TV TIPY 24.6. - 30.6. 2013

TV TIPY 24.6. - 30.6. 2013

VOD recenzia



24.6.
PONDELOK

22:05 Koža, v ktorej žijem (La piel que habito), Španielsko, 2011 (Dvojka)
Dvanásť rokov po smrti manželky, ktorá zahynula pri výbuchu auta, sa renomovanému plastickému chirurgovi Robertovi Ledgardovi (Antonio Banderas) podarilo vyvinúť odolný typ kože, ktorý by bol jeho manželku zachránil. Šarmantný muž posadnutý ideou, ktorá siaha za hranice bioetiky, sa nenechá odradiť ani v okamihu, kedy sa rozhodne svoj vynález testovať. Thriler s prvkami melodrámy bol natočený voľne podľa románu Tarantula (Mygale) Thierryho Jonqueta. „Tvár nás definuje“, hovorí jeho hrdina, i ked sám za tou svojou skrýva temné myšlienky. V príbehu, v ktorom hraje zásadnú rolu chladne vykalkulovaná a precízne uskutočnená pomsta. Almodovar za scénaristickej pomoci brata Agustina suverénne kombinuje časové roviny, medzi ktorými rozpína témy ako vášeň, telesnosť a pohlavná identita. Jeho devätnásty film je opäť sofistikovanou poctou filmu, tentokrát Hitchcockovi, Buneulovi či hororu Georgese Franjua Oči bez tváre.

22:45 Hlad (Hunger), Veľká Británia/ Írsko, 2008 (Film+)
Väznica Maze v severnom Írsku, rok 1981. Situácia medzi odsúdenými z radov írskej republikánskej armády (IRA) a dozorcami sa začína vymykať kontrole. Ponižujúce a čím ďalej tým viac brutálnejšie praktiky dozorcov naopak utvrdzujú väzňov v ich odhodlaní k odporu. Bobby Sands (1954-1981), vodca väzňov, dáva pokyn najprv k odmietaniu akejkoľvek hygieny. Ale keď je táto „provokácia “ potlačená policajnými ťažkoodencami, vyhlási generálnu hladovku. Takmer sedem týždňová hladovka sa zapísala do krvavých dejín britsko-írskych vzťahov a rozdelila spoločnosť na tých, ktorí v írskych väzňoch videli obyčajných teroristov, a na tých, pre ktorých sa stali novodobými mučeníkmi. Režisér vo svojom debute originálne spája vizuálnu stránku so zaujímavým zvukovým designom.


25.6.
UTOROK

20:00 ... a pátý jezdec je strach, ČSSR, 1964 (CS Film)
Lekár Braun je večný optimista, ktorý verí, že všetka tuposť totality sa časom ukáže. V roku 1941 ma zakázali vykonávať lekársku prax a bol zbavený výsad slobodného človeka. Situácia ho však prinúti vykonať nezákonný lekársky zákrok. Dráma Zbyněka Brynycha.

22:20 Extrémne Prostriedky (Extreme Prejudice), USA, 1987 (Čt2)
V istom zmysle je Walter Hill (nar. 1942) pokračovateľom diela predčasne zosnulého Sama Peckinpaha. Rovnako ako on nakrúca prevažne westerny, i keď sa niekedy môžu odohrávať v netradičných kulisách či v úplne inej dobe. Akčná kriminálna snímka Extrémne prostriedky (1987) spadá do tej druhej skupiny westernov. Odohráva sa totiž v súčasnosti na divokom americko-mexickom pomedzí, kam prichádza zvláštny vojenský oddiel, ktorého členovia majú jedno spoločné. Všetci sú totiž oficiálne mŕtvi.

23:15 Výbuch (Blow Out), USA, 1981 (MGM)
Filmový zvukár počas práce náhodou nahral zvláštny rozhovor milencov a výstrel, ktorý do pripravovaného filmu nepatril. Zistil, že sa vlastne nevedomky stal náhodným svedkom záhadnej vraždy a zaplietol sa do veľmi nebezpečnej hry. Film režiséra Briana De Palmu v hlavných úlohách s Johnom Travoltom a Nancy Allen.

TV tipy 24.6. - 30.6. 2013 TV tipy 24.6. - 30.6. 2013 TV tipy 24.6. - 30.6. 2013


26.6.
STREDA

20:10 Neľútostný súboj (Heat), USA, 1995 (Jednotka)
Aj keď stoja na opačných stranách, detektív Vincent Hanna (Al Pacino) a gangster Neil McCauley (Robert De Niro), majú veľa spoločného. Obaja sú dokonalí profesionáli, obaja sú svojím založením samotári a obaja sú natoľko posadnutí svojou profesiou, že to vážne narušuje ich súkromný život. McCauleyoho banda prepadne poštové auto, ale dokonale premyslený plán naruší nováčik, ktorý spôsobí masaker. Prípad vyšetruje najobávanejší policajný buldog Hanna a dostane sa na stopu ďalšej chystanej lúpeže, ktorou chce elegantný McCauley uzavrieť svoju zločineckú dráhu.

20:45 Čínsky bufet (Un cuento chino), Argentína/ Španielsko, 2011 (Cinemax)
Melancholická komédia upúta pozornosť hneď úvodnou bizarnou scénou. Po páde vydesenej kravy z lietadla sa dejisko presúva z Číny do Argentíny, kde mrzutý dobrák Roberto čelí osamelosti a nude uštipačnými poznámkami na účet okolia a vystrihovaním absurdných historiek z novín. Stretnutie s neznámym strateným Číňanom pozvolne odhaľuje Robertovu skutočnú povahu a. Vďačné divácke motívy tu však majú svoju logiku, ľúbivosť nikdy nie je samoúčelná.

22:00 Lolita (Lolita), USA, 1962 (MGM)
Emigrant z Európy Humbert Humbert je po príchode do mesta Ramsdale v New Hampshire zasiahnutý amorovym šípom a je natoľko očarovaný, že vymýšľa diabolský plán. Ožení sa s Charlottou Haze, aby tak mohol navždy byť nablízku svojej láske, Charlottinej predčasne vyspelej dcére Lolite. V tejto horko komickej a hlboko dojímavej adaptácii románu Vladimíra Nabokova Stanley Kubrick odhaľuje tému sexuálnej posadnutosti.

22:55 Tábor tigrov (Tigerland), USA/ Nemecko, 2000 (Jednotka)
Bozz celkom presne nevie, prečo bol naverbovaný do armády napriek tomu, že ju tak neznáša. Spojené štáty sa potrebujú pohnúť ďalej vo vietnamskom konflikte a tak ani výcvikové kempy pre nových vojakov nie sú žiadnou prechádzkou. Neprichádza do úvahy, že by niekto nad Bozzom zaváhal v akomkoľvek prípade. Je to skvelý vojak s vodcovskými schopnosťami, lenže na jeho budúcu kariéru dôstojníka si robí zálusk aj niekto iný. A zďaleka nie je jediným, kto by Bozza radšej videl povaľovať sa v posteli kdesi v Texase. Na to všetko si musia ešte počkať, alebo niečo preto urobiť. Pre budúcu čatu začína posledná časť výcviku. Dokonalá simulácia Vietnamu Tigerland. A pre niektorých to bude boj s ostrými nábojmi.


27.6.
ŠTVRTOK

18:10 Víno roku (Bottle Shock), USA, 2008 (Cinemax)
Do dejín ľudstva sa zapísalo množstvo udalosti, v ktorých Amerika preukázala svoje kvality: Armstrongova prechádzka po mesiaci, víťazstvo amerických hokejistov proti Sovietskemu zväzu na Olympiáde v roku 1980. Ale jedna významná udalosť sa nikdy takéhoto uznania nedočkala. V roku 1976 vyvolala vo vinárskych kruhoch malá americká vinica tým, že pri slepej ochutnávke vín porazila slávne francúzske vína a definitívne tak zapísala Kaliforniu na mapu vinárskeho sveta. Nováčik Jim Barrett (Bill Pullman) riskoval všetko, by vyrobil to najdokonalejšie kalifornské víno - Chardonnay. V Paríži medzitým prišiel upadajúci vinár Steven Spurrier (Alan Rickman) na dokonalý plán, ako svoj obchod s vínom dostať do popredia záujmu. No ani Spurrier, ani Barrett nemali najmenšie tušenie, že ich pričinením sa navždy zmenia dejiny vinárstva.

20:10 Ako na vec (About a Boy), Veľká Británia/ USA/ Francúzsko/ Nem., 2002 (Film Europe)
Samotársky životný štýl Willa nikdy netrápil. Dedičstvo po otcovi - skladateľovi jedného jediného otravného hitu - mu vždy zabezpečilo dosť prostriedkov na dva hlavné koníčky: seba a ženy. Raz sa mu akousi zlou náhodou podarí zbaliť rozvedenú mamičku, zistí však, že mu to maximálne vyhovuje: žena nepripravená na ďalší vzťah dokonca sama navrhne rozchod a s trochou pretvárky Will zanechá dojem citlivej, oddanej duše. Rozhodne sa preto, že pôjde na vec systematicky, a dostaví sa na schôdzku Spolku opustených rodičov. Výsledkom je okrem iného zoznámenie s mladým Marcusom, ktorý trpí nepopularitou v škole a tým, že jeho mama je ťažko depresívna post-hipisáčka. Will vôbec netuší, do čoho sa dostal.

21:40 Krycie meno Donnie Brasco (Donnie Brasco), USA, 1997 (Nova Cinema)
Film z prostredia newyorskej mafie vznikol podľa skutočných udalostí: zachytáva úspešnú akciu FBI, ktorej agent Joe Pistone pod falošným menom prenikol medzi mafiánov a strávil sedem rokov mapovaním ich činnosti. Ide o zasvätený, veľmi podrobný a autentický pohľad do sveta organizovaného zločinu.

TV tipy 24.6. - 30.6. 2013 TV tipy 24.6. - 30.6. 2013 TV tipy 24.6. - 30.6. 2013


28.6.
PIATOK

20:00 Ben-Hur (Ben-Hur), USA, 1959 (MGM)
Film, ktorý získal nevídaných jedenásť Oscarov a stal sa jedným z najúspešnejších filmov všetkých dôb. Ben Hur je mierumilovný syn z významného židovského rodu, ktorý je nešťastnou zhodou okolností odsúdený na galeje a po mnohých útrapách si musí svoju slobodu vybojovať späť v šialenom závode kvadrig so sadistickým rimanom Messalom.

21:45 Dotieravý chlap (L'Emmerdeur), Francúzsko/ Taliansko, 1973 (Čt2)
Nájomný vrah Ralf Milan (Lino Ventura) má objednávku na zastrelenie obvineného bývalého vysokého súdneho úradníka, ktorý sa rozhodol vypovedať pred súdom. Precízne pripravenú akciu mu však začne narušovať dotieravý sused z vedľajšej hotelovej izby Francois Pignon (Jacques Brel). Ten sa chce v izbe obesiť. Keď chce hotelový poslíček zavolať políciu, co sa Ralfovi vôbec nehodí, rozhodne sa, že situáciu vyrieši sám. Netuší však, že zbaviť sa dotieravého chlapa bude nad jeho sily.

22:30 Tajomná žiara nad Pacifikom (The Final Countdown), USA, 1980 (Jednotka)
Výročie veľkej americkej hanby a historickej traumy stále zanecháva živé stopy. Útok na prístav Pearl Harbor bol dovtedy nepredstaviteľným. Teraz, po takmer štyridsiatich rokoch sa americká lietadlová loď na čele s kapitánom Matthewom Yellandom plaví vodami na miestach, kadiaľ prechádzala japonská flotila pri útoku na americkú základňu. Nikto nevie, ako sa to stalo, ale z radarov loď kapitána Yellanda zmizla. O malú chvíľu preletia nad loďou japonské lietadlá. Píše sa rok 1941 a kapitán Matthew Yelland má možnosť zmeniť beh dejín.


29.6.
SOBOTA

21:40 Keby... (If...), Veľká Británia, 1968 (Dvojka)
Drsná, ale presvedčivá reakcia na študentské rebélie roku 1968 a vojnu vo Vietname bola inšpirovaná filmom Jeana Viga Trojka z mravov a titulom Kiplingovej básne Keby. Príbeh študentskej vzbury sa odohráva na súkromnej internátnej škole pre chlapcov z bohatých rodín, kde stále vládnu sparťanské pravidlá, skostnatená morálka a železná ruka učiteľov. Romantický anarchista Mick spolu s priateľom utečú na ukradnutej motorke, aby si za múrmi školy užili slobodu. Po návrate sú exemplárne potrestaní.

22:15 Čata (Platoon), USA, 1986 (Čt1)
Pre režiséra Olivera Stonea nebola vojna bo Vietname sprostredkovanou skúseností. Ako 21-ročný sám narukoval ako dobrovoľník a v snímke Čata s neobyčajnou naliehavosťou tlmočil celú hrôzu a krutosť vojnového konfliktu z pohľadu priameho účastníka bojov. Podarilo sa mi vykresliť iracionalitu pekla, v ktorom sa on a jeho vrstovníci ocitli. Snímka získala Oscara za najlepší film, réžiu, zvuk a strih. V hlavných úlohách sa predstavili Charlie Sheen, Willem Dafoe a Tom Berenger.

23:45 Okno naproti (La finestra di fronte), Taliansko/ Turecko/ Portug./UK, 2003 (Jednotka)
Giovanna je deväť rokov vydatá za Davida. Cez deň pracuje v hydinárni, stará sa o dve deti, pečie zákusky pre blízku kaviareň. Jej všedný svet sa začne meniť, keď David privedie domov staršieho pána, ktorý stratil pamäť. Giovanna sa mu snaží pomôcť a strávi s ním čím ďalej tým viac času, pričom pomaličky skladá jednotlivé čriepky tajomstva jeho skrytej minulosti. Pomocou svojej fantázie začne snívať o ideálnom mužovi, pričom inšpiráciou sa stáva tajomný atraktívny sused, ktorý býva oproti. Jeho sledovanie jej prináša nové zážitky a pocity a jej život sa stáva vzrušujúcejším... Aktuálny víťaz MFF Karlove Vary 2003, ocenený Krištáľovým Glóbusom za najlepší film i cenou pre najlepšieho režiséra a najlepšiu herečku.

00:35 Zatmenie (L' Eclisse), Taliansko/ Francúzsko, 1962 (Čt2)
Vittoria sa rozišla s dlhoročným priateľom a nadviazala známosť s mladým a dravým burzovým maklérom. Pozoruje ho, ako sa vrhá do obchodovania (scény z burzy patria k tomu najlepšiemu, čo na danú tému vo filme vzniklo), trávi s ním chvíle kľudu. Ale v priebehu rozvíjajúceho sa vzťahu si uvedomí svoju citovú prázdnotu a obojstrannú neschopnosť priblížiť sa jeden druhému. Vnútro hrdinov je predĺžením odcudzeného okolia: industrializovaného veľkomesta, chamtivého burzového prostredia, spoločenskej klímy, v ktorej city prestali hrať úlohu. Antonioniho zaujíma agresívny moderný svet v konfrontácii s vnútrom citlivej mladej ženy. Bezpríbehový film o tom, kam industriálna spoločnosť posunula intímne vzťahy.

TV tipy 24.6. - 30.6. 2013 TV tipy 24.6. - 30.6. 2013 TV tipy 24.6. - 30.6. 2013


30.6.
NEDEĽA

20:00 Na sever severozápadnou linkou (North by Northwest), USA, 1959 (MGM)
Jeden z najlepších thrillerov, ktoré sa kedy nakrútili. Famózna ukážka filmového napätia a zábavy zároveň a Hitchova obľúbená téma krivo obvineného muža na úteku. Americká kontrašpionáž prichádza s neexistujúcim agentom. Tajné služby si tohto agenta spoja s večne ironickým odborníkom na reklamu Rogerom Thornhillom (Cary Grant), ktorý sa ocitá uprostred nebezpečnej hry agentov. Najslávnejšími scénami sú útek pred práškovacím lietadlom a naháňačka na Mount Rushmore, ktoré sa dočkali mnoho odkazov.

20:10 Dokonalý trik (The Prestige), USA, 2006 (Doma)
Adaptácie rovnomennej knihy Christophera Priesta sa ujal Christopher Nolan, ktorý sa preslávil filmami Memento a Batman začína. Mysteriózny príbeh o dvoch kúzelníkoch, ktorých priateľstvo sa zmenilo na rivalitu... a rivalita na boj plný posadnutosti, podvodov a žiarlivosti so smrteľnými dôsledkami... Rupert Angier (Hugh Jackman) a Alfred Borden (Christian Bale) sú súperiacimi kúzelníkmi. Keď Alfréd predvedie trik privedený do krajnosti, Rupert sa zúfalo snaží odhaliť jeho tajomstvo. Po čase si uvedomí, že tu možno vôbec nejde o trik.

20:30 Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull), USA, 2008 (Joj)
Indiana Jones, slávny archeológ, zasvätil svoj život legendám. Hľadal Archu zmluvy, stratenú kolísku civilizácie a aj Posvätný Grál. Niet divu, že on sám sa nakoniec stal legendou. V novom dobrodružstve bude v sprievode typických fanfár Johna Williamsa, v charakteristickom klobúku a s bičom pátrať po ďalšej relikvii – záhadnej Krištáľovej lebke.

22:30 Grindhouse: Auto zabijak (Grindhouse: Death Proof), USA, 2007 (Čt2)
Kurt Russel ako vraždiaci maniak za volantom nepozná zľutovanie. Jungle Julia, najlepšia DJ-ka v meste, sa chystá poriadne to roztočiť so svojimi dvomi kamarátkami. Sexi trojka vyráža na záťah a priťahuje pohľady okoloidúcich ako magnet. Medzi chlapíkmi, čo na ňu čumia je aj kaskadér Mike. Rebel pokrytý jazvami sleduje dámsku jazdu spoza volantu svojho auta. Zatiaľ, čo sa dievčatá usádzajú v bare, Mike “žhaví“ svoju zbraň - nadupané kaskadérske auto – do životu nebezpečných otáčok.

23:30 Polnočný Expres (Midnight Express), USA/GB, 1978 (Cinemax)
Film slávneho režiséra Alana Parkera (Pink Floyd The Wall, Evita). Príbeh nakrútený podľa skutočnej udalosti. Mladý Američan Bill Hayes (Brad Davis) má smolu. Pre malé množstvo drog, ktoré u neho našli v Turecku, je odsúdený na tridsať rokov väzenia. Každodenné mučenie a ponižovanie sú niečím samozrejmým a čoskoro si uvedomí: Uteč alebo zomri. Útek sa pre neho stane jediným dôvodom, prečo ešte žije... námet a scenár: Billy Hayes a William Hoffer.


autor Tomáš Daneček 24.6.2013
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.