Koncom septembra nájde baran lásku a rakovi sa bude dariť v podnikaní. Novinka Petra Kerekesa Wishing on a Star

Do kín prichádza dokumentárna komédia o teórii, ktorá hovorí, že ak chcete zmeniť svoj ...

pridal kinema 25.9.2024 o 18:15
Koncom septembra nájde baran lásku a rakovi sa bude dariť v podnikaní. Novinka Petra Kerekesa Wishing on a Star


Do kín prichádza dokumentárna komédia o teórii, ktorá hovorí, že ak chcete zmeniť svoj osud, mali by ste stráviť deň svojich narodenín na vopred určenom mieste. Film Petra Kerekesa Wishing on a Star uvidia diváci od 26. septembra.

Hlavnou postavou filmu je Luciana de Leoni d'Asparedo, ktorá žije so svojou dcérou, manželom a svokrou neďaleko benátskej lagúny. Luciana je expertkou na aktívnu astrológiu a vie, že ak chce niekto zmeniť svoj osud, dokáže to. Je ale potrebné, aby v deň svojich narodenín vycestoval na miesto, na ktorom bude v tom čase ideálna konštelácia hviezd. Metóda je jednoduchá a efektívna. Režisér Peter Kerekes a jeho štáb navštevovali Lucianu sedem rokov.

Ešte pred oficiálnou distribúciou zaznamenal film širokú medzinárodnú pozornosť. Vo svetovej premiére ho koncom augusta uviedol Medzinárodný filmový festival v Benátkach a o týždeň neskôr si ho mohli pozrieť návštevníci Medzinárodného filmového festivalu v Toronte. V slovenskej premiére ho 13. septembra uviedol filmový festival Cinematik. Diváci ho v distribúcii našich kín uvidia vďaka spoločnosti Filmtopia.

Film v piatich príbehoch sleduje Lucianu a osudy jej klientov, Giovanniho, dvojičiek Adriany a Giuliany, Alessandry, Valentiny a Barbary. Všetci hľadajú nový život, lásku, vášeň, naplnenie túžob alebo pátrajú po odpovediach na otázky, ktoré im doposiaľ nikto nedal. Po rozhovore s Lucianou sa dozvedajú súradnice miest, na ktorých sa majú opäť narodiť. Svoj narodeninový deň by mali osláviť na Aljaške, Taiwane, Ostrove Cres v Chorvátsku, v Libanone alebo v Brazíii.

Tvorcovia filmu sprevádzajú Lucianiných klientov po všetkých zadaných miestach. Prvým z nich je Giovanni (Rak), majiteľ pohrebníctva, päťdesiatnik, ktorý stále žije so svojou matkou. Vycestuje do Brazílie. Hviezdy nad plážou Copacabana by mu mali v deň jeho narodenín do života priviesť ženu a deti, ktorým by, keď príde správny čas, odovzdal rodinný biznis. Adriana a Giuliana (Rak) sú takmer identické dvojičky, dve navždy prepojené ženy odlišných osobností, s rovnakým temperamentom a rozdielnou predstavou o budúcnosti. Adriana si praje, aby jej sestra stretla lásku a mala deti. Stačí, aby si tehotenstvom prešla iba jedna z nich. Luciana tak obe posiela pod hviezdy Beirutu v Libanone. Alessandra (Škorpión) je elegantná dáma, uväznená v spoločnom byte s takmer storočnou, sebeckou matkou. Bez možnosti stretnúť lásku alebo priateľstvo, oslobodiť sa. Šanca prichádza po matkinom pohrebe a Alessandra sa po kontrolných testoch v autoškole vydáva na ostrov Cres v Chorvátsku, aby oslávila svoje osemdesiate narodeniny a zmenila svoj život. Valentinin (Rak) muž je mäsiar. Chladný ako mraznička, v ktorej ticho visia stehná mŕtvych zvierat. Valentina zúfalo túži po láske, ale nie novej a dobrodružnej. Túži po láske, pozornosti a vášni svojho muža. Cesta do mesta Anchorage na Aljaške by mohla roztopiť jeho ľadové srdce. Tam ju posiela Luciana. Barbara (Baran) nikdy nepoznala blízkosť otca, známeho hudobníka, ktorý ju opustil keď mala tri roky. Túži po jeho láske ale aj po láske muža, s ktorým by mohla prežiť svoj život. Hnev, smútok a zúfalstvo by ju mohli prejsť po narodeninách na Taiwane.

„Keď ma oslovil rakúsky producent s ponukou nakrútiť film o talianskej astrologičke, odmietol som. Urobil som to niekoľkokrát. Bol som presvedčený, že téma astrológie patrí iba na stránky bulvárnych médií, nie na filmové plátno. Navyše som sa v tom čase venoval iným témam. Nakoniec sa mu podarilo presvedčiť ma, stretol som sa s Lucianou a bol som ňou hypnotizovaný. Považoval som za hriech nenakrútiť o nej film a zrazu sa mi moja tvrdohlavosť zdala smiešna. Pred nakrúcaním tohto filmu som sa vždy snažil vyhnúť konverzáciám o ezoterických zážitkoch. Keď to už prišlo, moja myseľ začala plávať niekde úplne inde. Dnes počúvam so zatajeným dychom. Nikdy neviete, o čom bude váš ďalší film. Neverím v astrológiu, ale verím v Lucianu,“ hovorí režisér filmu Peter Kerekes.

Dôležitou a výraznou súčasťou filmu Wishing on a Star je humor, za ktorým sa skrýva jemná a empatická myšlienka obyčajnej ľudskej potreby, túžby nájsť zmysel vo vesmíre vyplnenom nekonečným chaosom. Ako hovorí Luciana, „Láska sa môže skrývať za prvým rohom.“




1
Stovky bobrov
STOVKY BOBROV
[RECENZIA ]
CHLPATÁ RODINKA
[RECENZIA ]
KRV NA PERÁCH
[RECENZIA ]
KÁLMÁNOV DEŇ
[RECENZIA ]
HAJJAN
[RECENZIA ]

Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 95699
02 |
návšt. 15842
03 |
návšt. 13846
04 |
návšt. 10518
05 |
návšt. 9756
06 |
návšt. 7743
07 |
návšt. 7723
08 |
návšt. 7791
09 |
návšt. 5782
10 |
návšt. 1082
REBRÍČEK US
01 |
$51,0 mil.
02 |
$11,0 mil.
03 |
$4,5 mil.
04 |
$3,8 mil.
05 |
$2,9 mil.
06 |
$2,7 mil.
07 |
$2,4 mil.
08 |
$2,1 mil.
09 |
$2,0 mil.
10 |
$1,5 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.