Film o zložitosti vzťahov Kálmánov deň prichádza do kín

Nový film maďarského režiséra Szabolcsa Hajdu, Kálmánov deň hovorí o fáze života ...

pridal kinema 18.8.2024 o 23:32
Film o zložitosti vzťahov Kálmánov deň prichádza do kín


Nový film maďarského režiséra Szabolcsa Hajdu, Kálmánov deň hovorí o fáze života, kedy si ľudia uvedomujú, že ich už nestretne nič nové. Správanie a vzťahy sú dané. Nečakajú ich žiadne nové prekvapenia ani nové riziká, ktoré by museli a mohli podstupovať. Jediné, čo môžu robiť je to, že sa budú snažiť zachovať si to, čo majú, pretože na nový začiatok nemajú ani čas ani energiu. 

Drámu Kálmánov deň uviedol v novembri minulého roka, v svetovej premiére filmový festival The Tallinn Black Nights. Vznikol v maďarsko-slovensko-americkej koprodukcii a jeho slovenským producentom je Mátyás Prikler za spoločnosť MPhilms. Diváci ho v našich kinách uvidia od 22. augusta vďaka finančnej podpore Audiovizuálneho fondu, v distribúcii spoločnosti Filmtopia.

Szabolcs Hajdu je jedným z najzaujímavejších maďarských filmárov. Okrem toho, že režíruje filmy, režíruje tiež divadlo, píše hry. Kálmánov deň je komorný, zdanlivo jednoduchý film o kríze vzťahu ľudí v strednom veku. Myslím si, že ide o aktuálny a dôležitý film aj u nás. Som obzvlášť vďačný a hrdý na to, že film podporil náš Audiovizuálny fond, ako jediný verejný fond. Verím v to, že tento trend bude pokračovať aj naďalej a nedopracujeme sa k cenzúre tak, ako sa dopracovali napríklad smerom na juh od Slovenska,” hovorí producent filmu Mátyás Prikler.

Štyridsiatnici Levente (Domokos Szabó) a Zita (Nóra Földeáki) prichádzajú na návštevu k známym, Kálmánovi (Szabolcs Hajdu) a Oľge (Orsolya Tóth), osláviť Kálmánove meniny. Majú však aj osobný motív: chceli by ku Kálmánovcom prehlásiť trvalý pobyt svojich detí, aby mohli navštevovať lepšiu miestnu školu. Zjaví sa aj údržbár Ernő (Imre Gelányi), smútiaci za manželkou, ktorá zomrela len pred niekoľkými dňami. V ich vzájomnej komunikácii sa postupne odhaľujú skryté pocity krivdy, frustrácie, nespokojnosti i túžby, až trvalý pobyt detí, ktorý Kálmán spočiatku kategoricky odmietal, zrazu predstavuje ten najmenší problém.

V priebehu ostatných rokov som si uvedomil, že nie je až toľko vzorcov ľudského správania a medziľudských vzťahov. Všetci tancujeme životom podľa rovnakej choreografie. Vzťahy medzi mužmi a ženami, no i tie pracovné určuje niekoľko základných vecí. Samozrejme, existuje nekonečná paleta nuáns a práve niekde v nich sa ukrýva jedinečná identita každého z nás. Na príbehu Kálmánovho dňa môžeme tieto nuansy krásne skúmať a dokonca sa v nich aj stratiť. Film, ako všetko umenie, totiž nie je nič iné ako bádanie, pokus o sebaidentifikáciu. Najnovšie dielo divadelného a filmového tímu Látókép Ensemble Kálmánov deň je prepojené s mojou predchádzajúcou hrou a filmom s názvom Rodinné šťastie. Protagonistami oboch týchto príbehov sú páry štyridsiatnikov, ktoré sa síce boria s úplne bežnými problémami, ale v ich momentálnej životnej fáze sa im zdajú neriešiteľné. Pocit bezmocnosti vedie k hnevu a zúfalstvu, až vyvrcholí do vzťahovej krízy. V Rodinnom šťastí bola primárnym zdrojom konfliktu výchova detí, v Kálmánovom dni sú to napätie a morálne dilemy prameniace z nedostatku dôverných a sexuálnych vzťahov. Príbeh je na prvý pohľad jednoduchý a všedný, no zaujímavým ho robia práve detaily. Som pevne presvedčený, že to, čo zostáva skryté na papieri, sa vo filme ukáže a zdanlivo bezvýznamné drobnosti nadobudnú význam, ktorý bude obecenstvu blízky, bude sa s ním vedieť stotožniť a ku koncu mu hádam prinesie aj určitú útechu,” hovorí režisér filmu Szabolcs Hajdu.

Szabolcs Hajdu je jedným z najznámejších maďarských filmových a divadelných režisérov a  scenáristov svojej generácie. Jeho filmy boli v premiérach uvedené na medzinárodných festivaloch v Cannes, Berlíne a Toronte. Kálmánov deň je jeho desiatym dlhometrážnym filmom, ktorého predlohou je jeho rovnomenná divadelná hra. Za film Rodinné šťastie, ktorý vznikol tiež ako adaptácia divadelnej hry, získal na Medzinárodnom filmovom festivale Karlovy Vary cenu za najlepší mužský herecký výkon a cenu za najlepší film. Jeho filmy Biele dlane a Bibliothéque Pascal sa stali maďarskými národnými nomináciami na cenu Oscar. Na jar tohto roka mohli diváci Szabolcsa Hajdu vidieť v úlohe vyšetrovateľa v dráme Moc v réžii Mátyása Priklera. Vo filme Kálmánov deň hrá aj jednu z hlavných postáv.




ZENIT
[RECENZIA ]
ZA HORAMI
[RECENZIA ]
LONGLEGS
[RECENZIA ]
VTÁČNIK
[RECENZIA ]
V MENE CTI (2023)
[RECENZIA ]

Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 95699
02 |
návšt. 15842
03 |
návšt. 13846
04 |
návšt. 10518
05 |
návšt. 9756
06 |
návšt. 7743
07 |
návšt. 7723
08 |
návšt. 7791
09 |
návšt. 5782
10 |
návšt. 1082
REBRÍČEK US
01 |
$42,0 mil.
02 |
$30,0 mil.
03 |
$24,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$9,6 mil.
06 |
$6,3 mil.
07 |
$3,5 mil.
08 |
$3,4 mil.
09 |
$2,6 mil.
10 |
$2,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.