Jeden svet pozýva na veľkú narodeninovú oslavu

Nová vizuálna identita, nové logo, nový termín, nový programový tím a staro-nové ...

pridal kinema 23.6.2024 o 17:13
Jeden svet pozýva na veľkú narodeninovú oslavu


Nová vizuálna identita, nové logo, nový termín, nový programový tím a staro-nové miesto konania. Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet oslavuje 25 rokov a pri tejto príležitosti prináša množstvo noviniek. Do Bratislavy sa vráti 17. októbra a tentokrát bude namiesto týždňa trvať až 10 dní naživo a ďalších sedem dní online. Aj tento rok nájdu diváci na Jednom svete filmy, ktoré ich chytia za srdce a ľudí, ktorých chcú stretnúť.

Festival Jeden svet tento rok prináša veľké zmeny, vrátane novej vizuálnej identity. „Pri príležitosti výročia sme sa rozhodli osviežiť tvár Jedného sveta tak, aby bola pre každého rozpoznateľná, výrazná a aby jasne odrážala pribúdajúce roky najstaršieho dokumentárneho festivalu na Slovensku. Zároveň sme chceli aby reflektovala pestrosť a diverzitu nášho tímu, spôsobu práce a filmov, ktoré nášmu diváctvu prinášame,“ vysvetľuje riaditeľka Jedného sveta Eva Križková. Nové logo a dizajn festivalu vytvorilo grafické štúdio andrej & andrej, ktoré tvorilo aj novú vizuálnu identitu Človeka v ohrození.

Jubilejný 25. ročník festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet sa tento rok bude konať od 17. do 28. októbra 2024. Po dvoch rokoch sa konečne vracia do obľúbeného, čerstvo zrekonštruovaného Kina Lumiére, kde sa bude odohrávať takmer celý festival.

„Chceme pre divákov a diváčky vytvoriť priestor, v ktorom môžu tráviť spolu čas. Medzi jednotlivými projekciami nebudú musieť nikam odchádzať, pretože priamo v priestoroch kina pre nich budeme mať prichystaný sprievodný program, ako aj kaviareň, v ktorej budú môcť nad pohárom obľúbeného nápoja prebrať čerstvé filmové zážitky s ostatnými,“ opisuje Eva Križková.

25. ročník Jedného sveta chce divákov a diváčky spojiť naživo. Filmy preto po prvýkrát od pandémie nebudú počas trvania festivalu k dispozícii aj online. Cez partnerský portál Dafilms sa tento rok sprístupní 10 filmov, ktoré budú po skončení festivalu dostupné bez obmedzenia online - od 29.10. do 3.11.

„Sú muži, sú ženy a potom som tu ja“

Žena alebo muž? Intersexuálni ľudia sa s tou otázkou stretávajú opakovane, keď sa ich ľudia snažia zaradiť do škatuliek, ktoré poznajú. Kam sa však majú zaradiť, ak sa narodili niekde na pomedzí? A prečo sa máme stále držať škatuliek, ktoré nám kedysi dávno niekto nadiktoval? V juhoafrickom filme Who I Am Not sledujeme miestnu kráľovnú krásy Sharon-Rose Khumalo, ktorá sa dozvie, že je intersexuálna.

Škatuľka, do ktorej si myslela, že krásne zapadá, jej zrazu vôbec nesedí a Sharon-Rose bojuje s rodovou dysfóriou. Pomoc nájde u osoby, ktorá je zdanlivo jej pravým opakom - u Dimakatso Sebidi, ktorý sa navonok prezentuje skôr maskulínne, no nie je mužom, ani ženou.

„Keď som sa prvýkrát ponorila do zložitého sveta intersexuálnej komunity, bolo to akoby som objavila príbehy, ktoré len čakali na to, aby boli vyrozprávané,“ hovorí o filme Who I Am Not rumunská režisérka Tunde Skovran. Jej film má odhaliť svet, ktorý nepoznáme, ale tiež podnietiť zamyslenie a zmenu v spoločnosti, ktorá túto komunitu zatiaľ neprijala.

A to robí aj tohtoročná fokusová sekcia festivalu Jeden svet s názvom Queer Joy! „Na tvorbe tejto sekcie spolupracujeme aj s tímom nášho partnerského Filmového festivalu Inakosť a spoločne sme sa zhodli, že máme záujem priniesť na Jeden svet filmy, ktoré budú gejzírom tvorivosti a oslavou života. Nechceme plakať nad ťažkými osudmi queer ľudí, ale vyzdvihnúť a osláviť krásu ich inakosti, a to aj v podobách a krajinách, ktoré sú nášmu diváctvu menej známe. A tak sa pripravte, že queer filmy z Afriky, Palestíny či Brazílie vám doslova vyrazia dych,“ dodáva riaditeľka festivalu Eva Križková.

Filmy z celého sveta prináša na Jeden svet nový medzinárodný programový tím. Natalia Christofoletti Barrenha (Brazília), Lerato Bokako (Južná Afrika), Olivia Popp (Thajsko/USA) a Tereza Rozálie Koldová (Česko) prinášajú pod vedením programovej koordinátorky Kataríny Gališinovej autentické filmové pohľady na lokálne komunity a horúce témy z rôznych svetových kontinentov.

Aj tento ročník prinesie zmenu

Hľadáme umelecké projekty o ľudských právach a/alebo sociálnych alebo environmentálnych otázkach pre náš workshop Dni zmeny, ktorý sa uskutoční 21. – 23. októbra 2024 v Bratislave. Štvrtý ročník podujatia Dni zmeny sme sa rozhodli otvoriť pre akékoľvek umelecké diela. Workshop teda nie je určený len pre kreatívnych ľudí z audiovízie.

Súčasťou festivalu sú opäť aj Dni zmeny 2024, ktoré však tento rok nepatria len filmárom, ale pre všetkých umelcov. Workshop sa uskutoční 21. – 23. októbra 2024 v Bratislave a organizátori hľadajú akékoľvek umelecké projekty (nielen audiovizuálne diela) o ľudských právach a/alebo sociálnych alebo environmentálnych otázkach. Súčasťou podujatia budú už tradične workshopy pre umelcov, stretnutia s odborníkmi a odborníčkami, ktorí ich posunú ďalej a tvorba kampane so spoločenským dopadom.

Viac informácií o Dňoch zmeny 2024 a prihlasovanie na workshop nájdete tu. Informácie o festivale, filmoch a sprievodných podujatiach budú postupne pribúdať na webe www.jedensvet.sk,na FB stránke festivalu či na Instagrame. Kompletný program bude dostupný koncom začiatkom septembra.

Festival finančne podporil Audiovizuálny fond. Hlavným organizátorom je nezisková organizácia Človek v ohrození.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 51645
02 |
návšt. 4968
03 |
návšt. 2201
04 |
návšt. 2030
05 |
návšt. 1543
06 |
návšt. 970
07 |
návšt. 783
08 |
návšt. 927
09 |
návšt. 777
10 |
návšt. 652
REBRÍČEK US
01 |
$101,0 mil.
02 |
$19,0 mil.
03 |
$9,7 mil.
04 |
$3,8 mil.
05 |
$3,8 mil.
06 |
$2,7 mil.
IF
07 |
$2,5 mil.
08 |
$2,3 mil.
09 |
$1,9 mil.
10 |
$1,5 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.