Veľký úspech slovenského animovaného filmu: tvorivý tím snímky Keď život chutí si v Annecy prevzal prestížne ocenenie

Na tohtoročný festival v Annecy bolo pritom prihlásených rekordných 3 380 filmov zo 108 krajín....

pridal kinema 20.6.2024 o 10:55
Veľký úspech slovenského animovaného filmu: tvorivý tím snímky Keď život chutí si v Annecy prevzal prestížne ocenenie


Horúca novinka z koproducentskej dielne Agaty Novinski (Novinski), Matěja Chlupáčka (Barletta) a Marca Fayeho (Novnima) získala počas svetovej premiéry na Medzinárodnom festivale animovaných filmov v Annecy cenu PRIX DU JURY v súťažnej sekcii Contrechamp.

Na tohtoročný festival v Annecy bolo pritom prihlásených rekordných 3 380 filmov zo 108 krajín. Celovečerný bábkový film režisérky Kristíny Dufkovej o prvých strastiach, láske a nástrahách dospievania momentálne môžu vidieť diváčky a diváci na Medzinárodnom filmovom festivale v Šanghaji. A na konci mesiaca ho uvedie aj MFF Karlove Vary v sekcii Horizonty – vo výbere najzaujímavejších titulov aktuálnej sezóny zo súčasnej svetovej produkcie. Začiatkom júla bude film uvedený v rámci medzinárodného festivalu vo francúzskom meste v La Rochelle.

Keď život chutí má za sebou prezentáciu na podujatí Cartoon Movie vo francúzskom Bordeaux. Vďaka zastúpeniu významného odborníka na globálny marketing, agenta Gebeka international sa film podarilo predať už do viac ako 15 krajín sveta. O distribúciu filmu prejavili záujem krajiny, ako Japonsko, Španielsko, Portugalsko, celý Baltik, krajiny Stredného východu, Francúzsko, krajiny bývalej Juhoslávie, Benelux, ale aj letecké spoločnosti a po úspechu v Annecy aj Švédsko, Nórsko a Poľsko.

Film, ktorý vznikol na motívy detskej knihy francúzskeho autora Mikaëla Olliviera La Vie, en gros, prináša príbeh dvanásťročného Bena, ktorý bojuje s prechodom medzi detstvom a dospievaním, vlastnými emóciami i nadváhou. Ben miluje predovšetkým hudbu, ale aj jedlo a varenie. A je to vidieť. Keď sa však jedného dňa zaľúbi do svojej spolužiačky Kláry, rozhodne sa zhodiť nadbytočné kilá. Na ceste k vysnívanej postave a Klárinmu srdcu mu pomáhajú najmä kamaráti z kapely a starostlivá mama. Slovenské kiná začnú film Keď život chutí premietať v októbri.

Veľký úspech slovenského animovaného filmu: tvorivý tím snímky Keď život chutí si v Annecy prevzal prestížne ocenenie

SYNOPSA

Letné prázdniny sa končia a Benjamína Pipetku, trinásťročného obézneho chlapca s excelentnými kuchárskymi schopnosťami čaká najťažší rok jeho doterajšieho života. Na základe odporúčania školskej lekárky je nútený aktívne riešiť svoju nebezpečnú nadváhu, čo privádza jeho rozvedených rodičov k spoločnej snahe synovi pomôcť.

Napriek starostlivosti doktorov a dietológov nachádza Ben motiváciu k chudnutiu veľmi ťažko. Okrem verného kamaráta Erika a jeho sestry Sone je pre neho jedlo jedinou životnou radosťou.

To sa však zmení prvý septembrový deň, keď opäť uvidí svoju spolužiačku Kláru, z ktorej sa počas dvoch prázdninových mesiacov stalo najkrajšie dievča triedy. Viac ako kedykoľvek predtým sa Ben hanbí za svoje telo a dotýka sa ho posmech starších spolužiakov a školského telocvikára. Pretože sa ho Klára vždy zastane a vyjadruje obdiv nad jeho odvahou, s ktorou sa púšťa do náročnej diéty, nadobudne chlapec dojem, že medzi nimi rastie ozajstná láska.

Veľký úspech slovenského animovaného filmu: tvorivý tím snímky Keď život chutí si v Annecy prevzal prestížne ocenenie

Benove veľkolepé milostné vyznanie v podobe vlastnoručne upečenej jahodovej torty skončí bohužiaľ fiaskom. Snaží sa napraviť nevydarené odovzdanie torty ľúbostnou esemeskou. Ponížená Klára však uvedie svoje city na pravú mieru a vysvetlí Benovi, že ho má rada iba ako kamaráta, čo ho nesmierne raní a zo zúfalstva sa opäť veľmi preje. Benovu snahu s Klárou sa opäť zblížiť spozorujú jej bratia a ich kamarát Max. Tí pred celou triedou oboch strápnia tak, že Klára utečie z triedy so slzami v očiach. Ben má pocit, že sa proti nemu spolčil celý svet. Počas vyučovania odchádza zo školy a doma pod perinou márne bojuje s depresiou.

Erik a Soňa netušia, čo sa s Benom deje. Ich plán zahrať na vianočnej besiedke spoločnú pieseň sa rozpadá a priateľstvo začína byť v troskách. Obava o Bena spojí jeho rozvedených rodičov o to viac. Mama premôže svoj odpor a poprosí o radu Sofiu, novú partnerku otca, s ktorou sa Ben veľmi zblíži. Tá chlapcovi pomáha pochopiť Klárino odmietnutie, odhalí mu, že na svet by sa mal vedieť človek pozerať aj s empatiou k druhým. Zároveň privedie hlavného hrdinu k najdôležitejšiemu životnému poznaniu, že skutočná láska sa začína láskou k sebe samému.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 51645
02 |
návšt. 4968
03 |
návšt. 2201
04 |
návšt. 2030
05 |
návšt. 1543
06 |
návšt. 970
07 |
návšt. 783
08 |
návšt. 927
09 |
návšt. 777
10 |
návšt. 652
REBRÍČEK US
01 |
$101,0 mil.
02 |
$19,0 mil.
03 |
$9,7 mil.
04 |
$3,8 mil.
05 |
$3,8 mil.
06 |
$2,7 mil.
IF
07 |
$2,5 mil.
08 |
$2,3 mil.
09 |
$1,9 mil.
10 |
$1,5 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.