Slovenský koprodukčný film Redakcia súťaží na Medzinárodnom filmovom festivale Art Film v Košiciach

30. jubilejný ročník Medzinárodného filmového festivalu Art Film v tohtoročnom programe ...

pridal kinema 23.6.2024 o 17:13
Slovenský koprodukčný film Redakcia súťaží na Medzinárodnom filmovom festivale Art Film v Košiciach


30. jubilejný ročník Medzinárodného filmového festivalu Art Film v tohtoročnom programe predstavil novú súťažnú sekciu – Medzinárodnú súťaž filmov zo strednej a východnej Európy, ktorá je určená filmovým tvorcom celovečerných snímok z tohto regiónu. V súťaži sa bude uchádzať o cenu ukrajinsko-nemecko-česko-slovenský film Redakcia (2024) ukrajinského režiséra Romana Bondarchuka, ktorý vznikal v koprodukcii so slovenskou produkčnou spoločnosťou Silverart. Redakcia mala svetovú premiéru na tohtoročnom 74. ročníku festivalu Berlinale v sekcii Forum. V Košiciach film predstavia ukrajinská herečka Zhanna Ozirna a slovenská producentka Katarína Krnáčová.

Príbeh biológa Juru sa odohráva na juhu Ukrajiny v Chersonskej oblasti v atmosfére približujúcej sa totálnej vojny. V lese, kde sa venuje výskumu svišťov, je svedkom požiaru, ktorý zakladá skupina mužov. S fotografiami dokazujúcimi, že ide o zločin, sa snaží presvedčiť vedenie redakcie Pravda stepi, aby jeho investigatívny článok uverejnilo. Je však pred voľbami primátora a zdá sa, že horiaci les na obzore nikoho nezaujíma. Šéfredaktor novín Pravda stepi je korupčník, miestni politici si uňho zaplatili reklamu a angažovanosť Juru mu začína prekážať.

Oceňovaný ukrajinský režisér Roman Bondarchuk filmom Redakcia podáva vlastné svedectvo o tom, ako pred vojnou fungovalo spravodajstvo v južných častiach Ukrajiny, v časoch, kedy sa v krajine šírili dezinformácie a obyvateľstvo sa chystalo na vojnu. Hlavná dejová linka príbehu skúma post-pravdivý svet vrátane všetkých jeho výziev, ktorým musí človek čeliť, a je kritikou morálky modernej spoločnosti.

Vždy ma fascinoval a priťahoval juh Ukrajiny. Je to akási krajina nikoho medzi Krymom a pevninskou Ukrajinou. Na juhu Ukrajiny, v Chersonskej oblasti, som vyrastal. Moji rodičia boli v 90. rokoch novinári a byť novinárom v tomto období a v tejto oblasti bolo vskutku groteskné. Bol som svedkom absurdných situácií, v ktorých sa moji rodičia skrz ich prácu ocitali. Situácie v ktorých sa doslova vymýšľala a prekrúcala pravda. Fascinovalo ma to a mojím snom bolo nakrútiť film o novinároch v ukrajinských provinciách,“ opisuje inšpiráciu k nakrúteniu filmu režisér.

Roman Bondarchuk vyštudoval Filmovú a televíznu fakultu na Štátnej divadelnej univerzite v Kyjive. Je umeleckým riaditeľom festivalu dokumentárneho filmu zameraného na ľudské práva Docudays UA. Romanove portfólio tvoria krátke aj dlhometrážne, dokumentárne a hrané filmy, ako aj hudobné videoklipy. Jeho dokumentárny debut Ukrainian Sheriffs (2015), získal Špeciálne uznanie poroty na festivale IDFA v roku 2015 a bol ukrajinskou nomináciou na Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film. Jeho druhý dokument Dixie Land (2016) mal premiéru na festivale Full Frame (USA) a získal cenu Zlatý vojvoda na festivale v Odese. Jeho prvý hraný dlhometrážny film Volcano (2018) vyhral 12 medzinárodných cien a bol uvedený na viac ako 50 filmových festivaloch po celom svete.  

Redakcia je metafora plná moderných mýtov a nejasností, ale zobrazuje aj skutočné udalosti, ktoré sa stali skutočným ľuďom. Mnohé z miest, na ktorých sme nakrúcali, už dnes neexistujú. Boli zničené, zaplavené alebo vypálené. Osudy mnohých ľudí vo filme sú neznáme. Niektorí opustili krajinu so svojimi rodinami, niektorí začali kolaborovať, niektorí utiekli do Ruska. Väčšina sa však rozhodla zostať a bojovať proti okupantom,“ dopĺňa režisér.

„Tragikomický hraný film Redakcia režiséra Romana Bondarchuka zobrazuje svet v dvoch paralelných realitách, je to smutný príbeh o nedávnej realite na Ukrajine s prvkami riadneho čierneho humoru. Avšak tento nadčasový príbeh o hľadaní pravdy zasadený do prostredia Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny má v kontexte udalostí dnešnej doby nesmierne aktuálne posolstvo,“ opisuje film producentka Katarína Krnáčová z koprodukčnej spoločnosti Silverart.

Festivaloví diváci budú mať jedinečnú šancu zažiť premiéru filmu na MFF Art Filme ešte pred jeho oficiálnym uvedením do slovenských kín. Snímku na festivale uvedie osobne producentka Katarína Krnáčová a ukrajinská herečka Zhanna Ozirna. Projekcie sa uskutočnia v nedeľu 23. júna16:00 v kinosále Kulturpark JOJ Cinema a v piatok 28. júna11:00kine Veritas. Do slovenských kín film Redakcia uvedie distribučná spoločnosť Asociácia slovenských filmových klubov na jeseň tohto roku.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 51645
02 |
návšt. 4968
03 |
návšt. 2201
04 |
návšt. 2030
05 |
návšt. 1543
06 |
návšt. 970
07 |
návšt. 783
08 |
návšt. 927
09 |
návšt. 777
10 |
návšt. 652
REBRÍČEK US
01 |
$101,0 mil.
02 |
$19,0 mil.
03 |
$9,7 mil.
04 |
$3,8 mil.
05 |
$3,8 mil.
06 |
$2,7 mil.
IF
07 |
$2,5 mil.
08 |
$2,3 mil.
09 |
$1,9 mil.
10 |
$1,5 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.