Karlovarský festival uvedie česko-slovenský film Tá druhá, odkrývajúci tabu o ľuďoch, ktorí sa starajú o hendikepovaných

Nový česko-slovenský film Tá druhá debutujúcej režisérky Marie-Magdaleny ...

pridal kinema 29.5.2024 o 22:11
Karlovarský festival uvedie česko-slovenský film Tá druhá, odkrývajúci tabu o ľuďoch, ktorí sa starajú o hendikepovaných


Nový česko-slovenský film Tá druhá debutujúcej režisérky Marie-Magdaleny Kochovej je citlivým coming-of-age portrétom, ktorý prináša novú optiku na témy ľudí s hendikepom. Film, ktorý vznikal päť rokov bude v svetovej premiére uvedený na 58. ročníku prestížneho Medzinárodného filmového festivalu Karlovy Vary (28.6. - 6.7.) — v rámci sekcie Zvláštní uvedení.

Kochová v ňom prináša príbeh osemnásťročnej Johany, ktorú čaká vysoká škola a nový život, pričom však prežíva silný vnútorny boj a výčitky z opúšťania malej sestry so zdravotným hendikepom. Film vznikol v slovenskej koprodukcii spoločnosti Guča films, s podporou Audiovizuálneho fondu a má výrazné filmárske zastúpenie zo Slovenska. Medzi inými sa na snímke podieľal aj oceňovaný hudobník a skladateľ filmovej hudby Jonatán Pastirčák známy ako Isama Zing.

Osemnásťročná Johana chce ísť na vysokú školu, ale najťažšou skúškou nie sú maturitné a prijímacie skúšky. Vo svojej rodine zohráva nezastupiteľnú úlohu. Každý deň pomáha starať sa o svoju autistickú sestru. Johana má pred sebou ešte jednu výzvu — po prvý raz v živote dať prednosť sebe.

Karlovarský festival uvedie česko-slovenský film Tá druhá, odkrývajúci tabu o ľuďoch, ktorí sa starajú o hendikepovaných

Časozberný dokumentárny film Tá druhá vznikal observačnou metódou takmer päť rokov. „Príbeh Johany je aj mojím príbehom a príbehom miliónov ďalších ľudí po celom svete, ktorí vyrastali v podobnej situácii,” hovorí režisérka snímky Marie-Magdalena Kochová, ktorá má podobne ako protagonistka jej nového filmu sestru s hendikepom.

„Prostredníctvom Johaninho príbehu som sa rozhodla zachytiť krehké obdobie medzi detstvom a dospelosťou a vyrozprávať intímny príbeh dospievania, hľadania slobody a zodpovednosti za iných, ale aj za seba. Tento príbeh, ktorý považujem za svoju vnútornú povinnosť vyrozprávať, by som chcela venovať všetkým ‚skleneným deťom’, ktoré vyrastali a žijú ako ostatní,” uzatvára Kochová, absolventka pražskej FAMU, ktorá patrí k silnej nastupujúcej generácii režisérok v stredoeurópskom regióne. Jej predošlý krátky film 3 MWh premiéroval v januári na áčkovom festivale MFF Rotterdam.

Zdraví súrodenci ľudí, ktorí potrebujú stálu pozornosť sa označujú ako glass children (sklenené deti). Zahraničné štúdie ukazujú, že sklenené deti sú ohrozené úzkosťami a depresiami oveľa viac ako ich rovesníci bez tejto skúsenosti. Často popisujú pocity druhoradosti a osamelosti, ich skúsenosť má zásadný vplyv na ich kľúčové životné rozhodnutia. Cieľom filmu Tá druhá je vniesť problematiku sklenených detí do verejnej debaty a scitlivovať ju.

„Vážime si príležitosť podieľať sa ako slovenský koproducent na celovečernom dokumentárnom debute talentovanej autorky Marie-Magdaleny Kochovej. Tá druhá je nielen citlivým coming-of-age portrétom, ale vďaka tabu, ktoré odkrýva, má aj silný potenciál otvoriť spoločenskú diskusiu. V problematike ľudí s hendikepom sa do centra pozornosti totiž po prvýkrát dostáva príbeh tých, ktorí sa starajú o hendikepovaných a je nesmierne dôležité zaujímať sa aj o ich duševné zdravie,” vyjadril sa koproducent Matej Sotník zo spoločnosti Guča films a zároveň kreatívny riaditeľ Film Expanded, slovenského distribútora filmu. „V neposlednom rade sa tešíme, že film má početné slovenské zastúpenie vynikajúcich filmových tvorkýň a tvorcu,” dodal Sotník.

Na filme sa podielali slovenká strihačka Simona Donovalová, zvuková dizejnérka Alexandra Strapková, ďalej v pozícii dramaturgičky medzinárodne uznávaná režisérka Viera Čákanyová a skladateľ filmovej hudby Jonatán Pastirčák, držiteľ viacerých národných cien Český lev a Slnko v sieti.

Producentmi filmu sú m3 films, Guča films, Česká televize a FAMU. Vznik filmu finančne podporili Státní fond kinematografie, Audiovizuálny fond, Moravskoslezský kraj a Nadační fond Avast — Abakus.

SYNOPSA:

Osemnásťročná Johana chce odísť z rodného malomesta. Túži zmaturovať a odísť študovať na vysokú. Posledný rok strednej školy pre ňu však predstavuje náročnejšie obdobie ako pre jej spolužiakov. Vo svojej rodine má totiž nezastupiteľnú rolu — denne pomáha so starostlivosťou o mladšiu sestru s hendikepom. Napriek všetkej láske sa musí oslobodiť od očakávaní okolia, nájsť si vlastný priestor a opustiť sestrin tieň. Johana je tzv. sklenené dieťa, nevedomky prehliadané svojimi preťaženými rodičmi a svetom. Dokáže prekonať svoje pochybnosti a pocity viny a odváži sa, rovnako ako ostatní, postaviť sa na prvé miesto? Intímny dokumentárny film skúma zanedbávanú tému zdravých súrodencov v rodinách, ktoré sa starajú o deti so špeciálnymi potrebami. Dáva pritom hlas všetkým, ktorí sa niekedy cítili ako tí druhí.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 95699
02 |
návšt. 15842
03 |
návšt. 13846
04 |
návšt. 10518
05 |
návšt. 9756
06 |
návšt. 7743
07 |
návšt. 7723
08 |
návšt. 7791
09 |
návšt. 5782
10 |
návšt. 1082
REBRÍČEK US
01 |
$42,0 mil.
02 |
$30,0 mil.
03 |
$24,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$9,6 mil.
06 |
$6,3 mil.
07 |
$3,5 mil.
08 |
$3,4 mil.
09 |
$2,6 mil.
10 |
$2,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.