11. ročník Be2Can ponúkne aj rôznorodé sprievodné podujatia, debaty s inšpiratívnymi hosťami

11. ročník prehliadky Be2Can, ktorá predstaví filmy z troch najprestížnejších ...

pridal kinema 30.9.2024 o 23:11
11. ročník Be2Can ponúkne aj rôznorodé sprievodné podujatia, debaty s inšpiratívnymi hosťami


11. ročník prehliadky Be2Can, ktorá predstaví filmy z troch najprestížnejších festivalov v Cannes, Berlíne a Benátkach, sa uskutoční od 9. do 16. októbra v 39 kinách v 33 mestách po celom Slovensku. Be2Can uvedie 11 premiérových titulov a 1 reprízu. Vo výbere nebude chýbať ani kontroverzný a ambiciózny Megalopolis od kultového režiséra Francisa Forda Coppolu, ktorý ostro kontrastuje s krehkým a poetickým otváracím filmom prehliadky Mačacia odysea, kandidujúcim na Oscara. Kino Film Europe v Pistoriho paláci v Bratislave sa opäť stane centrom festivalu, v ktorom sa uskutoční aj väčšina sprievodných podujatí. Diváci navyše získajú vďaka Be2Can 7-dňový prístup do videotéky Edisonline zadarmo.

Výber 12 filmov z festivalov v Benátkach, Berlíne a Cannes predstaví veľké mená filmárov aj začínajúce talenty, bizarné filmové experimenty i naliehavé spoločenské výpovede. Okrem samotných titulov bude súčasťou prehliadky aj pestrý sprievodný program pre dospelých a deti.

Prvým zo sprievodných podujatí, ktoré sa uskutoční vo štvrtok 10. 10. o 18:00 v Cinema City Eurovea, bude Okrúhly stôl Michala Havrana a jeho hostí k filmu Megalopolis od vizionárskeho režiséra Francisa Forda Coppolu. Veľkolepý historizujúci futuristický hrdinský epos odzbrojí témami, ohromujúcim vizuálom a hviezdnym hereckým obsadením (Adam Driver, Nathalie Emmanuel, Aubrey Plaza, Giancarlo Esposito, Dustin Hoffman, Shia LaBeouf a mnoho ďalších). O témach najambicióznejšieho projektu Coppolovej kariéry, ktorý súčasne rozdelil kritiku a pravdepodobne rozdelí i publikum, bude po projekcii diskutovať Michal Havran spolu so svojimi vzácnymi hosťami.

Bratislavské Kino Film Europe, ktoré sa nachádza v historickej budove Pistoriho paláca na Štefánikovej ulici, ponúkne až šesť sprievodných podujatí. Piatok 11. 10. o 17:00 odporúčame projekciu naliehavého filmu Semienko posvätného figovníka + Q&A s herečkou Mahsou Rostami. Režisér snímky Mohammad Rasoulof (Niet zla medzi nami, 2020) podnikol odvážny útek z Iránu, aby na festivale v Cannes predstavil túto mimoriadne odvážnu, zničujúcu alegorickú drámu, za ktorú získal Zvláštnu cenu poroty. Hlavnou témou strhujúcej snímky je kedysi pevne spojená rodina rozvrátená politickými nepokojmi. Po premietaní prebehne diskusia s herečkou Mahsou Rostami, ktorá sa pripojí online.

Sobota 12. 10. o 15:30 bude venovaná dobrodružnému animovanému filmu Mačacia odysea, ktorý je určený všetkým vekovým kategóriám. Pôvabná a z videohernej estetiky čerpajúca variácia road movie sleduje mačku plaviacu sa na lodi mystickou zaplavenou krajinou. Spolu so svojimi novými zvieracími kamarátmi je nútená čeliť výzvam a nebezpečenstvám nového sveta. Po skončení projekcie sme pre našich najmenších divákov pripravili o 17:00 kreatívny workshop „Postav si loďku“. V kaviarni Kina Film Europe čaká na deti zábavné popoludnie plné fantázie a tvorivosti. Pod vedením študentky art manažmentu Emy Machovej si budú môcť vlastnoručne vyrobiť loďku z prírodných materiálov a získať nové zručnosti. Vstupenka na film zahŕňa aj vstup na workshop, no v prípade záujmu je potrebné si rezervovať miesto najneskôr dva dni pred podujatím prostredníctvom e-mailu na: katarina.kristufkova@filmeurope.eu.

V spolupráci s Múzeom mesta Bratislavy sa v nedeľu 13. 10. o 15:30 spoločne prinavrátime do obdobia starovekého Ríma. Prostredníctvom špeciálnej komentovanej prehliadky Antickej Gerulaty, zapísanej v roku 2021 na zoznam UNESCO, objavíme, čo sa nám po Rimanoch zachovalo v Rusovciach. Dozviete sa kedy vznikol, ako vyzeral a kam až siahal jeho vojenský tábor a aké typy predmetov sa podarilo nájsť vďaka dlhoročnému archeologického výskumu. Antickú atmosféru zavŕši filmové premietanie Caligula  - The Ultimate Cut o cisárovi, ktorý vládol Rímu len štyri roky, no zapísal sa do histórie ako symbol korupcie, hrôzy a výstrednosti. Komentovaná prehliadka začína o 15.30 v areáli Antickej Gerulaty a film si budete môcť pozrieť o 17.00 v kine SĽUK.

V nedeľu 13. 10. o 18:00 čaká divákov Kina Film Europe napínavá projekcia čiernobieleho trileru o kvantovej mechanike Teória všetkého + exkluzívne Q&A s režisérom Timmon Krögerom, ktorý sa pripojí online. Tento mysteriózny príbeh, zasadený do alpského kongresu fyzikov v roku 1962, postupne rozkladá ľudskú racionalitu pod náporom nevysvetliteľných udalostí vrátane záhadného zmiznutia a vraždy. Film, ktorý zaujal kritikov na Hlavnej súťaži MFF v Benátkach, ponúka divákom jedinečnú možnosť zapojiť sa do diskusie a odhaliť zákulisie jeho vzniku.

V pondelok 14. 10. o 18:00 sa návštevníci Kina Film Europe môžu tešiť na výnimočný chuťový zážitok - degustáciu prestížneho francúzskeho koňaku značky Martell, ktorú sme pripravili v spolupráci s partnerom podujatia Pernod Ricard. Ochutnávka jedného z najprestížnejších koňakov na svete, s takmer 300-ročnou históriou výroby, dokonale doplní atmosféru projekcie francúzskeho titulu Vincent musí zomrieť. Tento jedinečný mix zombie žánru, hororu, apokalypsy, komédie a romantiky zároveň reflektuje temné stránky našej spoločnosti, podobne ako koňak Martell odhaľuje svoje vrstvy bohatých chutí pri každom ďalšom dúšku.

Súčasťou sprievodných podujatí v Kine Film Europe bude v utorok 15. 10. o 18:00 projekcia filmu Armand + diskusia so psychoterapeutkou Lenkou Pavukovou Rušarovou a novinárkou Zuzanou Šifra Matuščákovou, ktoré sú známe z podcastovej série Prítomie. V provokatívnej snímke ocenenej Zlatou kamerou na festivale v Cannes 2024 je šesťročný Armand obvinený zo sexuálne deviantného správania voči svojmu najlepšiemu kamarátovi na základnej škole. Náročná diskusia na citlivú tému filmu bude obohatená aj o skúsenosti z reálnych životných príbehov.

V stredu 16. 6. o 18:00 v Kine Film Europe zavŕši sprievodné podujatia Be2Can premietanie filmu Dahomey + diskusia Andreja Bána s hosťami. Patria vzácne historicko-umelecké artefakty do múzeí krajín, ktoré kolonizovali, alebo sa majú vrátiť do krajiny pôvodu? Aký význam má repatriácia kultúrneho dedičstva pre krajinu traumatizovanú kolonializmom? O morálno-právnej dileme, ktorou sa zaoberá oceňovaný dokument, bude diskutovať reportér Andrej Bán spolu so svojimi hosťami  - právnikom Rudolfom Kasincom a orientalistom Silvestrom Trnovcom.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 10378
02 |
návšt. 7446
03 |
návšt. 4862
04 |
návšt. 2866
05 |
návšt. 2564
06 |
návšt. 2168
07 |
návšt. 1914
08 |
návšt. 1815
09 |
návšt. 1506
10 |
návšt. 1367
REBRÍČEK US
01 |
$35,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$9,3 mil.
04 |
$5,6 mil.
05 |
$4,3 mil.
06 |
$4,0 mil.
07 |
$2,7 mil.
08 |
$2,2 mil.
09 |
$2,2 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.