TV TIPY 15.8. - 21.8. 2011

TV TIPY 15.8. - 21.8. 2011

VOD recenzia



15.8.
PONDELOK

20:00 Neha, ČSFR, 1991 (CS Film)
Dvadsaťročný Šimon odchádza z rodičovského domu, aby našiel sám seba. Spoznáva zvláštny manželský pár. Viktor a Mária ho postupne vťahujú do svojho komplikovaného vzťahu pohybujúceho sa na hranici nežnosti a krutosti. Šimon postupne odhaľuje ich spoločnú minulosť a čoraz viac podlieha ich spôsobu existencie. Film je režisérskym debutom najúspešnejšieho slovenského režiséra deväťdesiatych rokov Martina Šulíka, a zároveň začiatkom jeho dlhodobej spolupráce so scenáristom Ondrejom Šulajom, kameramanom Martinom Štrbom a hudobným skladateľom Vladimírom Godárom.

21:55 Nedokončená skladba (неоконченная пьеса для ...), ZSSR, 1977 (Dvojka)
Vo výstižne vykreslenom prostredí panského domu na ruskom vidieku v polovici 19. storočia defilujú postavy, ktoré sa v námesačnej nude rozoznievajú tirádami, exaltovane sa bičujú a premožené nemohúcnosťou trpne skláňajú hlavy pred neprekonateľnou silou okolností. Na poslednú chvíľu vytvoril režisér postavu malého chlapca, ktorý mučivé vzťahy sveta dospelých nevníma. Takmer statická kamera sa sústreďuje na detaily (slnečné škvrny, chvejúce sa na starých stenách domu, povievanie záclon, tváre hercov). Režisér Michalkov hrá doktora Trileckého, za ktorého žartovnou pózou sa skrýva rozčarovaný človek, sklamaný sám sebou. V kľúčovej noci, odhaľujúcej toľko skrytých drám, práve on priznáva: „Je hrozná hanba žiť... žiť takto zbytočne. A najhoršie je vedieť, že nič iného už nebude. “ V r. 1987 mala triumfálny úspech Michalkovova a Adabašjanova divadelná podoba s Mastroiannim v úlohe Platonova. 

22:00 Väznica (Animal Factory), USA, 2000 (Čt2)
Vyfasovať jedenásť rokov naostro za dealovanie s marihuanou  je poriadna nočná mora. Lenže keď Ron (Edward Furlong) po prvý krát vstúpil do svojej cely, pochopil, že ozajstný problém iba začína. Jeho spolubývajúci (Mickey Rourke) je populárne väzenské "dievča" a Ron rýchlo zistí, že aj jeho mladá kože je pre odsúdencov veľkým lákadlom. Našťastie vzbudí Ron záujem miestnej autority Earla Copana (Willem Dafoe), väzňa, ktorý strávil za mrežami viac času než na slobode. Pre Earla sa Ron stane náhradou za všetko, čo nikdy nemal - rodinu, priateľov, syna - a na oplátku mladík získa ochranu a zasvätenie do neľútostných pravidiel sveta "vnútri". Aj Earl má ale svojich nepriateľov a atmosféra vo väzení začína hustnúť.


16.8.
UTOROK

18:00 Kosenie Jastrabej lúky  ČSSR, 1981 (CS Film)
Každoročne sa v rodičovskom dome na dedine stretáva starý otec (Jozef Kroner) s rodinami svojich troch synov, aby mu pomohli pri kosení horskej lúky. Na pozadí návštevy v dedinskom rodičovskom dome počas jedného víkendu sa rozvíja úvaha o kvalite súdobých medziľudských vzťahov, ktorá je založená na konfrontácii rozličných individuálnych predstáv o zmysle ľudského života a rodinných vzťahov.

20:00 Profesionáli (The Professionals), USA, 1966 (Čt2)
Americký western Profesionáli má niektoré zaujímavé spoločné rysy s klasickým filmom žánru Sedem statočných (1960). Aj tu sú hlavnými hrdinami najatí strelci, ktorých ich úloha zavedie Mexika, a aj tu sú to muži so silne zakoreneným zmyslom pre česť a spravodlivosť. Titulnú štvoricu (Burt Lancaster, Lee Marvin, Robert Ryan, Woody Strode) si zaplatí texaský milionár (Ralph Bellamy), aby mu priviedla späť manželku (Claudia Cardinale), unesenú mexickými povstalcami. Ako sa postupne ukáže, pravda je trochu iná.

00:15 2 dni v Paríži (Deux jours à Paris), Francúzsko/ Nemecko, 2007 (Čt2)
Jack je Američan, Marion je Francúzka a spoločne žijú v New Yorku. Výlet do Európy má dať ich vzťahu novú šťavu. Po nevydarenom pobyte v Taliansku chcú prežiť pekné chvíle v Paríži. To ale Jack ešte netuší, že budú bývať hneď vedľa rodičov Marion, ktorí nevedia ani slovo po anglicky. To im však nebráni podrobiť Jacka sérii testov. Adept na pozíciu zaťa pre zmenu nehovorí po francúzsky. Jack navyše musí čeliť aj dotieravým ex-milencom Marion a údajne miniatúrnym francúzskym kondómom. Je jasné, že táto dovolenka bude pre ich vzťah naozaj prelomová.


TV tipy 15.8. - 21.8. 2011 TV tipy 15.8. - 21.8. 2011 TV tipy 15.8. - 21.8. 2011

17.8.
STREDA

20:15 Utekajme, už ide, ČSSR, 1986 (Jednotka)
Hoci komediálny žáner v bývalom Československu živila prevažne česká kinematografia, na Slovensku sa napriek tomu zrodilo zopár titulov, ktorými sa popreli dovtedajšie tvrdenia, že Slováci nemajú zmysel pre humor a ktoré dokázali kritikom i autorom, že komediálny žáner vonkoncom nie je nedostatočne dôstojným umeleckým prejavom.
Napriek tomu, že istá komediálna štylizácia sa v slovenských filmoch od času objavovala, skutočným prelomom v žánri bol až film Dušana Rapoša Utekajme už ide, ktorý sa stal najúspešnejšou komédiou 80. rokov.

21:00 Fast Food Nation (Fast Food Nation), USA/ Veľká Británia, 2006 (Filmbox)
Richard Linklater nám v priebehu svojej kariéry naservíroval už všeličo. Vynikajúcu romancu Pred úsvitom, ku ktorej dokázal po deviatich rokoch pridať možno ešte o chlp lepšie pokračovanie Pred súmrakom, rovnako vydarený filozofický animák Bdelý život či mierne schematickú komédiu Škola ro(c)ku s Jackom Blackom, aby sme menovali tie u nás najznámejšie kúsky. S projektom Fast Food Nation sa pustil celkom iným smerom, než vo svojich predchádzajúcich dielach.

22:40 Až na dno (Bad Lieutenant), USA, 1992 (Film+)
Najvýznamnejší film Abela Ferraru je príbehom o poručíkovi, ktorý pije, znásilňuje, prehráva veľké čiastky v stávkach a berie heroín. Počas vyšetrovania prípadu znásilnenia jednej mníšky začne prehodnocovať svoj život. Film bol nakrútený za osemnásť dní a niekedy sa nakrúcalo  skrytou kamerou, pretože produkcia nezaistila potrebné povolenia.

23:05  Džusový román, ČSSR, 1984 (Kino CS)
Tragikomédia režiséra Fera Feniča o mladej robotníčke Alene (Alena Mhulová) a jej vstupu do prvého zamestnania. Tu sa stretáva s o niečo staršou, ale rovnako naivnou kolegyňou Jitkou (Laura Kurovská). Spolu pracujú, prežívajú voľný čas a rovnako aj spolu prídu na to, že skutočná láska nie až taká skutočná, ako sa na prvý pohľad zdalo.

23:55 New York, New York (New York, New York), USA, 1977 (MGM)
Nostalgický retromuzikál s množstvom skvelých hudobných výstupov a nezabudnuteľnými výkonmi Lizy Minelli a Roberta de Nira predstavoval v kariére režiséra Martina Scorseseho pokus nadviazať na úspech predošlého filmu Taxikár v úplne odlišnom a odľahčenejšom žánri. Hoci reakcie kritiky i obecenstva boli zmiešané, New York, New York dnes patrí ku klasickým retrofilmom Nového Hollywoodu sedemdesiatych rokov.


18.8.
ŠTVRTOK

22:00 Muž, ktorý sa nevrátil, ČSR, 1959 (CS Film)
Policajný nadporučík Vlado Hronec (Jaroslav Mareš) spolu so zvedavým novinárom Zvarom (Karol Machata) najprv pátrajú po zlodejovi dôležitých výrobných dokumentov, o ktoré by mohli mať záujem aj železnou oponou. Spočiatku si myslia, že ich ukradol inžinier Kovalský (Ladislav Chudík) a ušiel s nimi za hranice. Keď sa však zistí, že niekto Kovalského zabil, musia začať s vyšetrovaním odznovu. Slovenská detektívka Petra Solana.

23:20 Interview s upírom (Interview with the Vampire), USA, 1994 (Markíza)
Režisér Neil Jordan nakrútil podľa kultovej upírskej literárnej predlohy nekonvenčnú výpoveď o klasickom hororovom mýte, ktorý prežíva aj v súčasnosti. V súčasnom Los Angeles poskytuje šokovanému novinárovi Malloyovi (Christian Slater) neobvyklé interview upír Louis (Brad Pitt). Jeho veľmi podivný príbeh je dlhý a starý dvesto rokov - začína sa v roku 1791, keď vtedy 24-ročnému Louisovi zomrela žena. V jeho bolesti, kedy mu už nezáležalo na vlastnom živote, si ho vyhliadol elegantný upír Lestat (Tom Cruise), aby mu ponúkol „večný život“ - a premenil ho na upíra. Louis sa snaží vzoprieť svojmu novému osudu, ale nedokáže sa od Lestata celkom odpútať.

23:55 Vojenský súd so vzbúrencami z lode Caine (The Caine Mutiny Court - Martial), USA, 1988 (Čt2)
Na americkej mínolovke Caine došlo počas vojenskej operácii k vzbure proti kapitánovi Queegovi. Za to je teraz súdený hlavný vinník, výkonný dôstojník Steve Maryk, ktorý Queega zbavil funkcie a ujal sa velenia. Súd zložený zo skúsených námorných dôstojníkov zasadá v improvizovanej sieni a má rozhodnú o vine či nevine obžalovaného.

00:15 Zabil som svoju matku (J'ai tué ma mère), Kanada, 2009 (Cinemax)
Čiastočne autobiografický príbeh o sedemnásťročnom homosexuálovi Dolanovi, ktorý začne byť posadnutý svojou matkou vďaka jej búrlivým vzťahom v dobe, keď objavuje tajomstvá dospelosti a potýka sa s prvými vážnymi nástrahami života. Hubert Minel nemá rád svoju matku. Sedemnásťročný mladík ňou opovrhuje a vidí len nevkusné svetre, gýčovité dekorácie a omrvinky v kútiku jej úst, keď prežúva. Okrem týchto iritujúcich maličkostí sa však na ich vzťahu podpísala aj výchova plná manipulácie a zneužívania pocitu viny. Hubert, zmätený a rozorvaný milujúcim a zároveň nenávistným vzťahom, ktorý ho každý den viac a viac zožiera, sa prediera mystériom dospievania.


TV tipy 15.8. - 21.8. 2011 TV tipy 15.8. - 21.8. 2011 TV tipy 15.8. - 21.8. 2011

19.8.
PIATOK

21:00  Kurt Cobain – About a Son (Kurt Cobain About a Son), USA, 2006 (Film+)
Intímny portrét zosnulého hudobníka a umelca Kurta Cobaina, rozprávaný jeho vlastným hlasom – bez vstupov celebrít, spravodajských šotov, senzáciechtivého bulváru či pokusov napodobniť grungeovú estetiku. Režisér A. J. Schnack vytvoril Cobainovu autobiografiu a  prostredníctvom jeho osobnej výpovede podáva správu o Cobainových úspechoch a prehrách, myšlienkach a skúsenostiach a poskytuje tak divákovi dôverný prístup k legende svetovej popkultúry. Kusy jeho vlastných slov, miesta, ktoré videl, a hudba, ktorú počúval - sa skladajú dokopy a vytvárajú neobyčajný obraz človeka, ktorý sa v priebehu necelého roku stal z neznámeho rockera svetovou ikonou.

22:00  Zúriaci býk  (Raging Bull), USA, 1980 (Cinemax)
Majstrovské dielo režiséra Martina Scorseseho radiace sa k najlepším filmom 80-tych rokov. Rozpráva o živote boxera Jakea La Mottu, bývalého majstra sveta v strednej váhe. O jeho vzostupe, ale najmä o jeho páde. Scorsese chápe box ako metaforu zápasu o život: "Je to film o zápase, o zápase o život, o láske, o bytí. Nie je rozdiel medzi správaním sa človeka pri boxe a jeho chovaním v kuchyni alebo v spálni." Filmu dominuje skvelý výkon Roberta De Nira v úlohe La Mottu. On a strihačka Thelma Schoonmaker po zásluhe získali Oscarov.

23:10 Kill Bill 2 (Kill Bill: Vol. 2), USA, 2004 (Nova)
Začiatok druhého dielu sa v akčných scénach nenecháva zahanbiť prvou časťou - dozvieme sa toho viac o Nevestinej krvavej svadbe v Texaskej kaplnke El Paso, no následne sa dej poriadne uvoľní - stretneme sa totiž s Budom a Elle - bývalými členmi zabijáckeho komanda, vo flashbacku sa nám poodhalí spoločná minulosť Billa a Nevesty. Uja nás o svojom hereckom talente presvedčí v pasážach s Pai Menom - svojim učiteľom, ktorý ju zasväcuje do praktík bojových umení - a to na môj vkus dosť netradičným spôsobom.

00:10 Rubber (Rubber), Francúzsko, 2010 (Cinemax)
Hororová komédia režiséra Quentina Dupieuxa (a.k.a. Mr. Oizo) rozpráva príbeh obyčajnej pneumatiky pohodené v kalifornskej púšti, ktorá náhle nevysvetliteľne ožije. Akási záhadná sila udržuje pneumatiku menom Robert v pohybe a ako sa rúti po ceste, objaví v sebe telepatické sily, vďaka ktorým dokáže zničiť čokoľvek sa mu zachce. Spočiatku sa uspokojí s lovením drobných zvierat, ale čoskoro sa jeho pozornosť obráti k ľudskému druhu a zvlášť ho zaujme záhadná krásna žena. Rubber je inteligentný, zábavný a originálny hold kinematografickej koncepcii "bez príčiny".

00:15 Blade (Blade), USA, 1998 (Markíza)
Sila nesmrteľnosti... duša človeka... srdce hrdinu! Blade (Wesley Snipes) je nesmrteľný bojovník, napol človek a napol upír, bojujúci proti rozmáhajúcemu sa upírskemu podsvetiu, ktoré sa snaží postupne vyhubiť celú ľudskú rasu. Vďaka svojim nadprirodzeným schopnostiam je Blade tým posledným, kto stojí medzi upírím lordom Deaconom Frostom (Stephen Dorff) a ním zosnovanou skazou sveta a všetkého ľudského.


20.8.
SOBOTA

20:15 Stroskotanec (Cast Away), USA, 2000 (Joj)
Tom Hanks ako manažér kuriérnej spoločnosti FedEx má svoj osobný aj pracovný život rozvrhnutý doslova na hodiny a jeho večne uponáhľaná profesia ho často úplne nečakane odvádza ďaleko od ženy, ktorú má rád. Jeho hektický životný štýl sa dramaticky zmení po havárii lietadla, ktorým cestoval. Prežil, ale ocitol sa na najodľahlejšom a najopustenejšom mieste, ktoré si dokázal predstaviť. Ako prežije workoholik štyri roky sám na opustenom ostrove?

21:45 Navždy mladý (Forever Young), USA, 1992 (Doma)
Skúšobnému pilotovi Danielovi McCormickovi dal život všetko, po čom túžil - roky na skvelom lietadle v novo sformovanom letectve, priateľa vedca Harryho Finleyho a priateľku a lásku z detstva Helenu. O zamýšľanom sobáši s ňou vie len on sám. Nenašiel odvahu jej to oznámiť. Jedného dňa Helena zahynie pri nehode a Daniel si uvedomí, že už nikdy nebude mať príležitosť jej povedať, ako veľmi ju miluje. Radosť zo života je ta tam. Daniel sa rozhodne pomôcť Harrymu pri prísne tajnom pokuse so zmrazovaním látok. Bude prvým človekom, ktorý sa nechá na rok zmraziť. Lenže Daniel je vo svojom mrazáku objavený až po päťdesiatich rokoch.

21:45 Mníchov (Munich), USA, 2005 (Nova Cinema)
Najtragickejší deň v olympijských dejinách, masaker izraelských športovcov v roku 1972 v Mníchove, ktorý mala na svedomí teroristická organizácia, sa nezmazateľne zapísal do histórie dvadsiateho storočia. O udalostiach, ktoré nasledovali, toho v učebniciach dejepisu alebo dobovej tlači mnoho nenájdete. Sérii nájomných vrážd proti strojcom atentátu, ktoré naplánovala a uskutočnila izraelská tajná služba, v majstrovsky napínavom thrillery zmapovala režisérska legenda Steven Spielberg.

21:55 Diabli na prahu (鬼子来了), Čína, 2000 (Dvojka)
Čínska vojnová dráma s prvkami čiernej komédie sa odohráva počas japonskej okupácie Číny v malej dedinke, blízko ktorej je umiestnená japonská vojenská posádka. Dedinčania síce s nevôľou, ale predsa, odvádzajú podiel zo svojej úrody Japoncom a nijako viditeľne sa nebúria. Situácia je relatívne pokojná, až kým sa jedného dňa neobjaví neznámy maskovaný muž, ktorý dedinčanov pod hrozbou násilia prinúti, aby mu na niekoľko dní postrážili dvojicu japonských zajatcov - fanatického nacionalistu a nervózneho tlmočníka, strachujúceho sa o svoj život. V sľubovanom termíne sa však nevracia a jednoduchí roľníci sa tak ocitávajú v neriešiteľnej situácii, sužovaní na jednej strane strachom z Japoncov, na druhej z hrozieb neznámeho muža. Keď sa po dlhom zdráhaní rozhodnú pre vlastnú iniciatívu, spustí sa lavína prekvapivých udalostí. Film získal veľkú cenu poroty na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes.

22:15 Disturbia (Disturbia), USA, 2007 (Nova)
Teenager Kale (Shia LaBeouf) má zásadný problém. Doposiaľ sa nevyrovnal so smrťou otca, ktorý mu pri autonehode zomrel pred očami, a v dôsledku toho fyzicky napadol učiteľa španielčiny, ktorý sa oňho nevedomky "otrel". Pre aktívneho chalana sú tri mesiace úradne nariadeného domáceho väzenia neskutočným utrpením. Uniknúť nemôže, kontrolné zariadenie pripevnené nad kotníkom, ho stráži dokonale. Pravidlá sú jasné - pokiaľ sa vzdiali od rodného domu, čaká ho polepšovňa. Do susedstva sa našťastie nasťahovala atraktívna  Ashley (Sarah Roemer), a tak si Kale kráti čas jej špehovaním otcovým ďalekohľadom. Postupne ho táto hra začne pohlcovať čoraz  hlbšie,  preniká do súkromia susedov, až u jedného (David Morse) zaznamená veľmi nezvyčajné správanie.


TV tipy 15.8. - 21.8. 2011 TV tipy 15.8. - 21.8. 2011 TV tipy 15.8. - 21.8. 2011

21.8.
NEDEĽA

13:45 Smrť šitá na mieru, ČSSR, 1979 (Jednotka)
Dramatický príbeh o dôsledkoch hospodárskej krízy za prvej republiky, zobrazený na tragickom osude dvoch ľudí pochádzajúcich z rôznych spoločenských tried. Majiteľ veľkého krajčírskeho salónu sa rozhodne najať si pre seba vlastného vraha, aby pred bankrotom zachránil rodinu peniazmi zo životnej poistky.

14:40 Ucho, ČSSR, 1970 (Čt1)
Jeden z najslávnejších trezorových filmov, ktorý sa na plátna kín dostal až dve desaťročia po dokončení. Zobrazuje ničivý strach, ktorý v ére vrcholného stalinizmu ovládal aj stranícke špičky, ukazuje devastujúce podozrievanie, ktoré nachádza svoj výraz v všadeprítomnom odpočúvaní. Prednosťou filmu sú nielen výnimočne napísané dialógy, ale predovšetkým mimoriadne sugestívne herecké zvládnutie oboch hlavných úloh Radkom Brzobohatým a Jiřinou Bohdalovou. Film v roku 1969 nebol schválený do distribúcie, premiéru mal až v januári 1990 po páde režimu.

20:00 Zabitá neděle, Československo, 1969 (Kino CS)
Celovečerný hraný debut režisérky Drahomíry Vihanové je nezúčastneným "záznamom" jedného dňa zo života priemerného muža na konci šesťdesiatych rokov minulého storočia, obrazom jeho fyzického i morálneho úpadku, ktorý je spôsobený predovšetkým bezvýchodiskovou spoločenskou situáciou, v ktorej sa nachádza. Snímka vznikla podľa novely Jiřího Křenka, ktorá bola odmenená v armádnej literárnej súťaži. Filmová verzia sa však pre svoj dekadentný a pesimistický pohľad na svet a na socialistickú armádu dostala do kín až dvadsať rokov po svojom vzniku.

20:00 Posledný Mohykán (The Last of the Mohicans), USA, 1992 (Doma)
Filmári si veľakrát zvolili ako predlohu pentalógiu Jamesa F. Coopera o dobrodružstvách bieleho lovca a jeho indiánskych priateľov v období bojov Francúzov a Angličanov o nové územia v Severnej Amerike. Najznámejšia je úvodná kniha Posledný Mohykán.

20:00 Dobrý ročník (A Good Year), USA, 2006 (Prima)
A Good Year nás privádza do jednej vinice, ktorú neúspešný londýnsky bankár Max Skinner (Russell Crowe) zdedí po svojom strýkovi Henrym (Albert Finney). Také príjemné veci sa občas stávajú – pokiaľ však na ich príjemnosť pozeráme len cez rubínový mok podávaný neskoro popoludní v kruhu priateľov, drina pri práci na vinici je vec druhá. Pôvodný Maxov plán bol "skontroluj a predaj". Lenže plán hneď nabral trhliny. Spomienky na nevinné detstvo, opojná krása večerov v Provence a pôvabná Fanny (Marion Cotillard) povážlivo pohnú Maxovými záujmami.

23:50 Lenny (Lenny), USA, 1974 (Cinemax)
Nezvyčajne otvorený, nič nezastierajúci životopisný film pojednáva o slávnom americkom bavičovi Lennym Bruceovi, ktorý holdoval drogám, priblblým vtipom a následne sa vrhol na politické útoky. To všetko ho privádzalo do konfliktu s prudérnymi spoluobčanmi a zákonom. Vynikajúci herecký výkon Dustina Hoffmana v titulnej úlohe hraničí s akýmsi súznením s predstavovanou osobnosťou. 


HITY TÝŽDŇA na každý deň jeden

15.8.
PONDELOK

21:55 Nedokončená skladba (неоконченная пьеса для ...), ZSSR, 1977 (Dvojka)
Vo výstižne vykreslenom prostredí panského domu na ruskom vidieku v polovici 19. storočia defilujú postavy, ktoré sa v námesačnej nude rozoznievajú tirádami, exaltovane sa bičujú a premožené nemohúcnosťou trpne skláňajú hlavy pred neprekonateľnou silou okolností. Na poslednú chvíľu vytvoril režisér postavu malého chlapca, ktorý mučivé vzťahy sveta dospelých nevníma. Takmer statická kamera sa sústreďuje na detaily (slnečné škvrny, chvejúce sa na starých stenách domu, povievanie záclon, tváre hercov). Režisér Michalkov hrá doktora Trileckého, za ktorého žartovnou pózou sa skrýva rozčarovaný človek, sklamaný sám sebou. V kľúčovej noci, odhaľujúcej toľko skrytých drám, práve on priznáva: „Je hrozná hanba žiť... žiť takto zbytočne. A najhoršie je vedieť, že nič iného už nebude. “ V r. 1987 mala triumfálny úspech Michalkovova a Adabašjanova divadelná podoba s Mastroiannim v úlohe Platonova.

16.8.
UTOROK

20:00 Profesionáli (The Professionals), USA, 1966 (Čt2)
Americký western Profesionáli má niektoré zaujímavé spoločné rysy s klasickým filmom žánru Sedem statočných (1960). Aj tu sú hlavnými hrdinami najatí strelci, ktorých ich úloha zavedie Mexika, a aj tu sú to muži so silne zakoreneným zmyslom pre česť a spravodlivosť. Titulnú štvoricu (Burt Lancaster, Lee Marvin, Robert Ryan, Woody Strode) si zaplatí texaský milionár (Ralph Bellamy), aby mu priviedla späť manželku (Claudia Cardinale), unesenú mexickými povstalcami. Ako sa postupne ukáže, pravda je trochu iná.

17.8.
STREDA

22:40 Až na dno (Bad Lieutenant), USA, 1992 (Film+)
Najvýznamnejší film Abela Ferraru je príbehom o poručíkovi, ktorý pije, znásilňuje, prehráva veľké čiastky v stávkach a berie heroín. Počas vyšetrovania prípadu znásilnenia jednej mníšky začne prehodnocovať svoj život. Film bol nakrútený za osemnásť dní a niekedy sa nakrúcalo  skrytou kamerou, pretože produkcia nezaistila potrebné povolenia.

18.8.
ŠTVRTOK

22:00 Muž, ktorý sa nevrátil, ČSR, 1959 (CS Film)
Policajný nadporučík Vlado Hronec (Jaroslav Mareš) spolu so zvedavým novinárom Zvarom (Karol Machata) najprv pátrajú po zlodejovi dôležitých výrobných dokumentov, o ktoré by mohli mať záujem aj železnou oponou. Spočiatku si myslia, že ich ukradol inžinier Kovalský (Ladislav Chudík) a ušiel s nimi za hranice. Keď sa však zistí, že niekto Kovalského zabil, musia začať s vyšetrovaním odznovu. Slovenská detektívka Petra Solana.

19.8.
PIATOK

00:10 Rubber (Rubber), Francúzsko, 2010 (Cinemax)
Hororová komédia režiséra Quentina Dupieuxa (a.k.a. Mr. Oizo) rozpráva príbeh obyčajnej pneumatiky pohodené v kalifornskej púšti, ktorá náhle nevysvetliteľne ožije. Akási záhadná sila udržuje pneumatiku menom Robert v pohybe a ako sa rúti po ceste, objaví v sebe telepatické sily, vďaka ktorým dokáže zničiť čokoľvek sa mu zachce. Spočiatku sa uspokojí s lovením drobných zvierat, ale čoskoro sa jeho pozornosť obráti k ľudskému druhu a zvlášť ho zaujme záhadná krásna žena. Rubber je inteligentný, zábavný a originálny hold kinematografickej koncepcii "bez príčiny".

20.8.
SOBOTA

21:55 Diabli na prahu (鬼子来了), Čína, 2000 (Dvojka)
Čínska vojnová dráma s prvkami čiernej komédie sa odohráva počas japonskej okupácie Číny v malej dedinke, blízko ktorej je umiestnená japonská vojenská posádka. Dedinčania síce s nevôľou, ale predsa, odvádzajú podiel zo svojej úrody Japoncom a nijako viditeľne sa nebúria. Situácia je relatívne pokojná, až kým sa jedného dňa neobjaví neznámy maskovaný muž, ktorý dedinčanov pod hrozbou násilia prinúti, aby mu na niekoľko dní postrážili dvojicu japonských zajatcov - fanatického nacionalistu a nervózneho tlmočníka, strachujúceho sa o svoj život. V sľubovanom termíne sa však nevracia a jednoduchí roľníci sa tak ocitávajú v neriešiteľnej situácii, sužovaní na jednej strane strachom z Japoncov, na druhej z hrozieb neznámeho muža. Keď sa po dlhom zdráhaní rozhodnú pre vlastnú iniciatívu, spustí sa lavína prekvapivých udalostí. Film získal veľkú cenu poroty na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes.

21.8.
NEDEĽA

20:00 Zabitá neděle, Československo, 1969 (Kino CS)
Celovečerný hraný debut režisérky Drahomíry Vihanové je nezúčastneným "záznamom" jedného dňa zo života priemerného muža na konci šesťdesiatych rokov minulého storočia, obrazom jeho fyzického i morálneho úpadku, ktorý je spôsobený predovšetkým bezvýchodiskovou spoločenskou situáciou, v ktorej sa nachádza. Snímka vznikla podľa novely Jiřího Křenka, ktorá bola odmenená v armádnej literárnej súťaži. Filmová verzia sa však pre svoj dekadentný a pesimistický pohľad na svet a na socialistickú armádu dostala do kín až dvadsať rokov po svojom vzniku.




autor Tomáš Daneček 15.8.2011
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.