Nepodľahnem nenávisti - Festival Jeden svet prichádza tento rok s aktuálnou výzvou spoločnosti

Už o dva týždne, v piatok 18. októbra,  sa v Bratislave začne medzinárodný ...

pridal kinema 3.10.2024 o 21:51
Nepodľahnem nenávisti - Festival Jeden svet prichádza tento rok s aktuálnou výzvou spoločnosti


Už o dva týždne, v piatok 18. októbra,  sa v Bratislave začne medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet, ktorý dnes oznámil svoj otvárací film, aj slovenskú premiéru nového celovečerného dokumentu Mareka Šulíka – Prezidentka. Festival tiež zverejnil tohtoročný spot a prezradil tému sekcie Fokus, ktorá kráča s dobou a každý rok prináša výber filmov spojených určitým fenoménom, ktorý hýbe našou spoločnosťou.

Palestínsky lekár Izzad-Dín Abúléš je muž s nezvyčajne veľkým srdcom, ktorý prišiel o svoj domov a izraelská armáda mu zabila tri dcéry. V dokumentárnom filme Nepodľahnem nenávisti (z angl. I Shall Not Hate) ho sledujeme na jeho neľahkej ceste k odpusteniu a zmiereniu. Na ceste, ktorá vedie z utečeneckého tábora Džabálijá v Gaze cez Torontskú univerzitu až po izraelský Najvyšší súd.

„Hlavný predstaviteľ filmu je viacnásobný nominant Nobelovej ceny za mier. Šírením svojho príbehu sa pokúša odovzdať ľudstvu správu, ktorú považujeme za nesmierne dôležité práve teraz zdôrazniť aj v našej spoločnosti. Množstvo bežných tém je dnes spolitizovaných a kladie medzi ľudí, často členov jednej rodiny, susedov či blízkych priateľov, neprekonateľné múry. Aj konflikt na Blízkom východe je téma, ktorá vzbudzuje protichodné a vášnivé reakcie. My však týmto filmom chceme pripomenúť, že vojna a konflikty majú kruté dopady na životy konkrétnych ľudí a že je dôležité v tom druhom vidieť v prvom rade človeka – s jeho ľudským príbehom a dôstojnosťou – aj keď ide o niekoho z iného názorového spektra, národnej alebo etnickej príslušnosti, vierovyznania alebo sexuálnej orientácie či identity,“ vysvetľuje Andrea Najvirtová, riaditeľka neziskovej organizácie Človek v ohrození, ktorá festival organizuje.

Dokument Nepodľahnem nenávisti preto organizátori festivalu Jeden svet vybrali ako otvárací film podujatia, ktorý bude po prvýkrát prístupný pre všetkých. Tento rok sa totiž na slávnostné otvorenie festivalu môže prísť pozrieť aj verejnosť, vrátane ľudí s poruchami zraku či sluchu.

„Chceme, aby bol festival Jeden svet skutočne pre všetkých. Preto predávame permanentky na online filmy v troch rôznych cenách, a preto sme sa rozhodli sprístupniť udalosti, ktoré boli predtým len na pozvánku, aj širšej verejnosti,“ hovorí riaditeľka festivalu Eva Križková. „To znamená, že na otvorenie aj zatvorenie festivalu, ale aj na odovzdávanie cien v súťažnej sekcii Slovensko a Česko za ľudské práva, sa tento rok budú dať kúpiť lístky,“ dodáva.

Festival sa uzavrie Prezidentkou

Filmový festival Jeden svet bude tento rok trvať až 11 dní. Začne sa v piatok 18. októbra a skončí sa v nedeľu 27. októbra slovenskou premiérou nového celovečerného dokumentárneho filmu Mareka Šulíka Prezidentka, ktorý zachytáva pôsobenie Zuzany Čaputovej vo funkcii prezidentky Slovenskej republiky.

Aké dilemy riešila prezidentka so svojim tímom a aký vplyv mal výkon funkcie na jej osobný život? To všetko budete môcť sledovať vo filme, ktorý dokumentuje prezidentkin mandát. „Film Prezidentka dorazí na Jeden svet len dva dni po svojej svetovej premiére, ktorou slávnostne otvorí náš spriatelený MFDF v Jihlave v susednom Česku. Podobne, ako otvorenie festivalu, aj lúčenie sa s jeho 25. ročníkom prebehne v duchu posolstva humanizmu. Ide o veľmi osobný portrét našej bývalej pani prezidentky, ktorá štyri roky po sebe prebrala záštitu nad naším festivalom a dodnes pre nás reprezentuje ideály humanizmu a demokracie,“ objasňuje riaditeľka Jedného sveta Eva Križková.

Radosť nám pomôže viac, ako nenávisť

Hlavnou témou špeciálnej festivalovej sekcie Fokus, ktorá sa každý rok mení, bude tento rok radosť, konkrétne Queer Joy. „Prostredníctvom silného, vizuálne aj geograficky pestrého programu chceme ukázať, že LGBTI+ ľudia nie sú problém, ako ich často vykresľujú politici, ktorí ich zneužívajú na podnecovanie nenávisti v spoločnosti. Naopak, svojimi rozmanitými talentami a výraznými osobnosťami prinášajú do života spoločnosti často radosť, ktorá by nám všekým pomohla jednoznačne viac, ako nenávisť,“ vysvetľuje tému sekcie Eva Križková.

Malé nahliadnutie do tohtoročnej ponuky Jedného sveta ponúka aj nový videospot, ktorý si môžete pozrieť na stránke festivalu.

Permanentky na celé trvanie festivalu si môžete kúpiť cez CINEPASS. Zakúpiť si môžete aj Cinepass online na desať zahraničných filmov, ktoré budú po skončení festivalu dostupné online 28.10. do 3.11.2024.

Program Jedného sveta 2024 je už kompletne zverejnený na webovej stránke Cinepassu. Tešiť sa môžete aj na zaujímavý sprievodný program.

Festival finančne podporil Audiovizuálny fond a záštitu nad podujatím prebral primátor hlavného mesta SR Bratislavy Matúš Vallo. Hlavným organizátorom je nezisková organizácia Človek v ohrození.

Sekciu Fokus: Queer Joy financovala Európska únia.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 10378
02 |
návšt. 7446
03 |
návšt. 4862
04 |
návšt. 2866
05 |
návšt. 2564
06 |
návšt. 2168
07 |
návšt. 1914
08 |
návšt. 1815
09 |
návšt. 1506
10 |
návšt. 1367
REBRÍČEK US
01 |
$35,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$9,3 mil.
04 |
$5,6 mil.
05 |
$4,3 mil.
06 |
$4,0 mil.
07 |
$2,7 mil.
08 |
$2,2 mil.
09 |
$2,2 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.