TV TIPY 28.8. - 2.9. 2018

TV TIPY 28.8. - 2.9. 2018

článok



Utorok

18:35 Je to iba vietor (Csak a szél) Maďarsko/Nemecko/Francúzsko, 2012, Dráma (Film Europe Channel)
Snímka uznávaného maďarského festivalového tvorcu Benedeka Fliegaufa, inšpirovaná sériou rasisticky motivovaných vrážd Rómov v Maďarsku, zobrazuje jeden deň zo života rómskej rodiny žijúcej na periférii malého mestečka. Zatiaľčo otec pracuje v zahraničí, matka sa stará o svojho chorého otca, dcéru chodiacu do miestnej školy, a mladého syna túlajúceho sa po okolí. Všetkých desí napätie spôsobené narastajúcim počtom rasistických útokov i cudzinci obchádzajúci okolie v tmavých autách. Mimoriadne znepokojujúci film, ktorý napätie buduje najmä prostredníctvom formálnych postupov, ako napr. zvláštnym tlmeným hukotom v záverečnom dejstve či dlhými zábermi naviazanými výlučne na postavy, čím sa nám odopiera priamy pohľad na prostredie, v ktorom sa potenciálni útočníci pohybujú. Okrem kritiky maďarskej xenofóbie a zobrazenia života Rómov, tak Fliegauf vytvoril napínavé a precízne nakrútené dielo.

20:30 Hviezdny prach (Stardust) Veľká Británia/USA/Island, 2007, Fantasy/Romantický/Dobrodružný (Cinemax2)
Tristan Thorne je obyčajný mladík z anglickej dedinky Múr, hraničiacej s „paralelným svetom“. Tristan miluje miestnu krásavicu Viktóriu a kvôli jej rozmaru sa rozhodne odísť do zakliateho sveta za múrom. Má jej odtiaľ priniesť spadnutú hviezdu. Netuší však, že tá po svojom dopade získala podobu krásnej dievčiny menom Yvaine a že nie je jediný, kto po nej túži. Proti nemu stoja veľmi mocní súperi - cieľavedomý princ, ktorému má hviezda pomôcť dostať sa na trón a ohavnú čarodejnicu, ktorej by Yvainino srdca zaistilo večnú mladosť a krásu. Najväčším nepriateľom si ale nakoniec bude Tristan sám...

22:00 Prebytočný človek (L' Uomo in più) Taliansko, 2001, Komédia/Dráma (Film Europe Channel)
Sorrentinov debut, ktorého dej sa začína v roku 1980. Populárny spevák zvaný Tony zistí, že má o niečo mladšieho menovca, ktorý je vychádzajúcou hviezdou miestneho futbalového klubu. Cynickému a sebeckému Tonymu sa stane osudným dobrodružstvo s neplnoletým dievčaťom a následná žaloba za znásilnenie... Po rokoch sa cesty oboch mužov pretnú a porážka jedného dáva druhému nádej na nový začiatok. Paralelný príbeh o mužoch, ktorí žijú rôzne a pritom rovnaké životy a navzájom sa tajomným spôsobom ovplyvňujú.

Streda

16:55 Vlčie diery, Československo, 1948, Vojnový/Dráma (Jednotka)
Debut Paľa Bielika z čias Slovenského národného povstania. Vo filme sú použité autentické zábery zo SNP a postupu Sovietskej armády. Pri nakrúcaní pomáhala Československá armáda a Zväz partizánov. Autori filmu ešte s čerstvými skúsenosťami vytvorili obraz rodiny Svrčinovcov, ktorý dodnes ostal vzorom kolektívneho portrétu a do istej miery symbolizuje celonárodný odpor proti domácemu a nemeckému fašizmu. Keďže Bielik nakrúcal film pred februárom 1948, sprostredkúva ešte neskreslený pohľad na SNP.

18:40 Jazero (Un Lac) Francúzsko, 2008, Dráma (Film Europe Channel)
Príbeh zakázanej incestnej lásky v mrazivej horskej krajine obsahuje minimum dialógov, ale mnoho vizuálne pôsobivých scén. Philippe Grandrieux zasadil svoj tretí celovečerný film do bližšie neurčenej zasneženej krajiny pri jazere obklopenom hlbokými lesmi. Hrdinovia - Alex, trpiaci epileptickými záchvatmi aj príliš úzkym vzťahom k svojej sestre Hege – sú obklopení bezútešne mrazivou prírodou. Film je zameraný na fyzickosť, ktorú ohmatáva expresívnymi jazdami kamery.

20:30 Kapitán Dabač, Československo, 1959, Vojnový/Dráma (Jednotka)
Dráma mladého dôstojníka slovenskej armády, ktorý si počas bojov na Ukrajine postupne uvedomuje hrôzy fašizmu. Po návrate na Slovensko sa zapojí do SNP. Nedokáže však prekonať postoj samotára, ani pochybnosti o zmysle partizánskej činnosti. Legendárna snímka Paľa Bielika je považovaná za akýsi vojnový western. Predstavuje snímku, ktorá v období otepľovania po roku 1956 začala zobrazovať partizánov aj ako individuality s vlastnými duševnými strasťami a nie ako jednoliatu masu dokonalých nadhrdinov. Výsledkom tak je skutočný žánrový film a nie čiernobiela agitka.

22:10 Šaráda (Charade) USA, 1963, Komédia/Kriminálny/Mysteriózny/Romantický (ČT2)
Regina sa vracia do Paríža z lyžovačky vo Švajčiarsku, avšak tam ju čaká nemilé prekvapenie. Jej manžel je nezvestný a spolu s ním aj všetky ich peniaze. Následne sa o ňu začnú zaujímať agenti CIA i ďalší, nebezpečnejší ľudia snoriaci po peniazoch, ktoré manžel počas vojny spreneveril. MacGuffin v podobe 250 tisíc dolárov, okolo ktorých sa strhne séria čiernohumorných i napínavých situácií, je len jednou z mnohých predností filmu plného zvratov, prekvapení a falošných identít. Film oscilujúci medzi konverzačne-situačnou komikou, romantikou a mrazivým thrillerom je skvelým pokračovateľom hitchcockovskej tradície a oprávnene aj jedným z kánonických titulov americkej kinematografie.

Štvrtok

16:30 O myšiach a ľuďoch (Of Mice and Men) USA, 1992, Dráma (Film+)
Jedna z najznámejších noviel Johna Steinbecka prináša dojemný i krutý príbeh nesúrodej dvojice - bystrého Georga a ťažkopádneho a mierne natvrdlého Lennieho. Spoločne obchádzajú ranče a snívajú svoj sen, v ktorom si našetria na vlastné malé hospodárstvo, budú v ňom svojimi vlastnými pánmi a Lennie sa bude môcť starať o milované králiky. Lenže dobrácky obor sa do nechápajúceho sveta nehodí, a obaja musia zase utekať niekam inam. Príbeh o obyčajných snoch obyčajných ľudí, o priateľstve, oddanosti a samote.

18:20 Zrno (Buğday) Turecko/Nemecko/Francúzsko/Švédsko/Katar, 2017, Podobenstvo (Cinemax2)
V nedefinovanej blízkej budúcnosti žije profesor Erol Erin v komunite, ohraničenej magnetickými stenami, ktoré ju majú za úlohu ochrániť pred multietnickými imigrantmi. Komunitné farmy z neznámych dôvodov spustošila genetická kríza. Erol sa dozvedá o genetikovi Cemilovi Akmanovi, ktorý napísal vedeckú prácu o možnej kríze, ohrozujúcej geneticky modifikované semená, a tak sa za ním vydáva na cestu, ktorá zmení všetko, čo dosiaľ Erol poznal. Táto filozofická sci-fi snímka, inšpirovaná kapitolou z Koránu a nakrútená v Spojených štátoch, Nemecku a Turecku, rozpráva post-apokalyptický príbeh, zasadený vo svete, kde sú tí, ktorým sa podarilo prežiť, rozdelení medzi pozostatkami miest, ovládaných korporáciami a obývaných elitou, a oblasťami takzvanej Mŕtvej pôdy, kde geneticky nekompatibilných prisťahovalcov sužuje sucho a epidémie.

22:10 Nič nebude ako predtým (Nic jako dřív) Česko, 2017, Dokumentárny (HBO)
Teo, Renata, Anička a Nikola majú 19 rokov a žijú obyčajné životy tínedžerov dospievajúcich v českom pohraničnom malomeste, kde všetci štyria navštevujú tú istú školu. Film zachytáva svojich hrdinov v situáciách, keď stredoškolskú bezstarostnosť pomaly strieda úzkosť z blížiaceho sa vykročenia do sveta dospelých. Každý sám čelí dôležitej životnej výzve, na ktorej konci už nič nebude ako predtým. A nejde pritom len o maturitu. Kamera je s postavami väčšinu času takmer zrastená a zblízka vťahuje diváka do sveta jednotlivých hrdinov. Dynamická strihová skladba podčiarkuje nestálosť a nesústredenosť mladej generácie.

Piatok

16:00 Cesta do Indie (A Passage to India) Veľká Británia/USA, 1984, Historický/Dráma (Film+)
Angličanka pani Mooreová cestuje v 20. rokoch 20. storočia do koloniálnej Indie, aby navštívila syna, ktorý tu pracuje ako úradník koloniálnej správy. Sprevádza ju synova snúbenica Adéla Questedová. Odlišná kultúra obe ženy očarí, ale zároveň ich niečim aj odpudzuje. Desí ich povýšenosť, samoľúbosť a rasizmus, ktoré ich krajania uplatňujú voči miestnym obyvateľom - Indom. Adéla sa cestou na lodi zoznámi s indickým lekárom Dr. Azizom, ktorý sa snaží potlačiť svoje predsudky a pochopiť odlišný spôsob života. Adélu stretnutie citovo rozkolíše, ale nedokáže sa oprostiť od všeobecne uznávaných konvencií.

21:30 V žiari lásky (Carrington) Veľká Británia/Francúzsko, 1995, Dráma/Romantický (ČT art)
Príbeh sebavedomej mladej maliarky Dory Carringtonovej a o mnoho rokov staršieho, egoistického homosexuálneho spisovateľa Lyttona Stracheyho je jedným z tých, ktoré poukazujú na zvláštne machinácie sudičiek so životmi ľudí. Pôvodné antipatie medzi dvomi silnými individualitami sa vzápätí premenili na ojedinelé citové puto, v ktorom namiesto fyzických väzieb išlo o duchovné spolužitie a hlboké vzájomné porozumenie. Dora, ktorá si zakladala na svojej samostatnosti a ktorej muži padali k nohám, sa vždy vracala k Lyttonovi, svojmu osudovému mužovi...

21:45 Magnólia (Magnolia) USA, 1999, Dráma (ČT2)
Ulica Magnólia vedie východo-západne cez losangeleskú časť San Fernando Valley. Snímka Magnólia sa odohráva práve na tejto ulici a zobrazuje navzájom prepojené osudy deviatich postáv. Pestrofarebná mozaika sleduje život umierajúceho otca, televízneho producenta, jeho mladej ženy, slávneho syna, ktorý učí mužov, ako zviesť a zničiť ženy, chlapca s neuveriteľnou pamäťou, ohľaduplného ošetrovateľa, po láske túžiaceho policajta, muža, ktorý bol v detstve považovaný za génia, smrteľne chorého moderátora televíznej súťaže a stratenej dcéry. Vďaka rade náhod sa všetky postavy dostávajú do nečakaných situácií. Snímka je očarujúca svojou muzikálovou štylizáciou a videoklipovou poetikou.

Sobota

15:50 Rok na dedine, Československo, 1967, Muzikál/Dokumentárny (Dvojka)
Rok na dedine rozpráva o výročných obyčajoch jednotlivých ročných období na Slovenskej dedine. Autori vychádzali zo starých tradičných zvykov, spevov, hudby a tancov, aby ukázali, koľko krásy a poézie má v sebe ľudové umenie a kultúra na Slovensku.

20:00 Doktor Živago (Doctor Zhivago) USA, 1965, Historický/Romantický (ČT2)
Jurij Živago sa ako sirota dostane do pestúnskej starostlivosti bohatej šľachtickej rodiny. S jej pomocou vyštuduje a po promócii sa ožení s dcérou svojich adoptívnych rodičov Táňou. Jurij však stretáva ďalšiu ženu, Laru, ktorá sa snaží vymaniť z vplyvu politika Komarovského. Prijíma ponuku na sobáš od svojho kamaráta z detstva Pašu, ktorý je však fanatickým revolucionárom. Počas prvej svetovej vojny pôsobí doktor Jurij a zdravotná sestra Lara v rovnakom poľnom lazarete, kde sa navzájom zblížia. Po vypuknutí Októbrovej revolúcie je majetok Tániných rodičov zabavený a tak sa celá rodina sťahuje do svojho letného sídla na Ural, kde však už tiež panujú nové pomery. Na pozadí milostného príbehu sú zároveň zobrazené búrlivé udalosti Ruskej histórie v rokoch 1905 až 1929. Predlohou filmu sa stal rovnomenný román Borisa Pasternaka.

22:00 Psie srdce (Heart of a Dog) USA, 2015, Dokumentárny/Experimentálny (Film Europe Channel)
Nekonvenčná vizuálna esej slávnej hudobníčky Laurie Anderson, ktorá v sebe spája tak zdanlivo vzdialené témy, akými sú blízky vzťah človeka a psa a úplná strata súkromia amerických občanov po tragických udalostiach 11. septembra 2001. Svojbytná vizuálna zložka je sprevádzaná hlasom rozprávačky, ktorá spriada nitky myšlienok a dojmov, pričom tento krehký, takmer beletristický celok sprevádza pôsobivou hudbou samotnej režisérky. Tento nesmierne krehký dokument nabáda diváka k snívaniu a k zamysleniu sa nad vlastnou bolesťou a súkromím.

Nedeľa

20:00 Coco (Coco) USA, 2017, Animovaný/Muzikál/Fantasy/Rodinný (HBO)
Aj napriek zvláštnemu zákazu hudby vo svojej rodine sa malý Miguel túži stať uznávaným hudobníkom, akým bol jeho idol, tragicky zosnulý gitarista Ernesto de la Cruz. V snahe dokázať svoj talent sa Miguel za nevysvetliteľných okolností ocitá na mieste, ktoré ešte žiadny živý človek nenavštívil – v krásnom a pestrofarebnom svete zosnulých. Pre miestnych obyvateľov je jeho návšteva rovnako šokujúca. S pomocou miestneho podvodníčka Hectora sa Miguel vydáva na neobyčajnú cestu za tajomstvami svojej rodiny.

21:45 Káva a cigarety (Coffee and Cigarettes) USA, 2003, Komédia/Dráma/Hudobný/Poviedkový (Dvojka)
Káva a cigarety, to je niekoľko krátkych poviedok tvoriacich dohromady celovečerný hraný film. V každej časti vystupuje niekoľko postáv, ktoré posedávajú, popíjajú kávu, fajčia cigarety a debatujú o rôznych témach, ako napríklad o nanukoch s kofeínom, Abbottovi a Costellovi, záhade okolo Elvisa, správnej príprave čaju, vynálezoch Nikolasa Teslu, fiktívnej rockovej kapele SQÜRL, Paríži 20. rokov a použití nikotínu ako insekticídu. Z filmu priam dýcha aróma útulných zafajčených kaviarní, vyrovnanosti a pokoja.

22:25 Štvanica (The Chase) USA, 1966, Kriminálny/Thriller (ČT2)
Morálne základy malého texaského mestečka sú v troskách. Šerif Calder nie je jediný, kto prenasleduje Bubbera Reevesa po tom, čo unikol z väzenia. Zlikvidovať ho potrebuje aj naftársky a dobytkársky barón Val Rogers, aby zahladil stopy po milostnej afére, ktorú má jeho syn Jason s Bubberovou manželkou. Keď alkoholové delírium vytvorí z miestnych obyvateľov rozvášnený dav, pokúša sa Calderova manželka svojho manžela presvedčiť o tom, že nie je nutné priviesť Bubbera živého. Jediným, kto bojuje za spravodlivosť je tak miestny šerif. Snímka teda nie je klasickou kriminálkou, ale hyperbolou o tom, aké je pre výnimočných a iných ťažké prežiť vo vnútri "normálnej" spoločnosti. Tú v tomto filme reprezentujú absolútne odpudiví obyvatelia malomesta.


autor Marcel Šedo 28.8.2018
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.