Súčasný taliansky film láka námetmi, hereckými výkonmi ale aj témami

Stredoeurópsky festival talianskeho filmu MittelCinemaFest predstaví tohto roku osem snímok renomovaných režisérov i nastupujúcej generácie filmových tvorcov

pridal PR 22.11.2017 o 20:10

Súčasný taliansky film láka námetmi, hereckými výkonmi ale aj témami


Stredoeurópsky festival talianskeho filmu MittelCinemaFest predstaví tohto roku osem snímok renomovaných režisérov i nastupujúcej generácie filmových tvorcov, ktorí poskytujú svoj pohľad na súčasné Taliansko vo filmových novinkách roka 2017; a to s humorom, iróniou, ale aj vážnym spracovaním sociálnych tém. Kolekciu spája aj atraktívne herecké obsadenie, na plátne excelujú: Renato Carpentieri, Giovanna Mezzogiorno, Stefano Accorsi, Micaela Ramazzotti, Jasmine Trinca, Barbora Bobulová a ďalší.

Pätnásty ročník prehliadky, ktorú pripravil Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave, sa uskutoční v Kine Lumière od 24. do 28. novembra 2017.

Talianska kinematografia bola odjakživa východiskom pre všetkých milovníkov veľkého plátna a od povojnového obdobia až po dnešok prenikala do sŕdc divákov natoľko, že mnohé miesta vo filmoch talianskych režisérov vstúpili do všeobecného povedomia. Aj tohtoročná prehliadka bude pozostávať z príbehov veselých, dojímavých, či takých, ktoré nás prinútia zamyslieť sa,” povedal taliansky veľvyslanec na Slovensku Gabriele Meucci. Festival tradične pripravil Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave spolu s Istituto Luce Cinecittà, v spolupráci s Talianskymi kultúrnymi inštitútmi v Budapešti, Prahe a Spoločnosťou Film Europe.

V Kine Lumière, ktorý svojho času navštívila aj slávna Giulietta Masina, jedinečná interpretka Rosselliniho, Felliniho a Comenciniho filmov, sa snímky v rámci festivalu budú premietať o 18.00 a 20.00 hodine. Všetky tituly majú na Slovensku svoju premiéru, niektoré z nich už preverili aj medzinárodné festivaly a ocenili tvorcov v rôznych kategóriách.

Otváracím filmom bude v piatok 24. novembra 2017 o 20.00 hod. Neha (La Tenerezza) režiséra Gianniho Amelia, ktorý s majstrovstvom sebe vlastným ponúka príbeh o osamelosti a neopätovaných láskach. Príbeh bývalého advokáta Lorenza, ktorý sa ocitá sám vo svojom byte uprostred Neapola i uprostred zložitých rodinných i susedských vzťahov, je hereckým koncertom Elia Germana, Giovanny Mezzogiorno, Micaely Ramazzotti a predovšetkým Renata Carpentieriho. Ten získal Zlatý glóbus pre najlepšieho herca, okrem toho si film odniesol štyri ceny Syndikátu talianskych filmových novinárov - Strieborná stuha a bol uvedený na festivaloch v Londýne, Haife, Moskve a vo Vancouvri.              

V sobotu 25. novembra 2017 bude prehliadka pokračovať o 18.00 hod. filmom Kam padajú tiene (Dove cadono le ombre), ide o režijný debut dokumentaristky Valentini Pedicini, ktorý sa ešte ani nestihol dostať do domácej distribúcie. Snímka sa upriamuje na temnú epizódu v dejinách Švajčiarska, ktoré sa pokúsilo zastaviť kočovanie etnických nomádov Jenish, odňatím detí rodinám. Film uviedol aj benátsky festival v rámci sekcie Dni autorov.

Režisérska a scenáristická dvojica Marco e Antonio Manetti, známa pod menom Manetti Bros, najnovšie vytvorila hudobný film na tarantinovský spôsob Láska a podsvetie (Ammore e malavita). MittelCinemaFest ho v Bratislave uvedie v sobotu 25. novembra 2017 o 20.00 hod. Film je zmesou žánrov odrážajúcou celý mikrokozmos Neapola – od akčnej gangsterskej drámy po romantickú komédiu, od undergroundu k ľudovej neapolskej piesni. Ide o prvú autorskú mainstreemovú komédiu, ktorá sa dostala do oficiálneho výberu benátskeho festivalu, odkiaľ si aj odniesla cenu za filmovú hudbu, Soundtrack Stars Award Special. V Taliansku sa film dostal do kín začiatkom októbra a v krátkom čase sa vyšvihol na druhé miesto návštevnosti.

Herečka Barbora Bobulová sa slovenskému publiku pripomenie v snímke Čisté srdcia (Cuori puri), ktorý je na programe v nedeľu 26. novembra 2017 o 18.00 hod. Vo filme stvárnila tvrdú a bigotne veriacu matku osemnásťročnej Agnese pripravenej zložiť sľub predmanželskej čistoty až do momentu, kým nestretne chlapca, ktorý má za sebou zložitú minulosť a patrí do iného sveta. Pre dokumentaristu Roberta De Paolisa je film celovečerným hraným režijným debutom.

Režisérka Francesca Comencini nakrútila sentimentálnu komédiu, s iróniou a veľkou úprimnosťou podáva príbeh lásky, ktorá vo svete nedokáže existovať a tiež spôsob, akým sa ženy vyrovnávajú s koncami a novými začiatkami. Film Nemožné lásky (Amori che non sanno stare al mondo) sa snaží búrať tradičné schémy a predsudky. Film, ktorý prichádza do talianskych kín až 29. novembra, budú môcť diváci v Bratislave vidieť už v nedeľu 26. novembra 2017 výnimočne o 20.20 hod.

Režisér Sergio Castellito pravidelne siaha pri výbere filmových námetov po románoch svojej manželky, spisovateľky Margaret Mazzantini. Film Fortunata vznikol rovnakým spôsobom a zarezonoval aj na tohtoročnom festivale v Cannes, kde získala Jasmine Trinca Cenu pre najlepšiu herečku. Spolu s ňou v snímke exceluje aj Stefano Accorsi. Filmový príbeh o Fortunate, ktorá zvádza každodenný boj za právo na šťastie a dosiahnutie svojho sna uvedie festival v pondelok 27. novembra 2017 o 18.00 hod.

Režiséri Antonio Piazza, Fabio Grassadonia sa do medzinárodného povedomia dostali vďaka svojmu debutu Salvo, ktorý prišli v roku 2015 aj osobne predstaviť do Bratislavy. Ich druhý film Sicilan ghost story uvedie festival MittelCinemaFest v pondelok 27. novembra 2017 o 20.00 hod. Film rozpráva pravdivý príbeh únosu syna jedného z mafiánskych bossov na Sicílii a vyniká schopnosťou režisérov prepojiť obscénnosť mafiánskych praktík so silou rozprávkového príbehu. Táto sicílska „ghost story“ je v rovine skutočnosti temnou rozprávkou a v rovine fantázie rozprávkou o láske.

Paolo Genovese sa do pozornosti slovenských divákov dostal vďaka úspešnej komediálnej dráme Úplní cudzinci. Jeho najnovší film Miesto splnených túžob (The Place) uzatváral len pred pár dňami Festival del Cinema v Ríme a vďaka spoločnosti Film Europe Media Company zavŕši v utorok 28. novembra 2017 o 20.00 hod. vo festivalovej premiére MittelCinemaFest. Diváci sa opätovne môžu tešiť na brisknú konverzačnú komédiu plnú známych tvárí a skvelých hereckých výkonov.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.