Festival Jeden svet prináša aj tento rok otvorenú, slobodnú a kritickú domácu dokumentárnu tvorbu

Na 25. ročníku festivalu Jeden svet uvidíte nielen to najlepšie zo svetovej dokumentárnej ...

pridal kinema 14.9.2024 o 21:13
Festival Jeden svet prináša aj tento rok otvorenú, slobodnú a kritickú domácu dokumentárnu tvorbu


Na 25. ročníku festivalu Jeden svet uvidíte nielen to najlepšie zo svetovej dokumentárnej kinematografie, ale aj nové české a slovenské filmy. Medzinárodný festival dokumentárnych filmov spúšťa predpredaj permanentiek a predstavuje domáce a české snímky, ktoré budú tento rok súťažiť o priazeň divákov a diváčok, ale aj o hodnotné ceny.

Ako sa majú rodičia predčasne narodených detí, ktoré sa narodili v takzvanej „šedej zóne“? Prečo si mladý muž lieči svoje rany prehĺtaním a chrlením ohňa? A čo pre nás znamená krása a ako sa s tým môže vyrovnať mladá žena, ak ju kyselina hodená do tváre pripraví o vlastnú identitu? Aj na tieto otázky bude už túto jeseň odpovedať medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet 2024, ktorý prinesie okrem svetovej tvorby aj desať slovenských a českých noviniek.

Osem z nich bude aj súčasťou súťažnej sekcie Slovensko a Česko za ľudské práva a jeden film si zatiaľ festival necháva ako prekvapenie.

Festival Jeden svet prináša aj tento rok otvorenú, slobodnú a kritickú domácu dokumentárnu tvorbu

Osem filmov zabojuje o priazeň poroty

Festival Jeden svet je každoročne nielen prehliadkou toho najlepšieho, čo vzniklo doma aj vo svete v dokumentárnej filmovej tvorbe, ale aj súťažou pre české a slovenské dokumentárne filmy. Tento rok je v súťažnej sekcii Slovensko a Česko za ľudské práva osem filmov, ktoré bude hodnotiť trojčlenná medzinárodná porota - katalánska filmárka, filmová kritička a výskumníčka Anna Petrus, poľský režisér a producent Maciek Hamela a autorka víťazného filmu minulého ročníka - režisérka Viera Čákanyová.

Každý z filmov otvára svoju vlastnú, dôležitú tému, ktorou žije nejaká časť našej spoločnosti, alebo je našou spoločnosťou prehliadaná. Tak je to aj so snímkou Šedá zóna od režisérky Daniely Meressy Rusnokovej, ktorá upriamuje pozornosť na „šedú zónu“, v ktorej sa rodia vysokonezrelí novorodenci. Film zobrazuje cestu materskej starostlivosti o deti so špeciálnymi potrebami a najmä odhaľuje hlboké diery, ktoré má na Slovensku podpora detí so zdravotným znevýhodnením a ich rodín.

Zatiaľ čo Šedá zóna sa pozerá na vstup do života v našej spoločnosti, dokumentárny film Byt či nebyť sa zameriava na návrat. Zachytáva totiž osudy piatich ľudí bez domova, ktorí vďaka projektu Housing First v Otrokoviciach získali novú životnú šancu. V snímke sledujeme, či sa im podarí poraziť svojich démonov a vrátiť sa naspäť do života.

Návrat k bežnému fungovaniu, ale aj k svojej vlastnej identite sledujeme aj vo filme Moja nová tvár, ktorý nám prináša príbeh Martiny, ktorá prežila brutálny útok kyselinou ako akt pomsty bývalého priateľa. Jej identita sa otrasie od samých základov a ona sa musí naučiť žiť úplne odznova a inak. Vo veľmi intímnych výpovediach sledujeme Martinu a jej obdivuhodný boj - krok po kroku od najhlbších pádov až po najväčšie pokroky a úspechy.

Víťazný film získa okrem originálnej plastiky od Márie Tóthovej aj finančnú cenu vo výške 2,000 eur od advokátskej kancelárie Detvai Ludik Malý. Rovnaké filmy budú súťažiť aj o cenu DAFilms Award, v podobe vecného plnenia online marketingu pre víťazný film.

Osem slovenských a českých filmových noviniek, ktoré festival Jeden svet predstaví v súťažnej sekcii Slovensko a Česko za ľudské práva:

Festival Jeden svet prináša aj tento rok otvorenú, slobodnú a kritickú domácu dokumentárnu tvorbu

Okrem súťažných filmov festival predstaví aj dve ďalšie snímky od slovenských režisérov. Prvým z nich je film Diaľky, z dielne režiséra Mateja Bobrika, ktorý sleduje osud rozpadávajúcej sa nepálskej rodiny v Poľsku. Druhý film je zatiaľ tajomstvom, ktoré festival prezradí už čoskoro.

Aby sme aj v budúcnosti mohli prinášať slobodné a kritické domáce dokumentárne pohľady na svet a na spoločnosť

Festival Jeden svet prináša kritický pohľad na dianie v spoločnosti nielen prostredníctvom filmov a tém, ktoré otvára, ale aj vlastným zapojením sa do Kultúrneho štrajku.

S hlbokým znepokojením vnímame aktivity a rozhodnutia Ministerstva kultúry SR. Dlhodobo sme spolupracovali s ministerstvom pri príprave Stratégie kultúry a kreatívneho priemyslu 2030, ktorá okrem iného pracovala s princípmi odbornosti, nadstraníckosti, inklúzie a rešpektu. Tieto princípy a stratégia mali byť záväzné pre chod ministerstva. Bohužiaľ, od nástupu nového vedenia vidíme ako sa pošliapava každý jeden princíp. Či už ide o odvolanie vedúcich pracovníkov a pracovníčok dôležitých národných kultúrnych inštitúcií, alebo o chaos, pohŕdanie odbornosťou a nenávisť šírenú vedením ministerstva. Kultúra v našej krajine je ruinovaná inštitúciou, ktorá ju má rozvíjať a kultivovať. Pripájame sa preto ku Kultúrnemu štrajku. Považujeme za nesmierne dôležité spájať sa naprieč sektormi a vyjadriť podporu všetkým kultúrnym aktérom, ktorí tvoria na Slovensku umeleckú hodnotu,“ odôvodnila rozhodnutie podporiť štrajk riaditeľka festivalu Eva Križková.

Kultúrny štrajk je koordinované hnutie kultúrnej scény na Slovensku, ktorého cieľom je zastaviť devastačné zásahy vedenia Ministerstva kultúry SR do kultúry na všetkých jej úrovniach. Žiada kompetentné a odborné spravovanie rezortu, ktoré ctí slobodu, práva a odbornosť ľudí pôsobiacich v rezorte a svojou činnosťou prispieva k zveľadeniu podmienok vzniku a pôsobenia kultúry na Slovensku.

Svoje permanentky si môžete kúpiť už dnes

Jubilejný 25. ročník festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet sa tento rok bude konať od 17. do 28. októbra 2024. Po dvoch rokoch sa vracia do čerstvo zrekonštruovaného Kina Lumiére, kde sa bude odohrávať takmer celý festival.




TICHÉ ZNAMENIE
[RECENZIA ]
ZENIT
[RECENZIA ]
ZA HORAMI
[RECENZIA ]
LONGLEGS
[RECENZIA ]
VTÁČNIK
[RECENZIA ]

Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 95699
02 |
návšt. 15842
03 |
návšt. 13846
04 |
návšt. 10518
05 |
návšt. 9756
06 |
návšt. 7743
07 |
návšt. 7723
08 |
návšt. 7791
09 |
návšt. 5782
10 |
návšt. 1082
REBRÍČEK US
01 |
$51,0 mil.
02 |
$11,0 mil.
03 |
$4,5 mil.
04 |
$3,8 mil.
05 |
$2,9 mil.
06 |
$2,7 mil.
07 |
$2,4 mil.
08 |
$2,1 mil.
09 |
$2,0 mil.
10 |
$1,5 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.