Odštartoval 18. Febiofest!

Tohtoročný Febiofest, ktorý otvorí slovensko-česká snímka Nesvadbovo Eriky Hníkovej prinesie o jednu sekciu viac ako minulý rok.

pridal Peter Konečný 25.3.2011 o 15:16

Odštartoval 18. Febiofest!


Tohtoročný Febiofest, ktorý otvorí slovensko-česká snímka Nesvadbovo Eriky Hníkovej prinesie o jednu sekciu viac ako minulý rok. Febiofest deťom, či Téma: Minority nie sú však jedinými novinkami v programe. Diváci by si nemali nechať ujsť unikátnu „americkú“ sekciu s jedinečným výberom filmov. Reštaurované klenoty: Audrey Hepburn a mafiánske filmy prinesie exkluzívne digitálne (DCP) predstavenia šiestich zreštaurovaných skvostov americkej kinematografie. Preslávené Raňajky u Tiffanyho B. Edwardsa (1961), Coppolovho Krstného otca I. (1972) a II. (1974) a ďalšie štyri tituly tak diváci uvidia ako ich ešte nevideli. Digitalizované projekcie nebudú výsadou len jednej sekcie. V najmodernejšom kinoformáte budú premietané napríklad aj zreštaurované české a slovenské filmy pre deti, o.i. Pehavý Max a Strašidlá J. Jakubiska či Mahuliena Zlatá panna M. Luthera. A zreštaurovanú uvidí verejnosť aj temne komickú inteligentnú satiru na oddanosť, odvahu a hrdinstvo v časoch poľského odporu voči Nemcom počas druhej svetovej vojny – Eroicu A. Munka z roku 1957.

V prvej a najstaršej sekcii prehliadky Nový český a slovenský film je tento rok trinásť filmov. Veľké zastúpenie majú dokumentaristi, ktorí v Čechách i na Slovensku zaznamenávajú výrazné tvorivé obdobie. Diváci uvidia záznam z najúspešnejšej českej opernej inscenácie roku 2008 Zítra se bude... v réžii Jana Hřebejka, celovečerný dokument z produkcie HBO – hudobný roadmovie po stopách piesní Šlitra a Suchého s dvadsiatimi zastávkami (na chalupách, domoch, v štúdiách) u súčasných muzikantov For Semafor Miroslava Janeka, ale i príbehy českých lámačov rekordov v hranej komédii Roberta Sedláčka Největší z Čechů. V sekcii bude i osem slovenských filmov (Z kola von: Čo je za tým J. Vojteka, Identity Petržalky J. Chlpíka či Čas grimás P. Dimitrova, atď.).

Tohtoročný program obohatia ďalšie nové sekcie. Súčasný taliansky film sa zameriva na najvýraznejšie diela a najprogresívnejších autorov poslednej dekády. Predstaví divákom filmy z rokov 2004-2010 a uvedie napríklad Človek, ktorý príde jedného z najvýraznejších zjavov súčasného talianskeho kina G. Dirittiho, či podmanivú snímku s Tildou Swinton Ja som láska L. Guadagnina. Výber zároveň dopĺňa rozsiahlu reflexiu venovanú rovnakej téme v poslednom čísle časopisu Kino-Ikon (2/2010) a predstavuje tak bohatý prierez aktuálnou talianskou tvorbou. Na túto sekciu nadväzuje aj výber Kino-Ikon Archív Plus, ktorý divákom prinesie osem kvalitných archívnych „pikošiek“, okrem iného aj prvú „crazy“ komédiu vôbec, snímku plnú šialeného tancovania a skvelej hudby Hellzapopin H. C. Pottera (1941) – filmovú adaptáciu rovnomenného muzikálu, ktorý žal úspechy na Broadwayi v rokoch 1938 – 41.

Sekciu venovanú tvorbe Marcela a Pawla Łozińskich prídu osobne uviesť obaja dokumentaristi – v zahraničí jeden z najuznávanejších poľských tvorcov Marcel Łoziński a jeho syn, ktorý „nespadol ďaleko od stromu“ Pawel Łoziński (vo svojich začiatkoch asistoval K. Kieslowskemu pri nakrúcaní slávneho triptychu: Tri farby: Modrá / Biela / Červená). V štyroch blokoch sa predstavia ich krátke i celovečerné filmy z osemdesiatych a deväťdesiatych rokov (89mm od Európy (1993) – nominovaný na Oscara), Chemoterapia, Skúška mikrofónu, celkovo 12 skvelých filmov).

Vo veľkom predstihu ponúka Febiofest exkluzívne uvedenie siedmich titulov z jesennej putovnej prehliadky Projekt 100 – 2011. Diváci v nej nájdu na poslednom MFF Cannes Zlatou palmou ocenený thajský film Strýko Búnmí, Erotikon G. Machatého, ale i bestseller japonského spisovateľa Murakamiho Nórske drevo prenesený na filmové plátno. V programe Filmovej noci s Febiofestom (26.3. od 23.00) ho uvidia spolu so snímkami Imaginárne lásky (X. Dolan) a Správny chlap (H.P. Molan) zo stálej sekcie Bonus: Novinky ASFK.

V predstavovaní toho najnovšieho a najlepšieho z českej a slovenskej tvorby (celkovo 59 snímok) bude Febiofest pokračovať v ďalších tradičných sekciách: Český dokumentárny film 2010 a Novinky českej televíznej tvorby. Pripomenie aj tvorbu spoločnosti, ktorú založil riaditeľ Febiofestu v ČR Fero Fenič. V sekcii Slovenská inventúra Febia 1992 – 2010 priblíži 18 slovenských režisérov v 30 dokumentárnych snímkach z toho najlepšieho, čo sa v doterajšej histórii spoločnosti Febio nakrútilo.

Zaradenie sekcie Martin Slivka – Výber z tvorby bolo inšpirované vydaním 2 DVD s rovnakým názvom, ktorého krst za účasti hostí prebehne počas Febiofestu v Bratislave.

Téma: Minority a Zvláštne uvedenie sú posledné dve programové sekcie. Prvá prinesie niekoľko diel, ktoré sa zaujímavým filmovým spôsobom venujú problematike menšín, neznášanlivosti a kultúrnym rozdielom medzi národmi. Medzi siedmimi titulmi diváci uvidia také výnimočné diela ako Mlčanie Lorny bratov Dardennovcov, Proti múru Fatiho Akina, ale aj Import Export Ulricha Seidla. V sekcii Zvláštne uvedenie tento rok premietneme snímky jubilantov Eduarda Grečnera (Drak sa vracia), Fera Feniča (Džusový román) a Andrzeja Munka (Eroica).





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.