TV TIPY 26.9. -2.10. 2011

TV TIPY 26.9. -2.10. 2011

VOD recenzia



26.9.
PONDELOK

22:00 Chlapec A (Boy A), Veľká Británia, 2007 (Dvojka)
Eric Wilson sa po rokoch dostáva von z väzenia pre mladistvých, aby s novou identitou začal aj nový život. Do spoločnosti sa vrhá s nádejou a ochotou vyhovieť všetkým jej požiadavkám a zaradiť sa do nej ako plnohodnotný občan. Naplní svoje predsavzatia a dokáže uniesť bremeno vlastnej temnej minulosti? Film získal Cenu ekumenickej poroty na MFF v Berlíne a mnoho ďalších ocenení.

23:00 Desperado (Desperado), USA/ Mexico, 1995 (Markíza)
Jedného dňa sa v bare Tarrasco, v mexickom mestečku Santa Cecilia, objaví muž menom Buscemi. Objedná si pivo a rozpráva príbeh o veľkom Mexičanovi, ktorý si hovorí El Mariachi (Antonio Banderas)  a hľadá muža menom Bucho. Jedného dňa mu zastrelili milenku a jemu zmrzačili ruku po tom, ako omylom skrížil záujmy miestnej narkomafie na čele s Buchom. Od tej chvíle sa mstí. Čoskoro sa objaví i v Tarrasco. Ľahko nakrútená akcia Roberta Rodrigueza o potulnom spevákovi s gitarovým púzdrom plných zbraní a pomstou za zavraždenú manželku v srdci. Výborný výsledok, na ktorom sa podieľa charizmatický Antonio Banderas, pohľadná Salma Hayek i režisér Rodriguez.


27.9.
UTOROK

20:00 Vyznanie viery (Shahada), Nemecko, 2010 (Cinemax)
Príbeh o ľuďoch v kríze, v extrémnej situácii a o tom, ako títo ľudia skúmajú svoje okolie, spoločnosť a náboženstvo. V súčasnom Berlíne, počas razie na utajených zamestnancov jedného skladu, sa stretnú traja mladí, v Nemecku narodení moslimovia.

20:00 Takí sme boli (The Way We Were), USA, 1973 (Čt2)
Jedným z najpopulárnejších hollywoodskych príspevkov do módnej vlny retrofilmov bol romantický milostný príbeh Takí sme boli. Autor scenára Arthur Laurents vychádzal z vlastných životných zážitkov, keď bol ako študent na konci 30. rokov vystavený ľavicovému politickému aktivizmu. Pôvodný scenár, kladúci rovnaký dôraz na zložitú dobu, v ktorej sa odohráva, ako na vlastnú romantickú zápletku, sa ale vo výslednom filme zmenil. Svoje samozrejme spravilo obsadenie hlavných úloh dvoma veľkými hviezdami (Barbra Streisand a Robert Redford), ale tiež osobnosť režiséra Sydneyho Pollacka a samotný fakt, že sa jedná o nákladnú hollywoodsku produkciu.

23:35 Náš vodca (Die Welle), Nemecko, 2008 (Čt2)
Na miestnej strednej škole sa práve začína týždeň voliteľných kurzov. Znudených adolescentov prenasledujú prízraky nezrozumiteľných politologických termínov. Na kurze Autokracie sa majú dozvedieť, ako je to so samovládou, resp. neobmedzenou vládou jednotlivca alebo skupiny. Potom, čo si pojem objasnia, sa kolektívne zhodnú, že podobné praktiky sú v dnešnej dobe nepredstaviteľné a patria do škatule historických omylov. Pedagóg Wenger sa však rozhodne všeobecné frázy istoty preveriť, prinútiť žiakov skutočne sa nad problémom zamyslieť. Zavedie preto akúsi „hru“ na autoritu. Spočiatku sa jedná len o vyžadovanie disciplíny prostredníctvom elementárnych úkonov. Žiaci sa však prekvapivo rýchlo prispôsobujú a sami s nadšením iniciujú nové pravidlá.

TV tipy 26.9. -2.10. 2011 TV tipy 26.9. -2.10. 2011 TV tipy 26.9. -2.10. 2011


28.9.
STREDA

20:00 Alexander Veľký (Alexander the Great), USA/ Španielsko, 1956 (MGM)
Výpravný hollywoodsky film, ktorému dominuje výkon Richarda Burtona v hlavnej úlohe, sa sústreďuje nie len na historické deje v 3. storočí pred Kristom, kedy Alexander Macedónsky dobýval takmer celý vtedy známy svet, ale tiež na intrigy a jednotlivé ľudské osudy. Alexandrovo stúpanie k vrcholu začalo vo chvíli, keď porazil perzského kráľa Daria a stal sa pánom Ázie. Jeho titanské plány však zmarila smrť.

22:20 Jackie Brownová (Jackie Brown), USA, 1997 (Filmbox)
Adaptácia románu Rum Punch klasika drsnej školy a bestsellerového spisovateľa Elmora Leonarda. Jackie Brown je čierna letuška, ktorá si privyrába pašovaním špinavých peňazí  drogového dealera a obchodníka. Je chytená dvoma policajnými agentmi, tí jej však sľúbia zhovievavosť, pokiaľ pomôže svojho šéfa pristihnúť a usvedčiť. Jackie, ktorá je na slobode len vďaka kaucii svojho milenca, zosnuje plán, ako naraz získať miliónový balík, zbaviť sa policajtov aj nepohodlného šéfa.


29.9.
ŠTVRTOK

21:55 Amores Perros: Láska je kurva (Amores Perros), Mexiko, 2000 (Nova Cinema)
Život človeka sa skladá z detailov a drobností, ktoré ho dokážu doslova obrátiť naruby. V Mexico City sa pri automobilovej nehode prekrížia cesty troch ľudí a odhalia sa tak prízemné stránky ľudskej povahy. Tínedžer Octavio (Gael García Bernal) sa rozhodne utiecť s manželkou svojho brata Susanou (Vanessa Bauche). Jeho pes Cofi sa stane krutým nástrojom k získaniu peňazí a ešte viac skomplikuje citlivý trojuholník vášne, v ktorom sa odopieraná láska stáva cestou, z ktorej nie je úniku.

23:40 Sto klincov (Centochiodi), Taliansko, 2007 (Čt2)
Príbeh mladého, ale v akademických kruhoch už uznávaného profesora Bolognskej univerzity, ktorý po rokoch štúdia a výučby prepadne absolútnej dezilúzii z písaného slova. Dopustí sa strašného činu v univerzitnej knižnici, ktorý omráči laikov aj profesorov. Potom zmizne z mesta a zmetie za sebou všetky stopy. Sám, iba v šatoch čo má na sebe, sa vydá proti prúdu Pádu. V zrúcanine starého domu, obrátenému k rieke, kde nie je nič než tráva a staré murivo, znovu objavuje skutočný svet, nesprostredkované chute, vône, dotyky ľudí a prírody. Bez formulácií, bez vysvetliviek, bez ďalšej odporúčanej literatúry. 

TV tipy 26.9. -2.10. 2011 TV tipy 26.9. -2.10. 2011 TV tipy 26.9. -2.10. 2011


30.9.
PIATOK

20:00 Mizerná nedeľa (Sunday Bloody Sunday), Veľká Británia, 1971 (Cinemax)
Tento neobvyklý britský film skúma voľby, ktoré musia učiniť ľudia, keď sú konfrontovaní s milostným vzťahom, ktorý ich síce napĺňa, ale neponúka všetko čo chcú. V tejto provokatívnej, ale sympatickej a psychologicky precíznej dráme v réžii Johna Schlesingera má Alexandra Greville (Glenda Jackson),  príležitostného milenca, ktorým je mladý sochár Bob Elkin (Murray Head). Elkin sa vôbec netají tým, že je rovnako milencom jej priateľa, dr. Daniela Hirscha, ktorého stvárnil Peter Finch. Tieto vzťahy usporiadané v bizarnom trojuholníku pretrvávajú v akejsi rovnováhe, pokiaľ sa Alex s Bobom nerozhodnú postrážiť deti páru, ktorý všetkých troch citovo rozorvaných Londýnčanov poznajú.

22:30 Prípad Salengro (L' Affaire Salengro), Francúzsko, 2009 (Dvojka)
Je rok 1936. Ľudový front Léona Bluma musel v máji čeliť vlne štrajkov, ktoré paralyzovali francúzsku ekonomiku. Len jeden muž dokázal sám a bez použitia sily presvedčiť národ, aby sa vrátil do práce. Tým mužom je Roger Salengro, Blumov minister vnútra, ktorému pracujúci vďačia aj za čerstvo prijaté zákony, zaručujúce platenú dovolenku, štyridsaťhodinový pracovný týždeň a minimálnu mzdu. Zamestnávatelia a francúzska pravica to však Salengrovi nedokážu odpustiť a rozpútajú agresívnu mediálnu kampaň, v ktorej ho obviňujú z dezercie počas 1. svetovej vojny.

23:15 Utečenec (The Fugitive), USA, 1993 (Markíza)
Bol spokojný ako málokto. Úspešný chirurg s vysokým príjmom, luxusným autom a pohodlnou vilou. Medzi priateľmi obľúbený, medzi kolegami uznávaný. To všetko sa jedného večera drasticky zmenilo. Doktor Richard Kimble po návrate z nemocnice nachádza svoju milovanú krásnu manželku s rozbitou hlavou v kaluži krvi. Vzápätí sa brutálny útočník vrhne aj naňho. Krátky zmätený zápas, násilník uniká a doktor zúfalo objíma umierajúcu manželku. Keď Kimble rozpráva mužom zákona svoj príbeh, popisuje násilníka ako muža, ktorý mal namiesto jednej ruky protézu. Historka je natoľko absurdná, že mu policajti neveria a bezúhonný muž sa stáva hlavným podozrivým a vďaka zdanlivo neotrasiteľným dôkazom je nakoniec odsúdený za vraždu k trestu smrti.

23:25 Rocky Balboa (Rocky Balboa), USA, 2006 (Nova)
Najslávnejší filmový boxer sa vracia do ringu. Neprestal sa totiž riadiť heslom: Nič sa nekončí, kým sa to skutočne neskončí. Pred tridsiatimi rokmi bol mužom bez budúcnosti, ktorý sa živil prácou pre druhoradého úžerníka. Rocky Balboa nie je akčný film, v ktorom ide Sly rozbíjať držky ako v iných trhákoch. Nový Rocky sa viac ako kedykoľvek predtým sústredí na svojho protagonistu a žmýka z jeho života skutočne veľa. Film je svojím spôsobom smutnou letargickou sondou do pokročilého veku hrdinu, ktorého kedysi mnohí milovali, no dnes si už naňho iba občas spomenú.


1.10.
SOBOTA

20:00 Strom (L' Arbre), Francúzsko/ Austrália, 2010 (Cinemax)
V Austrálii vedú Dawn a Peter so svojimi štyrmi deťmi šťastný život v tieni obrovského figovníku. S násilnou Peterovou smrťou sa každý snaží vyrovnať po svojom. Osemročná Simone si myslí, že tato žije naďalej v strome. Raz sa Dawn zverí so svojim tajomstvom. Dawn pomaly naberá sily, nachádza si prácu. Život sa znovu rozbieha, ale strom začína zaberať príliš veľa miesta: jeho vetvy, korene aj jeho kolónie žiab a netopierov berú dom útokom a ohrozujú jeho základy.
 
21:50 Medium cool (Medium Cool), USA, 1969 (Dvojka)
John Cassellis je skúsený televízny reportér, ktorý neváha pre dobrý záber nastaviť vlastný krk. So svojou kamerou sleduje rasové napätie v getách a verí, že pravdivý obraz skutočnosti môže realitu zmeniť. Keď sa dozvie, že televízny kanál, pre ktorý pracuje, poskytuje jeho zábery FBI pri hľadaní podozrivých, musí sa vysporiadať s vlastným svedomím. Keď protestuje, je prepustený a vyberie sa aj s kamerou na národný konvent demokratov v Chicagu. Film kameramana a režiséra Haskella Wexlera, inšpirovaný úvahami filozofa médií Marshalla McLuhana, využíva miešanie postupov hraného a dokumentárneho filmu a reflektuje vplyv informačných médií na modernú spoločnosť.

22:40 Mutum (Mutum), Brazília/ Francúzsko, 2007 (Čt2)
Osobitý, surový film o zložitosti dospelého sveta z pohľadu desaťročného chlapca, inšpirovaný románom "Campo Geral" brazílskeho spisovateľa Joaa Guimaraesa Rosu. Režisérka Sandra Kogut nakrútila niekoľko úspešných dokumentárnych filmov, než sa nechala inšpirovať pôsobivou predlohou spisovateľa, ktorý na brazílskych náhorných planinách sám prežil detstvo. Sama tvrdí, že ju zaujal hlavne spôsob aký Rosa zachytil a vyjadril vnímanie detského veku. Pravdivosť a pôsobivosť predlohy tak Kogut preniesla na filmové plátno takmer dokumentárnym spôsobom.

TV tipy 26.9. -2.10. 2011 TV tipy 26.9. -2.10. 2011 TV tipy 26.9. -2.10. 2011


2.10.
NEDEĽA

14:50 Biele slnko púšte (Белое солнце пустыни ), ZSSR, 1970 (Jednotka)
Jeden z najpopulárnejších sovietskych filmov s istým komediálnym nadhľadom rozpráva o udalostiach, ktoré sa odohrávali na konci dvadsiatich rokov v strednej Ázii. Červenoarmejec Suchov sa vracia cez turkestanskú púšť domov ku svojej žene Kataríne, cestou však musí čeliť hordám basmačov, ktorí terorizujú pokojné obyvateľstvo. Proti vlastnej vôli sa zapletie do konfliktu a napokon sa namiesto rýchlej cesty domov stáva dočasným strážcom háremu miestneho banditu Abdullaha.

20:00 Kouř, ČSFR, 1991 (Kino CS)
Mladý inžinier prichádza na svoje prvé pôsobisko so zámerom pracovať, čo sa však v bizarných pomeroch éry posledných rokov totalitného kŕča ukáže byť šokujúcim výstrelkom. Svojím neobvykle normálnym postojom uvedie do chodu beh "miestnych" dejín, a tak spoločenské zlo (zosobnené nekompetentnými šéfmi) je zvrhnuté spravodlivo rozhorčeným, prebudeným davom a sú nastolené nové poriadky, ktoré však v mnohom začínajú pripomínať poriadky staré, obrátené naruby.

21:00 Gainsbourg (Gainsbourg Vie héroïque), Francúzsko/ USA, 2010 (FilmboxExtra)
Šansón bez cigaretového dymu je ako Žid s malým nosom. Nezameniteľný „ksicht“ a multifunkčné umelecké sklony Serge Ginsbourga s večne dymiacou gitaneskou v ústach doviedol jeho majiteľa do siene slávy. Z nej si ho na netradičné filmové spracovanie vypožičal francúzsky tvorca komiksov Joann Sfar a debutoval nápadito hravou životopisnou snímkou Gainsbourg.

HIT TÝŽDŇA

2.10.
NEDEĽA

21:00 Gainsbourg (Gainsbourg Vie héroïque), Francúzsko/ USA, 2010 (FilmboxExtra)
Šansón bez cigaretového dymu je ako Žid s malým nosom. Nezameniteľný „ksicht“ a multifunkčné umelecké sklony Serge Ginsbourga s večne dymiacou gitaneskou v ústach doviedol jeho majiteľa do siene slávy. Z nej si ho na netradičné filmové spracovanie vypožičal francúzsky tvorca komiksov Joann Sfar a debutoval nápadito hravou životopisnou snímkou Gainsbourg.  (viac o filme)



autor Tomáš Daneček 27.9.2011
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.