. 2011 TV tipy 30.5. - 5.6. 2011 TV tipy 30.5. - 5.6. 2011


05.6.
NEDEĽA

14:50 Limonádový Joe aneb Koňská opera, ČSSR, 1964 (Čt1)
Dnes už kultový film režiséra Oldřicha Lipského vznikol podľa divadelnej hry Jiřího Brdečku, ktorý námet spracoval pôvodne ako román. Literárna, divadelná i filmová verzia sú paródiou na rodokapsovú literatúru. V hlavnej úlohe kovboja sa predstaví Karel Fiala.
 
21:35 Na pokraji slávy (Allmost Famous), USA, 2000 (Čt2)
Pätnásťročný William Miller vyrastá v San Diegu. Je oslnený rockovou hudbou, prispieva do školských časopisov a obdivne vzhliada k hudobnému kritikovi Lesterovi Bangsovi, ktorý sa stáva jeho novinárskym guru. Prvú reportáž má napísať o kapele Stillwater. O rovnaký článok vzápätí prejaví záujem prestížny časopis Rolling Stone. William odchádza so skupinou na turné a doma zanecháva puritánsku matku, vysokoškolskú učiteľku. Tá dobre tuší, že jej syn bude obklopený vecami, na ktoré mohol ešte pár rokov počkať. Príbeh o fiktívnej rockovej kapele na základe najrôznejších inšpirácií napísal a nakrútil režisér Cameron Crowe. Vložil doňho vlastné zážitky a skúsenosti, je zrejmé, že tejto hudbe a ľuďom okolo nepochybne rozumie. Dokazuje to nie len jeho pôsobivá hudobná retro snímka, ale aj Oscar udelený za najlepší pôvodný scenár.

00:00 Denná hliadka (Дневной дозор), Rusko, 2006 (Joj)
Hrdina prvého dielu Anton sa snaží svojho syna uchrániť napriek jeho excesom a zahladzuje po nich stopy aj pred vlastnými ľuďmi. Naopak Temná strana trpezlivo vyčkáva, až v sebe Jegor po narodeninách prebudí monštróznu silu. Mier medzi oboma stranami je príliš krehký na to, aby ho nedokázalo narušiť ani najmenšie nedopatrenie, ktorého sa hlavní hrdinovia v zmätkoch, ktoré nastali, dopustia . A keď je Moskva, tak ako ju poznáme, takmer zrovnaná so zemou, príde na rad Krieda osudu, posvätný predmet, ktorý môže Antonovi dovoliť vrátiť sa v čase a zabiť svoje vlastné dieťa. Cesta späť bude viac než ťažká.

00:25 1984 (Nineteen Eighty-Four), Veľká Británia, 1984 (MGM)
Pre adaptáciu asi najslávnejšieho antiutopického románu všetkých dôb, Orwellovho 1984, sa v rovnakom roku,  ktorý stojí v názve knihy, rozhodol režisér Michael Radford. Pod jeho velením sa John Hurt oblieka do kože Winstona Smitha, ktorý verí, že aj v totalitnej Oceánii je možno uniknúť pohľadu Veľkého brata a nadobudnúť stratenú slobodu.


HIT TÝŽDŇA

04.6.
SOBOTA
00:05 Smrtihlav (Dark City), USA/ Austrália, 1998 (Markíza)
Je tu mesto. Fantaskne bizarné, večne zahalené do tmy. Sú tu ľudia. Šediví a ľahostajní, ktorí sa každú noc presne o polnoci ponoria do hlbokého spánku, aby sa prebudili s úplne novými spomienkami. Sú tu Oni. Starobylá umierajúca rasa, ktorá ovláda mesto a v bizarnom experimente noc čo noc menia realitu aj spomienky všetkých ľudí. No a ešte je tu John Murdoch. On jediný nezaspáva a vidí, ako priamo pred jeho očami miznú domy aj ulice, aby sa namiesto nich objavili iné. Nespomína si na nič z minulosti a navyše zistí, že ho hľadá polícia. Uniká ulicami, ktorými sa pohybujú mŕtvolne bledé postavy v dlhých čiernych kabátoch a pomaly si začína uvedomovať, že je obdarený schopnosťou meniť realitu  podobne ako vládcovia mesta.


autor Tomáš Daneček 30.5.2011
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.