KOMIKSOVÁ LAVÍNA

KOMIKSOVÁ LAVÍNA

článok



V posledných rokoch určite mnohí z vás, filmových fanúšikov, zaznamenali nebývalý nástup filmov založených na komiksovej predlohe. Má to svoje dôvody: 1.) filmovým štúdiám dochádzajú nápady na dobré pôvodné scenáre, 2.) komiksy sú tu už dlho, je ich nepreberné množstvo - nepreberné množstvo postáv, príbehov a nápadov 3.) cieľová skupina čitateľov komiksov zhruba zodpovedá cieľovej skupine filmových divákov (t.j. mládež) a 4.) konečne sú filmové triky na takej úrovni, že pri zobrazovaní dobrodružstiev superhrdinov nepôsobia smiešne (aj keď je stále čo vylepšovať). Tých dôvodov je určite viac, no toto sú podľa mňa najzávažnejšie. Navyše každý ďalší úspech povzbudí filmové štúdiá k horúčkovitému zháňaniu ďalších námetov + k výrobe pokračovaní (sequelov) či predpokračovaní (prequelov) alebo dokonca "odvodenín" (spin-offov).

V tomto článku rozhodne nepokryjem všetky filmy nakrútené podľa komiksov, no pokúsim sa o čo najširší záber. Začnime od začiatku...

V rokoch sedemdesiatych...

Aj keď pokusy o sfilmovanie komiksov tu boli už dávnejšie, až v sedemdesiatomôsmom sa s pomocou účasti hviezdy Marlona Branda a najmä najkultovejšej predlohy akú si len môžete predstaviť, podarilo položiť základy dnešných úspešných komiks-filmov. Hovorím o "Supermanovi" v hlavnej úlohe s Christopherom Reeveom.  Len pre poriadok  - kto je to Superman? Dieťa, ktorému sa podarilo uniknúť z planéty Krypton pred jej výbuchom a pristálo na zemi, kde má nadľudské schopnosti. Z dieťaťa vyrástol mladík menom Clark Kent, ktorý sa zamestnal ako novinár v denníku Daily Planet a okrem zachraňovania sveta sa venuje baleniu kolegyne Lois Laneovej. Doteraz vznikli 4 filmy (okrem prvej časti v rokoch 1980, 1982 a 1985), zopár TV seriálov (napr. "Lois &Clark" či "Smallville") a plánuje sa film piaty. No ten má problémy - najprv ho mal režírovať Tim Burton v hlavnej úlohe s Nicolasom Cageom, no postupne sa všetko menilo a teraz je stav taký, že sa vyberá medzi hercami o generáciami mladšími a režisérmi viac poslušnými. Bohvie, či sa dočkáme chvíle, kedy si Clark opäť navlečie svoj modrý oblek s S-kom na hrudi a vydá sa zachraňovať svet na veľkom plátne.

Komiksová lavína Komiksová lavína Komiksová lavína

V 1978-om vznikol i iný, oveľa slabší film podľa komiksovej predlohy. Bol o vedcovi Bruceovi Bannerovi, ktorý sa po rádioaktívnom ožiarení mení na veľkú zelenú príšeru menom Hulk. Film sa volal "The Incredible Hulk" (voľný preklad "Nehorázne hovado"), v hlavnej úlohe - po premene - sa objavil kulturistický šampión Lou Ferrigno. Bola to nuda, hrozne zle zrežírovaný počin a tak nečudo, že prepadol. Až o štvrťstoročie neskôr (t.j. 2003) nakrútili remake. O ňom neskôr.

Roky osemdesiate...

Na prelome desaťročí bol nakrútený film "Flash Gordon" podľa komiksovej predlohy vychádzajúcej už dlhšiu dobu a zároveň to bol remake filmu z roku 1956. No, videl som ho riadne dávno na ORF a preto si z neho pamätám len zopár vecí - Flash je hrdina, bojujúci vo vesmíre proti zlému Mingovi za pomoci svojich priateľov. Medzi týmito priateľmi je napríklad skupinka okrídlených mužov (vyzerali ako bradáči so zlatými krídlami), ktorí mu pomáhajú prekonávať veľké vzdialenosti vo vesmíre. Ďalej si spomínam na Ornelu Mutiovú v jednej z hlavných úloh a najmä na pomerne dobrú hudbu od skupiny Queen. (nedávno som videl v "deke" nejakú coververziu práve na skladbu "Flash" aj s ukážkami z filmu). Uznajte, na dnešnú dobu je to nehorázna slabota, no v sedemdesiatych rokoch sa chystal "Flasha" sfilmovať napríklad i taký George Lucas (a keď to nevyšlo, nakrútil "Star Wars").

O 4 roky neskôr sa pokúsili producenti priživiť na úspechu "Supermana" a nakrútili jeho feministickú verziu "Supergirl". Opäť to bol nevydarený pokus a tak boli komiksové filmy odložené načas "k ľadu". "Supergirl" som nevidel, no v hlavnej úlohe sa objavila Helen Slaterová a Peter O´Toole.

Prvý úspech prišiel až na konci osemdesiatych rokov. V roku 1989 sa na filmové plátna vrútil "Batman". Okrem Micheala Keatona sme v ňom mohli vidieť i Kim Basingerovú, no všetku pozornosť na seba - zaslúžene - strhol Jack Nicholson ako hlavný zloduch Joker. Potvrdilo sa dôležité pravidlo komiksov - komiks je len tak dobrý, ako dobrý je hlavný hrdinov protivník. O Jokerovi sa tu nebudem rozpisovať, povedzme si, kto je vlastne Batman. Miliardár Bruce Wayne, žijúci dvojaký život, ktorý pochopil, že so zločinom sa najlepšie poráta, ak s ním bude bojovať jeho prostriedkami - preto sa nezdráha použiť i tvrdšie chvaty či veľmi nepríjemné zbrane. K Batmanovi patria i ďalší klaďasi - najmä jeho priateľ Robin, či mladá Batgirl. Na tých ale prišlo neskôr. Až...

...v rokoch deväťdesiatych...

Najprv nakrútil režisér prvého "Batmana" Tim Burton pokračovanie "Batmanov návrat", kde ho nechal bojovať proti Danny DeVitovi alias Pinguinovi a krásnej Michelle Pfeiferovej, ako Catwoman. Potom prevzal režisérske žezlo Joel Schumacher a dvoma filmami ("Batman navždy" v 1995 a "Batman&Robin" v 1997) úspešne pochoval nádeje fanúšikov na kvalitný film podľa komiksu. A teda aj keď si masku s ušami navliekli Val Kilmer a potom George Clooney a bojovali proti Jimovi Carreymu, Ume Thurmanovej či Arnoldovi, už to nebolo ono. Osobne som posledného "Batmana" ani nevidel - nemám chuť.

Komiksová lavína Komiksová lavína Komiksová lavína

V 1994 totiž dostal priestor viac temnejší komiksový film. Aj "vďaka" tragickej smrti hlavného predstaviteľa Brandona Lee pri nakrúcaní, sa stal pomerne výrazným hitom film "Vrana". Je to príbeh Erica Dravena, hudobníka, ktorý sa po smrti vracia zo záhrobia a mstí sa na svojich vrahoch. Opäť tu nájdeme i znak úspešného komiksu - výrazného záporáka hral skvele Michael Wincott. Navyše tu neuvidíme žiadne prehnané kreatúry - záporáci sú vlastne všetko "obyčajní" kriminálnici. Úspech prvej "Vrany" vyprovokoval i vznik zopár pokračovaní, ktoré však mierili priamo na video (a to je dobre).

O rok neskôr sa pokúsil na vlne ožívajúceho záujmu o komiks zviezť i Sylvester Stallone. Podľa mojej obľúbenej predlohy - komiksu o "Judge Dreddovi" nakrútil rovnomenný film. Sudca Dredd je strážca zákona v metropole Mega City One, a zákony veru dodržiava do bodky. Zároveň je policajtom, sudcom, porotou a katom, čo výrazne urýchľuje trestné konanie :). Jeden príklad za všetky - stúpili ste na trávnik i napriek zákazu? Judge Vám odstrelí nohu. (to bol príklad z komiksu, nie z filmu.). Film "Judge Dredd" nebol ktovieaký úspech - hardcore fanúšikovia boli zhrození z faktu, že si Dredd dá vo filme dolu prilbu, zároveň bol film až príliš "mäkký", obyčajní diváci sa v deji nevedeli vyznať a odrádzali i nie príliš dobré efekty. Jediné, čo stálo za pohľad bola výprava filmu - najmä kulisy mesta. A hoci hlavnou hviezdou mal byť Stallone, záporák Armand Assante ho hravo prehral. Mne osobne sa však najviac páčila postava starého Sudcu, ktorého hral Max Von Sydow.

Vo svete komiksu sa každopádne schyľovalo na lepšie časy. V roku 1997 prišli do kín okrem "Batmana & Robina"  ešte tri významné filmy. Prvým bol "Spawn". Spawn , civilným menom Al Simmons, bol členom špeciálneho komanda, no zahynul vďaka zrade svojho šéfa. Dostal sa do Pekla, kde mu Satan dal ponuku - Spawn bude vraždiť tých, ktorých mu Satan rozkáže a popri tom sa môže mstiť. Spawn však netuší, že takto si Pán podsvetia posilňuje svoju vlastnú armádu a tak nakoniec musí prekaziť i Satanove plány. Film o Spawnovi zaznamenal slušný úspech, to však bolo len také zahrmenie. Búrka mala ešte len príjsť.

Tým pravým "superhero motherfuckerom" bol "Blade". Černoch oháňajúci sa mečom a bojujúci proti krvilačným upírom, hoci je napoly jedným z nich. Film v hlavnej úlohe s Wesley Snipesom mal obrovský ohlas medzi fanúšikmi a bol dôstojným reprezentantom pomaly vznikajúceho žánru "film podľa komiksu". Suché hlášky, skvelá akcia, obstojné triky a najmä nie tak úplne jednoznačný hrdina - asi to boli tie správne ingrediencie, ktoré zachytili nálady publika a do ktorých sa snažia filmári trafiť stále a stále znova. Rola Bladea bola akoby šitá na telo Wesley Snipesovi, pre ktorého znamenala doteraz vrchol kariéry. Zopakoval si ju ešte raz - minulý rok mal premiéru "Blade II", ktorý bol oveľa drsnejší ako "jednotka", odohrával sa v pražských kanáloch a popri skvelom Ronovi Perlmanovi sme tam mohli vidieť i herca Karla Rodena.

Obrovský úspech mal i letný kinohit toho roku  - "Muži v čiernom". Hoci komiks nebol bohvieako populárny, vďaka skvelému obsadeniu hlavných úloh - agentov J a K (Will Smith a Tommy Lee Jones) mal film celosvetový úspech. J a K sú agenti vládnej úplne tajnej organizácie "MIB", ktorí monitorujú činnosť mimozemšťanov na Zemi. A  že ich tu je požehnane. No keď sa schyľuje k zničeniu Zeme, musia veru poriadne zabrať, aby našli stratenú Galaxiu a planétu tak zachránili. Vo filme bolo zopár fakt vtipných scén a najmä "chémia" medzi oboma hlavnými hrdinami fungovala na výbornú. Na to vsadili autori i minulý rok, kedy sa do kín predralo pokračovanie "M II B" ("Muži v čiernom II"), no pravdupovediac, okrem psieho agenta pokrikujúceho neslušné hlášky som sa veru na ňom veľmi nebavil. Škoda.

Ale to už predbieham. 

Komiksová lavína Komiksová lavína Komiksová lavína

Rok 2000 a neskôr...
 
V roku 2000 prišiel do kín prelomový film v oblasti komiksových filmov. Režisér Bryan Singer dostal dôveru štúdií a ponúkol vo svojom filme "X-Men" úplne iných superhrdinov. Mutanti - to sú totiž tí o ktorých píšem - žijú medzi nami už dlho, snažia sa však svoje schopnosti utajiť, pretože ľudia ich odsudzujú, boja sa ich a najradšej by sa ich zbavili. Postupne sa rozdelili do dvoch skupín. Tí dobrí sa pod vedením profesora X  (Patrick Stewart) snažia ľuďom pomáhať, tí zlí pod vedením Magneta (Ian McKellen) im chcú škodiť. A ešte sú tu tzv. nezávislí. K nim patrí najmä Wolverine (Hugh Jackman), chlapík s oceľovými hrotmi v rukách, ktorému celé superhrdinstvo lezie na nervy, no udalosti ho prinútia postaviť sa na stranu dobra. Film bol len prešpikovaný špeciálnymi efektmi, nakoľko hlavné postavy majú mnoho schopností - Storm vie rozpútať búrku, Cyclops má ničiaci pohľad, Magneto ovláda všetky kovové veci, Mystique (mmm,Rebecca Romijn-Stamosová) mení podobu atď. No neboli to len efekty, čo zaujali, naopak, film bol dobrý i v scénach, v ktorých sa napohľad nič nedialo -  a to najmä vďaka odstupu a nadhľadu, prezentovanému postavou Wolverinea. Pokladnice kín zaznamenali nebývalé tržby, okamžite sa začalo pracovať na pokračovaní a všetky štúdiá sa vrhli na komiksy. Scenáristi oprašovali staré časopisy, ktoré nachádzali na povalách a v "znárodňovali" detských izbách svojich potomkov.

Hneď prvý komiksový film v ére "po x-Men" zaznamenal obrovský úspech. "Spiderman"  - film o študentovi Peterovi Parkerovi, ktorý po uhryznutí zmutovaného pavúka získava "pavúčie" schopnosti (najmä dokáže vystreľovať pavučiny z predlaktí - aj keď v komikse mal na to mechanické vystreľovače) a rozhodne sa pomáhať v boji proti zločinu. No vo svojej civilnej podobe má stále problémy získať rešpekt okolia a najmä lásky MaryJane, krásnej susedky. Vo filme bojuje proti "Green Goblinovi" (Willem Dafoe), chlapíkovi, ktorého hlavnou devízou je špeciálny bojový oblek. Osobne mi výber záporáka nepripadal dosť dobrý, no našťastie sa režisér Sam Raimi podstatnú časť filmu venuje Parkerovi v civile, čo je zdrojom mnohých komických situácií. Rozhodne treba vidieť.

V týchto dňoch do našich kín prichádza ďalší superhrdina. Muž bez strachu "Daredevil" je dielom Stana Lee, tvorcu Spider-mana a X-menov, takže základy boli položené solídne. Na rozdiel od svojich "bratrancov" však nemá superschopnosti, naopak, je postihnutý slepotou, ktorá mu však dala schopnosť vnímať inými zmyslami. Zamestnaný je ako právnik, takže zločinom sa zaoberá i v civile, no má i problém so ženami. Najmä s jednou - Elektra v podaní Jennifer Garnerovej. Hlavnými jeho protivníkmi sú mafián Kingpin a charizmatický Bullseye v podaní Colina Farrella. Viac o Daredevilovi sa dočítate v článkoch mojich kolegov, ktorí už film videli, takže ja len toľko - nenechajte si ujsť scénu v pitevni, kde sa objaví bradatý Kevin Smith, ktorý i niekoľko komiksov s Daredevilom nakreslil. My ho poznáme skôr ako režiséra nezávislých filmov s dvojicou Jaya a Mlčanlivého Boba (ktorého sám hrá).

Čo sa chystá...

Uf, dostali sme sa do prítomnosti. No na poli komiksových filmov je zaujímavá i budúcnosť. Takže aké projekty nás čakajú v blízkej dobe?

Najskôr to bude pokračovanie "X-Men 2", v ktorom okrem osvedčených hrdinov z prvého filmu uvidíme i nové tváre, napr. Nightcrawlera, či krásnu "zlodušku" v podaní Kelly Hu ("Kráľ Škorpión"), ktorá podobne ako Wolverine má na rukách oceľové pazúry. Dej sa bude krútiť okolo plánu zlého generála Strykera, ktorý sa rozhodne zničiť všetkých mutantov.

Ďalším prírastkom do už i tak početnej rodinky "komiksfilmov" bude nový "Hulk" (úvodný obrázok je práve z tohto projektu) v réžii Anga Lee ("Tiger a drak"). Eric Bana bude hrať Dr.Bannera, Jennifer Connellyová jeho lásku a záporákom je Sam Rockwell.

Zaujímavý je i námet filmu "Hellboy", práve nakrúcaného v Prahe. V ňom nacisti vyvolajú diabla, aby im pomohol v boji, no ten sa rozhodne "páchať dobro", odreže si rohy a dá sa do práce. Režíruje Guillermo Del Toro, v hlavnej úlohe Ron Perlman (obaja "Blade II").

To sú projekty, ktoré sú isté. No štúdiá chystajú viac - nového "Supermana" - v posledných dňoch opäť odložený, novú "Supergirl" - závisí od úspechu "Supermana", takže tiež odložená (a mala ju hrať Naomi Wattsová, sniff), reinkarnáciu Batmana (to je hudba budúcnosti), motorkára z Pekla "Ghost Ridera" - no Nicolas Cage z  projektu vycúval, spin-offy "Elektra" (z "Daredevila") a "Catwoman" (z "Batmanovho návratu"). Okrem toho tu bude čoskoro "The Amazing Spider-man" (alias "Spider-man 2") a "Blade III". Samozrejme, že každý z doteraz uvedených filmov, ktorý bude mať úspech sa dočká pokračovania a možno i spin-offu. A tak ďalej, a tak ďalej, až kým bude publikum vládať chodiť na tieto filmy. Ja už pomaly nevládzem.
A čo vy???

PS. A to som ešte zabudol "Dicka Tracyho", "Tank Girl" a "Shadowa".





autor Dávid Beňo 3.4.2003
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 95699
02 |
návšt. 15842
03 |
návšt. 13846
04 |
návšt. 10518
05 |
návšt. 9756
06 |
návšt. 7743
07 |
návšt. 7723
08 |
návšt. 7791
09 |
návšt. 5782
10 |
návšt. 1082
REBRÍČEK US
01 |
$42,0 mil.
02 |
$30,0 mil.
03 |
$24,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$9,6 mil.
06 |
$6,3 mil.
07 |
$3,5 mil.
08 |
$3,4 mil.
09 |
$2,6 mil.
10 |
$2,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.