DVD PLNÉ X-MENOV

DVD PLNÉ X-MENOV

8.0

článok



Z thrillerov prešaltoval na komiks. No prechod žánru nepredstavoval pre neho žiadnu zábranu a zaknihoval si tak ďalší úspech. X-Men otvoril dvierka novej generácii komiksových filmov...

FILM: Keď v roku 1944 chlapec svojim hnevom v poľskom koncentračnom tábore zdemoloval polovicu pletiva, čudovali sa nielen dozorcovia, kam sa to vlastne dostali a s kým majú dočinenia. V neďalekej budúcnosti 21. storočia však má ľudstvo i vnukovia dozorcov pomerne jasno. Mutanti sú medzi nami. Na prvý pohľad ich nerozoznáte, ale berte na vedomie, že každý z nich má schopnosť, ktorá môže byť vražedná alebo ostatným nebezpečná.
    
Svoje poznatky by s vami mohla prebrať Rogue (Anna Paquin), ktorá dokáže vysať z človeka životnú energiu a z mutanta si požičať na chvíľu iné schopnosti. To by však nemohla zdrhnúť na sever, kde sa dá dokopy s "týplom" menom Wolverine (Hugh Jackman), ktorý na počkanie tasí oceľové pazúry a kostru má vystuženú adamantiom. Všetko by sa zdalo byť v poriadku a dvojica mohla cestovať z Kanady nevedno kam i užiť si príjemnú road-movie, ale to by im nemohol skočiť do cesty Sabertooth (s mimoriadne fyzickou odolnosťou, inak obyčajný netvorík). Našťastie šla okolo Storm (Halle Berry) a Cyclops (James Marsden) a dvojicu zachránili. Naberáme smer: Xavierova škola pre nadaných...

Po tom ako vás ošetrí sličná Jean Grey (Famke Janssen) by ste radi v škole ostali, ale tie hlasy... tá neistota a snaha dostať sa von... Malý pokec so samotným profesorom Xavierom (Patrick Stewart) prinesie vysvetlenie. Toto je Mutant High School, kde majú tínedžeri zabezpečené prístrešie pred okolitým svetom. Ale dokedy?

DVD plné X-Menov DVD plné X-Menov DVD plné X-Menov

Pretože na obzore visí vojna s ľudstvom, ktoré chce presadiť registráciu mutantov a Magneto (Gandalf, eeh, Ian McKellen) so svojou bandou - Mystique (Rebecca Romijin-Stamos) meniaca svoj vzhľad, Toad alias ropucha v ľudskej podobe, alebo už spomenutý Sabretooth urobia všetko pre to, aby prežili. Vrátane obetovania niektorých príslušníkov zo svojho radu... V New Yorku sa blíži svetový summit a záblesk vlnu mutácie by určite mnohým politikom otvoril oči, nie?
    
Nová generácia komiksov bola po rozpačitom štvrtom filmovom zobrazení Batmana potrebná ako soľ. Nekonečne odkladaný Superman určite chúťky fanúšikov neuspokojí, našťastie je tu však pracant Bryan Singer, ktorý si postupne vydobýja pozíciu tvorcu, ktorý na čo siahne, nepokazí. Spomeňte si na bravúrny thriller Obyčajní podozriví alebo mrazivú drámu kombinovanú s thrillerom Nadaný žiak s Bradom Renfrom a Ianom McKellenom. Svojho Magneta si teda vyskúšal Singer už dva roky pred natáčaním X-Mena a s výzvami vo filmovom priemysle mal rovnako dočinenia. Jeho blockbuster zlámal 14. júla 2000 viaceré rebríčky a priniesol tzv. vlnu introfilmov.
   
Pozrite sa na Spider-Mana, prípadne aj Daredevila alebo na mnohé ďalšie komiksy a zistíte, že majú spoločného menovateľa v podobe jasného rozdelenia filmu na dve polovice. V prvej sa zoznámime s prostredím, protagonistami a poslaním filmu, v druhej sa rozvinie poriadna akcia a dynamika pertraktovanej látky. Spider-Man splnil zaradenie do tejto šablóny veru dokonale a ostatní tiež. Tento prvok má len jedinú nevýhodu - na prvýkrát sa vám film nemusí stopercentne páčiť, pretože navnadení na poriadnu akciu, sa dočkáte len v druhej polovici a určité hlbšie poslanie v prvej časti vám môže uniknúť. Našťastie sa v závere dočkáte zručne vypointovaného finále...
    
X-Men Bryana Singera vniesol však do žánru aj ďalší prvok, o ktorý už nasledujúce filmy nezavadili. Emócie, vnútorné rozhodovanie a otázne správanie mutantov. Aké je to byť v koži dievčaťa, ktoré si nenájde žiadnu známosť, pretože po prvom bozku ho bude cítiť v hlave až do konca života? Aké je to mať vystuženú kostru nezničiteľným kovom a znášať úpenlivú bolesť, keď vám zo zápästia vyskočia oceľové pazúry? A dokážete si predstaviť život so špeciálnymi okuliarmi aké nosí Cyclops? Hm, ak nechcete svojím prenikavým zrakom v podobe červeného laseru zničiť celé mesto, budete musieť. A presne túto formu a stránku komiksu dokázal prepísať Singer jedným slovom fantasticky. Komiks stojí na charakteroch - hrdinoch... a X-Men vám ich poskytne. Budete ich milovať!
    
Pochopiteľne, že k nim potrebujete solídne herecké výkony. Hugh Jackman je príjemným prekvapením do filmového žánru i priemyslu (o tom, že mu ide akcia, sa presvedčíte v kooperácii s Travoltom aka Swordfish, jeho romantickú povahu vám potvrdí Meg Ryan z Kate a Leopold), no nie je sám. Zdá sa, že v komiksových filmoch našli herci svoj vrchol resp. pomyselný Everest kvality. Duo Patrick Stewart - Ian McKellen skrýva neopísateľnú charizmu a ich dialógy sú skvostom filmu. Prvý raz ich stretávate v mierumilovnej scéne na chodbe parlamentu, no v napätí sledujete kútiky ich úst a hlboké myšlienky. Fakt, že v druhom stvárnení filmu by mali spolu kooperovať vo mne vyvoláva minimálne záchvevy blaženosti... Vhodne sú však obsadení aj ďalší mutanti - Rebecca Romijin-Stamos započala svojou Mystique slušnú kariéru (o tom, že nedokáže hýbať len šupinatým telom sa môžeme presvedčiť v thrilleri Briana de Palmu Femme Fatale), Anna Paquin hrá charizmaticky a prvé minúty filmu jej uveria najmä tí, ktorí komiks veľmi nepoznajú a chcú sa dostať do tohto sveta. Samostatnými kapitolami sú Famke Janssen, James Marsden a Halle Berry. Kto miloval ich charaktery, neprehlúpi vo vrúcnosti k ich postavám. Ostatní si ich môžu obľúbiť na základe filmovej podoby aj tak...

DVD plné X-Menov DVD plné X-Menov DVD plné X-Menov

O tom, že tu nejde len o pocity mutantov, ale aj treskúcu akciu, vás presvedčí najmä druhá polovica filmu. Niežeby ste sa v prvej nedočkali žiadnych efektov, ale o čo lepšie pôsobí dynamická akcia, na ktorú čakáte celých 60 minút oproti rýchlemu začiatku s pomalým spádom do konca filmu? Scény na Soche slobody sú len vyvrcholením extatického zážitku a zadosťučinením pre všetkých milovníkov akcie, ktorí vlastne film chceli vidieť len kvôli efektom...
    
OK, aj ja sa vám musím priznať, že po trojtýždňovom hype na ProSieben, keď dynamicky zostrihané ukážky masírovali moje podvedomie, som čakal najakčnejšiu pecku roku 2000 a s týmto predpokladom som sa vydal na film a ostal pomerne sklamaný. Druhé videnie už poskytlo primeraný zážitok a tretie zhliadnutie na DVD v domácom Dolby Digital 5.1 bolo potvrdením výsledného hodnotenia... URČITE SI PRED NÁVŠTEVOU SEQUELU ZNOVU POZRITE PRVÚ ČASŤ SÉRIE, OK to je rada na záver...

DVD: Pozor, pozor! Vo videopožičovni narazíte na dve verzie DVD X-Menov. Tá prvá, z roku 2001, obsahuje vlastne všetko okrem českého dabingu - jedinou vymoženosťou verzie roku 2003. Mno, ak si teda nechcete pokaziť dojem z filmu, po novej verzii ani príliš nesiahajte, ten český DD 2.0 za to nestojí.
    
Zvyšok DVD je však naplnený rôznymi lahôdkami. Nájdeme tu vystrihnuté scény s možnosťou zakomponovania do filmu, ale je to sparťanská možnosť sledovania filmu, pretože deleted scenes majú a) nižšiu kvalitu obrazu, b) horší zvuk (len DD 2.0) a c) nulové titulky, t.j. češtinári a slovenčinári bez znalosti English majú smolu. Navyše mnohé scény sú len rozšíreným pôvodných, takže o veľa v konečnom dôsledku neprichádzate.
    
Nasleduje možnosť interview s režisérom - pre fanúšikov povinnosť, ale inak len priemerne zaujímavé. Klasické making of v dĺžke 20 minút má ako jedno z mála obrovskú prednosť - nenudí, naopak, dokáže vás upútať a to aj v prípade, že ste už film niekoľkokrát videli. Počítačové triky dvoch scén vám pomôžu nahliadnuť pod pokrievku trikárov, ale zaujmú skôr technické založené typy - ich náročnosť nie je najnižšia. Galéria obrázkov je slušná, výber i počet dokážu fanúšika uspokojiť.
    
Osobne ma však potešila masívna kolekcia trailerov. ÁNO, takto sa vytvára hype a PR produkcia... btw, film nájdete na disku vo veľmi vysokom bitrate (6-10 Mbps) = výbornej kvalite a skvelým Dolby Digitalom 5.1. Sprvoti som si myslel, že film dokáže nabudiť reprosústavu len pri akčných scénach, ale po zhliadnutí v domácom prostredí som sa rád zmýlil. Subwoofer duní temer nepretržite a zvuk je priestorovo čistý v každej minútke.

FILM : 90%
DVD  : 60% (a v podstate je fuk, či ide o verziu s českým dabingom alebo nie, jeho kvalita nie je až taká dobrá, aby hodnotenie výrazne zvýšila)

X-Men (USA, 2000, 104 min.)
Réžia: Bryan Singer. Scenár: Tom DeSanto, Bryan Singer, David Hayter. Kamera: Newton Thomas Sigel. Hudba: James Seymour Brett, Michael Kamen, Jeremy Sweet. Hrajú: Hugh Jackman, Patrick Stewart, Ian McKellen, Famke Janssen, James Marsden, Halle Berry, Anna Paquin, Tyler Mane, Ray Park, Rebecca Romijn-Stamos, Bruce Davison.


autor Michal Korec 30.4.2003
Kinema
8.0
Diváci
9.8
Ohodnotiť

Žner: Akcia/Sci-fi
Minutáž˝: 104 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2000
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
ZENIT
[RECENZIA ]
ZA HORAMI
[RECENZIA ]
LONGLEGS
[RECENZIA ]
VTÁČNIK
[RECENZIA ]
V MENE CTI (2023)
[RECENZIA ]
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Diváci
9.8
Ohodnotiť

Žáner: Akcia/Sci-fi
Minutáż˝: 104 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2000
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
5.9 |
hodnotenie 7/10
5.9 |
hodnotenie 6/10
5.9 |
hodnotenie 7/10
12.9 |
19.9 |
NAJČÍTANEŠIE
|BEETLEJUICE BEETLEJUICE
0
hodnotenie 6/10
|KONČÍ SA TO NAMI
0
hodnotenie 6/10
|LONGLEGS
0
hodnotenie 7/10
|V MENE CTI (2023)
0
hodnotenie 8/10
|ZENIT
0
hodnotenie 7/10
|VTÁČNIK
0
hodnotenie 6/10
|ZA HORAMI
0
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 95699
02 |
návšt. 15842
03 |
návšt. 13846
04 |
návšt. 10518
05 |
návšt. 9756
06 |
návšt. 7743
07 |
návšt. 7723
08 |
návšt. 7791
09 |
návšt. 5782
10 |
návšt. 1082
REBRÍČEK US
01 |
$42,0 mil.
02 |
$30,0 mil.
03 |
$24,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$9,6 mil.
06 |
$6,3 mil.
07 |
$3,5 mil.
08 |
$3,4 mil.
09 |
$2,6 mil.
10 |
$2,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.