Slovenská animácia zažiarila na významnom podujatí v Annecy

Medzinárodný festival animovaných filmov v Annecy patrí medzi najprestížnejšie podujatia ...

pridal kinema 20.6.2024 o 10:48
Slovenská animácia zažiarila na významnom podujatí v Annecy


Medzinárodný festival animovaných filmov v Annecy patrí medzi najprestížnejšie podujatia v oblasti animovanej tvorby. V programe 48. ročníka, ktorý sa konal od 9. do 15. júna predstavil rekordný počet slovenských a koprodukčných diel. Tri zo šiestich uvedených filmov ocenili aj medzinárodné poroty. Ide dosiaľ o najväčší úspech pre slovenskú animáciu v Annecy.

Po minulom ročníku, keď festival uviedol štyri slovenské a koprodukčné filmy, bol tento rok ešte priaznivejší. Šesť filmov v oficiálnom programe a tri ocenenia predstavujú významný míľnik pre slovenskú animáciu a zároveň signál, že minulý rok nebol len šťastnou náhodou, ale dôkazom dobrej kondície slovenskej animovanej tvorby. 

Slovenská animácia zažiarila na významnom podujatí v Annecy

V súťažnej sekcii celovečerných filmov Contrechamps si Cenu poroty tento rok odniesol česko-slovensko-francúzsky film Keď život chutí, ktorý vznikol v réžii Kristiny Dufkovej. Podľa Agáty Novinski zo spoločnosti NOVINSKI sa film venuje témam, o ktorých je nesmierne dôležité hovoriť. „Je to film o láske k životu, k svojim blízkym, ale hlavne o zdravej láske k sebe samému,” vysvetľuje slovenská producentka a pokračuje: „O dôležitosti naučiť sa milovať samých seba takých, akí sme a zároveň poukázať na fakt, že často sa veci, ktoré sa na začiatku zdajú byť neprekonateľné, z iného uhla pohľadu môžu zdať celkom triviálne. A preto je také dôležité nestrácať nádej a ísť za svojimi snami.” Film sa aktuálne premieta na festivale v Šanghaji, v júli ho uvedú v Karlových Varoch. O distribúciu filmu už prejavilo záujem vyše pätnásť krajín vrátane Japonska, Španielska, Portugalska, krajín severnej Európy, Stredného východu a bývalej Juhoslávie, Francúzska, Beneluxu a ďalších.

Významný úspech zaznamenal aj krátky animovaný film Ahoj leto v réžii Martina Smatanu a Veroniky Zacharovej, ktorý vznikol ako koprodukcia Slovenska, Česka a Francúzska. Cenu mladého publika za najlepší detský film si pritom Smatana odniesol z festivalu už druhýkrát, v roku 2019 tu získal ocenenie za svoj absolventský film Šarkan. Krátky animovaný film Ahoj leto distribuuje nová slovenská spoločnosť Bear With Me Distribution, ktorá svoju činnosť oficiálne odštartovala práve v Annecy. Spoločnosť so zameraním na krátke animované filmy pre detského diváka založili bývalá výkonná riaditeľka Festivalu BAB Lucia Dubravay Trautenberger a producenti animovaných filmov z regiónu strednej a východnej Európy, Juraj Krasnohorský a Martin Vandas. „Nemohli sme si predstaviť lepší začiatok ako to, že film Ahoj leto, ktorý medzinárodne zastupujeme, získal Cenu detskej poroty, čiže vlastne najvyššie ocenenie pre detský film na celom festivale. Sme si istí, že to filmu zabezpečí kariéru na mnohých festivaloch a podarí sa nám ho predať televíziám aj kinám v zahraničí,” doplnila Lucia Dubravay Trautenberger.

Slovenská animácia zažiarila na významnom podujatí v Annecy

Tretím oceneným filmom je Hurikán českého režiséra Jana Sasku, ktorý vznikol v koprodukcii slovenskej spoločnosti Artichoke. Film si v Annecy spomedzi desiatok krátkych filmov získal najväčšiu priazeň divákov a tí mu v hlasovaní udelili prestížnu Cenu Publika. Túto cenu si veľmi vážime, keďže je to zo všetkých tá najdemokratickejšia, nerozhoduje o nej troj-členná porota, ale stovky, možno tisícky divákov. V Annecy je asi to najlepšie festivalové publikum aké poznám. Na projekcie filmov vedia čakať aj hodiny v rade, každé premietanie sprevádza úžasná atmosféra, potlesk a silné reakcie. Bol to skutočný zážitok,” prezradil producent Juraj Krasnohorský zo spoločnosti Artichoke, ktorý v Annecy uviedol ešte jeden film. Vo vedľajšej súťažnej sekcii Perspectives predstavil krátky dokumentárny film ukrajinskej režisérky Anastasiie Falileievy Zomrela som v Irpini.

Okrem spomenutých bol v programe festivalu uvedený aj krátky film Free the Chickens režiséra Matúša Vizára, ktorý za svoj film Pandy získal pred jedenástimi rokmi v Annecy Zvláštne uznanie v kategórii študentských filmov. Film Free the Chickens vznikol v produkcii slovenskej spoločnosti nutprodukcia. Šesticu slovenskej reprezentácie v Annecy uzatvára dlhometrážny animovaný film Diplodokus režiséra Wojteka Wawszczyka, nakrútený v koprodukcii slovenskej spoločnosti Dayhey.

Popri svetoznámom festivale sa v Annecy každoročne koná aj najväčší svetový veľtrh MIFA, určený pre producentov, inštitúcie, vysielateľov, štúdiá a ďalších profesionálov z oblasti animovaného filmu. Na stánkoch sa tu prezentujú výrobcovia animačných technológií aj štúdiá, filmové školy, či celé krajiny. Za Slovensko sa už tradične predstavili vybraní producenti pod spoločnou delegáciou CEE Animation v rámci stánku Kreatívnej Európy MEDIA. 

Technologické inovácie z dielne slovenského animovaného priemyslu na festivale zastupovala spoločnosť Blue Faces, ktorá si urobila silné medzinárodné renomé originálnym prístupom k animácii s použitím technológie Motion Capture a momentálne spolupracuje na niekoľkých európskych celovečerných animovaných filmoch. Okrem svojej práce na veľtrhu prvýkrát prezentovala aj svoj vlastný softvér na manažment produkcie animovaných projektov s názvom Soko. „Za štyri dni sme absolvovali stovky osobných stretnutí a prezentácií a dohodli sme zaujímavé medzinárodné spolupráce, z ktorých bude profitovať nielen naše štúdio, ale aj náš softvér, na ktorý sme získali skvelú odozvu od šéfov etablovaných firiem, ako AutoDesk, Kitsu či Ayon,“ prezradil kreatívny riaditeľ Blue Faces Tomáš Danay.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 51645
02 |
návšt. 4968
03 |
návšt. 2201
04 |
návšt. 2030
05 |
návšt. 1543
06 |
návšt. 970
07 |
návšt. 783
08 |
návšt. 927
09 |
návšt. 777
10 |
návšt. 652
REBRÍČEK US
01 |
$101,0 mil.
02 |
$19,0 mil.
03 |
$9,7 mil.
04 |
$3,8 mil.
05 |
$3,8 mil.
06 |
$2,7 mil.
IF
07 |
$2,5 mil.
08 |
$2,3 mil.
09 |
$1,9 mil.
10 |
$1,5 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.