Ozveny Ji.hlavy opäť prinesú najlepší svetový dokument, otvárajú festivalovým hitom Medzi revolúciami

Vďaka distribučnej spoločnosti Film Expanded má bratislavské publikum už 5. rok možnosť...

pridal kinema 11.6.2024 o 23:20
Ozveny Ji.hlavy opäť prinesú najlepší svetový dokument, otvárajú festivalovým hitom Medzi revolúciami


Vďaka distribučnej spoločnosti Film Expanded má bratislavské publikum už 5. rok možnosť sledovať to najlepšie z uplynulého ročníka najväčšieho stredo- a východoeurópskeho festivalu dokumentárnych filmov Ji.hlava. A to od 17. júna do 5. augusta každý pondelok v magickom Parku de Palma Novej Cvernovky. Rovnako ako po minulé roky, aj aktuálny ročník bude open air a v spojení s diskusiami. Slávnostné otvorenie Ozvien Ji.hlavy sa uskutoční už 17. júna. 

Snímka Medzi revolúciami bola nominovaná na Európske filmové ceny a vyhrala desiatky cien. Príbeh dvoch žien a dvoch krajín skúšaných búrlivými spoločenskými zmenami bude sprevádzať diskusia s jeho rumunským režisérom, Vladom Petrim. Ozveny Ji.hlavy uvedú dokopy 13 filmov v slovenskej premiére. V programe nechýba novinka výnimočnej osobnosti kanadského experimentálneho filmu Petra Mettlera Kým zelená tráva rastie a ani víťaz Ceny študentskej poroty, dokument La Reine o živote nekonfomného Iana na levanduľovej farme vo Francúzsku.

Riaditeľ medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Ji.hlava Marek Hovorka vidí, že význam žánru rastie: „V dobe, keď sa medzi nami čoraz viac udomácňuje AI so všetkými nástrojmi na generovanie textov, fotografií i analýzou nekonečného množstva dát, získavajú dokumentárne filmy novú naliehavosť,“ vraví. „Čoraz intenzívnejšie si uvedomujeme krehkosť autenticity zachytenej vo filmoch, reportážach alebo záberoch na sociálnych sieťach. Skutočné obrazy sveta - zaznamenané s osobnou naliehavosťou a túžbou po autorskom rukopise - sú dnes ľahko zameniteľné za tie digitálne vytvorené či upravené. Hlavným nástrojom manipulácie diváka už nie je spôsob nakrútenia záberu alebo zostrihania či ozvučenia filmu, ale jeho jednoduché digitálne vytvorenie a prispôsobenie potrebám kohokoľvek. V tejto rýchlo sa meniacej a čoraz viac digitálnej súčasnosti cítime nutnosť takmer fyzického kontaktu s našou vlastnou skúsenosťou. Jej reflexia je dnes viac, než kedykoľvek predtým príležitosťou pre dokumentárne režisérky a režisérov na celom svete. Pretože práve dokumentárne filmy umožňujú svojou otvorenou formou zložitý svet okolo nás zachytiť, ale zároveň od neho poodstúpiť. Dávajú nám možnosť sa zastaviť a byť v dialógu sami so sebou. Takéto filmy - slobodné, prekvapivé, naliehavé - každý rok s opaterou hľadáme pre programe JI.HLAVY a veľmi sa teším z programu bratislavských ozvien, ktoré prinášajú výber výnimočných filmových zážitkov,,“  uzatvára Hovorka v súvislosti s pokračovaním obľúbenej bratislavskej akcie, ktorá bude tento rok opäť v Novej Cvernovke.

Ozveny Ji.hlavy opäť prinesú najlepší svetový dokument, otvárajú festivalovým hitom Medzi revolúciami

„5. ročník Ozvien Ji.hlavy v Bratislave je piatym ročníkom kolektívneho objavovania dokumentu ako nástroja poznávania sveta. Dokument prináša do hry prvok otvorenosti. Je hravou predĺženou rukou reality, s ktorou vedie nepretržitý dialóg,“ vraví Matej Sotník, kreatívny riaditeľ spoločnosti Film Expanded, ktorá patrí k hlavným organizátorom podujatia. „Majster autorského dokumentu Peter Mettler, ktorého najnovší film vám tento rok prinášame medzi množstvom iných premiér, povedal: ,Nechajte skúsenosť viesť vašu tvorbu. Hmotou dokumentu sa v jeho ponímaní stáva žitá skúsenosť.‘ Je nám potešením priniesť vám náš srdcový jihlavský festival v malom opäť do Bratislavy, a cieľ našej misie je v duchu Mettlerových slov a v duchu poslania samotnej Ji.hlavy. Poznávať svet a vytvoriť priesečník skúseností so svetom vďaka médiu dokumentárneho filmu.“

Ozveny Ji.hlavy opäť prinesú najlepší svetový dokument, otvárajú festivalovým hitom Medzi revolúciami

Ozveny Ji.hlavy tento rok otvorí výnimočná snímka rumunského režiséra Vlada Petriho Medzi revolúciami o spoločenských zmenách v Iráne a v Rumunsku. Podľa Petriho práve v týchto krajinách prebehli najdôležitejšie spoločenské zmeny druhej polovice 20. storočia. Okrem nich však rozpráva príbeh dvoch žien, ktoré si chcú vybojovať svoje miesto vo svete, kde dominujú muži. Maria a Zahra si posielajú navzájom listy plné melanchólie a priateľskej náklonnosti. Ich spomínanie dopĺňajú archívne zábery z oboch krajín, zdôrazňujúce drsnú realitu minulého storočia. Film Medzi revolúciami patrí na svetových festivaloch k najoceňovanejším v minulom roku a patrí mu aj nominácia na Európske filmové ceny. Jeho projekciu bude sprevádzať diskusia s originálnym režisérom.

Ozveny Ji.hlavy opäť prinesú najlepší svetový dokument, otvárajú festivalovým hitom Medzi revolúciami

Počas Ozvien Ji.hlavy nesmie opäť chýbať pásmo víťazných experimentálnych filmov zo sekcií Fascinace a Fascinace.exprmtnl.cz. Tešiť sa možno okrem samotných filmov na diskusiu s autormi/kami po premietnutí kolekcie. V cykle První světla zas uvidíte v premiére výrazné filmy slovenského autora a autoriek z filmových škôl. Tereza Smetanová uvedie snímku Vale tudo o profesionálnej bojovníčke MMA* a matke dvoch detí. Film Pauly Ďurinovej s názvom Konštanta - rozlúčka s bytom je poctou jej starým rodičom a bytu na najvyššom poschodí bratislavského paneláku s výhľadom na Dunaj a Rakúsko. Novinka Petra Podolského dialogy je zas audiovizuálnym denníkom, v ktorom sa snaží vrátiť k svojej detskej citlivosti.

Medzi celovečernými snímkami uvidíte novinku výnimočnej osobnosti kanadského experimentálneho filmu Petra Mettlera Kým zelená tráva rastie a víťaza Ceny študentskej poroty, dokument La Reine o živote nekonfomného Iana na levanduľovej farme vo Francúzsku. Drogy Iana sprevádzali počas celého jeho života, no časy sa menia. Projekciu filmu Viery Čakányovej Poznámky z Eremocénu, ktorý na festivale v Jihlave vyhral Cenu za originálny prístup, bude sprevádzať diskusia s autorkou.

Pevnou súčasťou bratislavských Ozvien Ji.hlavy je bez pochýb Film Expanded Shows.Docs. 4. ročník prezentačnej platformy bude opäť priestorom pre neformálny pitching mladých či progresívnych projektov – filmov, iniciatív či publikácií. Spoločným menovateľom sú nové vízie, netypické prístupy či pohľady na autorský dokumentárny film. Pripravované projekty uvedie napríklad Dorota Vlnová, Eva Križková alebo Anna Grusková.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 95699
02 |
návšt. 15842
03 |
návšt. 13846
04 |
návšt. 10518
05 |
návšt. 9756
06 |
návšt. 7743
07 |
návšt. 7723
08 |
návšt. 7791
09 |
návšt. 5782
10 |
návšt. 1082
REBRÍČEK US
01 |
$42,0 mil.
02 |
$30,0 mil.
03 |
$24,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$9,6 mil.
06 |
$6,3 mil.
07 |
$3,5 mil.
08 |
$3,4 mil.
09 |
$2,6 mil.
10 |
$2,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.