Jeden svet: Cenu Eleny Lackovej získala divadelná inscenácia o útoku na rómsku komunitu

Odteraz až do nedele 27. októbra si môžete v Bratislave pozrieť to najlepšie ...

pridal kinema 17.10.2024 o 22:58
Jeden svet: Cenu Eleny Lackovej získala divadelná inscenácia o útoku na rómsku komunitu


Odteraz až do nedele 27. októbra si môžete v Bratislave pozrieť to najlepšie z aktuálnej svetovej a domácej dokumentárnej filmovej tvorby. Festival Jeden svet v piatok 18. októbra odštartoval premietaním filmu o palestínskom lekárovi s názvom Nepodľahnem nenávisti a odovzdaním nového ocenenia – Ceny Eleny Lackovej, pre umelecký projekt, ktorý priniesol pozitívnu zmenu v spoločnosti. Cenu si z otvorenia odniesla divadelná inscenácia Budete mať luft!

„Kajo, dnes budeš mať luft!“ Túto vetu si vypočul jeden z obyvateľov rómskej štvrte v obci Pobedim. Neurčitá vyhrážka bola predzvesťou tragickej udalosti, keď sa v roku 1928 skupina občanov počas hodovej zábavy rozhodla zaútočiť na neďalekú rómsku komunitu. Výsledkom tejto razie boli zničené domácnosti, množstvo zranených a šesť obetí – medzi nimi bolo aj šesťročné dieťa.

Práve túto tragickú udalosť stvárňuje divadelná inscenácia Pavla Viechu Budete mať luft!, ktorú môžete ešte v novembri vidieť v Slovenskom národnom divadle, a ktorá si dnes počas slávnostného otváracieho ceremoniálu festivalu Jeden svet odniesla Cenu Eleny Lackovej. Cenu odovzdala pravnučka Eleny Lackovej, speváčka, tanečníčka a herečka Alžbeta Ferencová alias Zea.

Jeden svet: Cenu Eleny Lackovej získala divadelná inscenácia o útoku na rómsku komunitu

Umenie má silu meniť nás k lepšiemu

„Inscenáciu Budete mať luft! som navrhol okrem iného aj vďaka spolupráci s umelkyňou Emíliou Rigovou, ktorá je silným hlasom rómskej menšiny v súčasnom umení, s výstavami v renomovaných galériách, a ktorá otvára témy rómskej identity v osobne silnej a charakteristicky kritickej podobe. Inscenácia Budete mať luft sa vracia do roku 1928 a opisuje tragické okolnosti útoku na rómsku komunitu, ktoré ostávajú hrozivo aktuálne aj dnes,“ zdôvodnil svoju nomináciu umelec Oto Hudec.

Cena Eleny Lackovej sa počas festivalu Jeden svet odovzdáva po prvýkrát. Elena Lacková bola významná slovenská spisovateľka, dramatička a aktivistka rómskeho pôvodu. Ako prvá Rómka dostala štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra a svojou literárnou tvorbou a aktivizmom výrazne prispela k zviditeľneniu rómskej kultúry a k zlepšeniu postavenia Rómov a Rómok v spoločnosti. Milena Hübschmannová spracovala jej rozprávanie a život v knihe Narodila som sa pod šťastnou hviezdou, ktorá vyšla v slovenskom preklade v roku 2023.

Ocenenie ma za úlohu podporiť a zviditeľniť angažovanosť slovenských umelcov a umelkýň, ktoré svojou tvorbou prispievajú k spoločenskej zmene, zdôrazniť potenciál umenia v oblasti spoločenského dopadu a v neposlednom rade zviditeľniť slovenské umelecké diela, ktoré pozitívne ovplyvňujú spoločnosť. O víťaznom umeleckom diele rozhodla Rada Ceny Eleny Lackovej, ktorú tvorili Miroslava Ábelová, Zuzana Wienk, Katarína K. Cvečková, Andrej Kolenčík a Oto Hudec.

Okrem inscenácie Budete mať luft! sa do finále dostali aj interaktívna inštalácia so silnými titulmi kníh s rebelským, protestným, či vzdorovitým gestom Mlčanie nás neochráni popredného slovenského umelca Jara Vargu a divadelná inscenácia o strachu, v umeleckom podaní ľudí s mentálnym znevýhodnením, s názvom Pískanie v tme banskobystrického Divadla z pasáže.

„Človek v ohrození prostredníctvom festivalu Jeden svet a jeho aktivít dlhodobo pracuje so spoločenským dopadom filmu. Preto vieme, že umenie má dar nielen meniť naše vnútorné vnímanie a robiť nás citlivejšími, ale vďaka cielenému spájaniu a spolupráci s ďalšími sektormi ako je verejná správa, médiá, či tretí sektor, aj naozaj meniť nastavené procesy a tým fungovanie spoločnosti k lepšiemu. Udeľovať Cenu Eleny Lackovej sme sa rozhodli preto, aby sme vyzdvihli potenciál umenia aj v očiach ďalších dôležitých aktérov, ktorých činnosť vplýva na chod spoločnosti a samozrejme odmenili umelcov za ich vyčerpávajúce úsilie, ktoré je tým cennejšie, čím náročnejšie časy žijeme,“ objasňuje riaditeľka festivalu Jeden svet Eva Križková.

10 dní v znamení dokumentárnych filmov

Po odovzdaní ocenenia sa na slávnostnom otvorení 25. ročníka Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet premietal film Nepodľahnem nenávisti (z angl. I Shall Not Hate) o palestínskom lekárovi Izzad-Dín Abúléšovi, ktorý prišiel o svoj domov a izraelská armáda mu zabila tri dcéry. Tento päťnásobný nominant na Nobelovu cenu však dodnes trvá na svojom humanistickom posolstve a nepodlieha nenávisti.  

Počas nasledujúcich 10 dní čaká verejnosť v bratislavskom kine Lumiére výber najlepších dokumentárnych filmov z celého sveta i kvalitná domáca tvorba. Nebudú chýbať ani sprievodný program a podnetné diskusie, ktoré otvárajú oči i myseľ, ako aj program pre najmenších.

Permanentky na celé trvanie festivalu si môžete kúpiť cez CINEPASS. Zakúpiť si môžete aj Cinepass online na desať zahraničných filmov, ktoré budú po skončení festivalu dostupné online 28.10. do 3.11.2024.

Program Jedného sveta 2024 je dostupný na webovej stránke Cinepassu.

Festival finančne podporil Audiovizuálny fond a záštitu nad podujatím prebral primátor hlavného mesta SR Bratislavy Matúš Vallo. Hlavným organizátorom je nezisková organizácia Človek v ohrození.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 16599
02 |
návšt. 8697
03 |
návšt. 5439
04 |
návšt. 3512
05 |
návšt. 2735
06 |
návšt. 3023
07 |
návšt. 1919
08 |
návšt. 1455
09 |
návšt. 1136
10 |
návšt. 1174
REBRÍČEK US
01 |
$35,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$9,3 mil.
04 |
$5,6 mil.
05 |
$4,3 mil.
06 |
$4,0 mil.
07 |
$2,7 mil.
08 |
$2,2 mil.
09 |
$2,2 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.