Po premiérach na niekoľkých kontinentoch film Profesionálny rodič uvedie aj festival Cinematik

Slovenský krátkometrážny film Profesionálny rodič, z dielne košického ...

pridal kinema 5.9.2024 o 23:22
Po premiérach na niekoľkých kontinentoch film Profesionálny rodič uvedie aj festival Cinematik


Slovenský krátkometrážny film Profesionálny rodič, z dielne košického režiséra Erika Jasaňa, doposiaľ absolvoval juhoamerickú, ázijskú premiéru i premiéru v Hollywoode. Mladý režisér svoj kinematografický počin konečne predstaví i slovenskému publiku a to na filmovom festivale Cinematik.

Film Profesionálny rodič sa v máji tohto roku vydal na púť naprieč kontinentmi. Krátkometrážna filmová snímka, ktorú nakrútil Slovák Erik Jasaň, v koprodukcii s držiteľom Zlatej palmy –rumunským filmárom Marianom Crisanom, si doposiaľ získala publikum na filmových festivaloch CineLebu, Balinalea naposledy na HollyShorts v Los Angeles. Profesionálny rodič v meste anjelov získal mnoho pozitívnych ohlasov.

VOD platforma bitpix TV, ktorá je partnerom festivalu HollyShorts, film označila za najzaujímavejší zo sekcie Family Drama. „Silný a jedinečný je film Erika Jasaňa o Slovenke, ktorá sa zhostila úlohy výchovy mladého rómskeho dievčaťa,“ hovorí recenzia. Chválou nešetrili ani Elu Lehotskú, ktorá sa vo filme stala profesionálnym rodičom a začala sa starať o rómske dievčatko a to aj na úkor bezproblémového fungovania vlastnej rodiny. „Ela Lehotská vo filme zažiarila, odviedla neuveriteľnú prácu, ktorá ukazuje nuansy a komplikácie života v tejto časti spoločnosti,“ naráža portál na tému rómskej otázky.

Ďalšiu skvelú recenziu napísal i ďalší filmový portál, For The Love Of Cinema, ktorý zverejňuje recenzie artových filmov. „Pozitívne recenzie od odbornej verejnosti si veľmi vážim. Pre mňa bolo zaujímavé sledovať reakcie zahraničných divákov, pre ktorých je slovenské prostredie nepoznané. Film obsahuje aj tvrdší humor a diváci to prijali so smiechom, čo ma úprimne potešilo. Po skončení filmu bol potlesk dlhší ako samotné titulky, čo ma potešilo ešte viac. Zadosťučinením boli aj reakcie po premietaní. Tento film zasiahol najmä černošskú komunitu, ktorá sa najviac dokázala stotožniť s témou filmu. Počas festivalu sme mali viacero pracovných, ale aj priateľských stretnutí,“ hovorí Erik Jasaň.

Na prezentácii snímky v Hollywoode sprevádzal Jasaňa český režisér a producent Patrik Křivánek. „Mal som tú česť spolu s Erikom reprezentovať Profesionálneho rodiča na prestížnom filmovom festivale HollyShorts. Bolo mi potešením sledovať, ako vypredaná sála nadšene reaguje na príbeh z východného Slovenska. Z reakcií po premietaní bolo jasné, že americké publikum sa dokázalo s témou filmu stotožniť, práve preto, že téma rasizmu je univerzálne relevantná – či už sa jedná o Slovensko alebo Spojené štáty, kde sa rasizmus prevažne dotýka černošských, hispánskych a ázijských komunít,“ približuje Křivánek.

Dvojici sa počas festivalu pošťastilo stretnúť s niekoľkými výraznými osobnosťami ako aj riaditeľom festivalu Danielom Sol. „ Daniel bol skutočne rád, že sme prišli až zo Slovenska. Počas otváracieho večera sme sa stretli s Bellou Thorne. Mali sme viacero eventov, ktoré boli špeciálne pre filmárov, ktoré organizoval Kodak," vysvetľuje Jasaň, že účasť na festivale im dala omnoho viac, ako len možnosť odprezentovať svoje dielo.

Dočkajú sa aj krajania

Film Profesionálny rodič bude mať aj slovenskú premiéru! A to na filmovom  festivale Cinematik v Piešťanoch. Premiéra je naplánovaná na13. septembra 2024 o 16:30 v Kultúrnom centre Arta. Premietanie sa nezaobíde bez účasti tvorcov snímky a to režiséra Erika Jasaňa, herečky Ely Lehotskej, ale aj detskej protagonistky Kláry Svitekovej, ktorá stvárnila Ingridinu dcéru – Martinku.

Po premietaní snímky je naplánovaná aj diskusia s tvorcami filmu. „Cinematik navštevujem už niekoľko rokov. Je to skvelý festival, kde si človek dokáže oddýchnuť, načerpať sily, ale zároveň dokáže odísť motivovaný a inšpirovaný umeleckou tvorbou filmárov, ktorí tam svoje filmy prezentujú. Preto som nesmierne rád, že náš film bude mať slovenskú premiéru práve na Cinematiku v Piešťanoch," hovorí režisér filmu Profesionálny rodič, Erik Jasaň na záver.


Po premiérach na niekoľkých kontinentoch film Profesionálny rodič uvedie aj festival Cinematik


ZENIT
[RECENZIA ]
ZA HORAMI
[RECENZIA ]
LONGLEGS
[RECENZIA ]
VTÁČNIK
[RECENZIA ]
V MENE CTI (2023)
[RECENZIA ]
NAJČÍTANEJŠIE




    Meno:
    ODOSLAŤ
    :)
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 95699
    02 |
    návšt. 15842
    03 |
    návšt. 13846
    04 |
    návšt. 10518
    05 |
    návšt. 9756
    06 |
    návšt. 7743
    07 |
    návšt. 7723
    08 |
    návšt. 7791
    09 |
    návšt. 5782
    10 |
    návšt. 1082
    REBRÍČEK US
    01 |
    $42,0 mil.
    02 |
    $30,0 mil.
    03 |
    $24,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $9,6 mil.
    06 |
    $6,3 mil.
    07 |
    $3,5 mil.
    08 |
    $3,4 mil.
    09 |
    $2,6 mil.
    10 |
    $2,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.