Netflix, Max, Apple TV+ novinky: Fancy Dance, Banshees of Inisherin, Federer: Twelve Final Days ...

Indiánska rezervácia Seneca-Cayuga v Oklahome. Jax venuje svoj čas a lásku starostlivosti ...

pridal Lukáš Šútor 27.6.2024 o 23:45
Netflix, Max, Apple TV+ novinky: Fancy Dance, Banshees of Inisherin, Federer: Twelve Final Days ...


Prvý kontakt (Arrival) – pondelok, 24. jún, Max

USA, 2016, Denis Villeneuve

Kvalitné, inteligentné a humanistické hollywoodske sci-fi, ktoré sa zaoberá lingvistickou otázkou komunikácie s vyspelým mimozemským druhom. V príbehu nie je dôležité mimozemšťanov pokoriť, dôležité je mimozemšťanov pochopiť, pričom oni sa snažia pochopiť nás a to na najbanálnejšej priateľskej úrovni. Ústrednú jazykovedkyňu stvárňuje Amy Adams, známymi tvárami sú i Jeremy Renner či Forest Whitaker. Snímky Unesené (2013), Sicario: Nájomný zabijak (2015) a Prvý kontakt katapultovali kanadského režiséra Denisa Villeneuveho do prvej hollywoodskej ligy, kde zdatne konkuruje trebárs takému Christopherovi  Nolanovi. Fanúšikovia poslednej filmovej Duny  by vedeli rozprávať.    

Rozpoltený (Split) – pondelok, 24. jún, Max

USA, Japonsko, 2016, M. Night Shyamalan

Táto snímka bola pre mnohých fanúšikov M. Nighta Shymalana návratom režiséra, ktorý sa pár rokov dozadu trápil so skutočne pranierovanými filmami. V Rozpoltenom ale pán režisér výborne skombinoval trend superhrdinov so svojim typickým rozprávaním, a skvele na to využil najmä herecký talent Jamesa McAvoya, ako i začínajúcej Anye Taylor-Joy. Tá si zahrala osamelú tínedžerku, ktorú spoločne s ďalšími dvoma dievčatami unesie a vo svojej domácnosti väzní muž s rozpoltenou osobnosťou, konkrétne s 23 osobnosťami.

Menu (The Menu) – pondelok, 24. jún, Max

USA, 2022, Mark Mylod

Nadpriemerná hollywoodska komédia, ktorú zdobí množstvo trilerových až hororových znakov. Mark Mylod je skúseným seriálovým režisérom z viacerých žánrových oblastí (Hriešnici – komediálna dráma, Boj o moc – intrigánska mocenská dráma, Hra o tróny – fantasy, Vincentov svet – komediálny seriál). Herecké menu z Menu ponúka Ralpha Fiennesa a dvoch prvotriednych hercov z mladšej generácie: Nicholasa Houlta a Anyau Taylor-Joy, hviezdu namosúrenej Furiosi. Margot (Taylor-Joy) a Tyler (Hoult) sa vydajú na špeciálne rande do luxusnej ostrovnej reštaurácie slávneho, ale desivo špecifického  šéfkuchára (Fiennes). Jednotlivých hostí luxusnej reštaurácie čaká program a menu, na ktoré nikdy nezabudnú...

Halloween – pondelok, 24. jún, Max

USA, 2018, David Gordon Green

Kultový filmový zabijak Michael Myers v najmodernejšom slasherovom „šate,“ pričom pri tom nesmie chýbať ani Laurie Strode (Jamie Lee Curtis), Myersova obľúbená obeť. Halloween od režiséra Davida Gordona Greena sa odohráva 40 rokov po brutálnych udalostiach z najpôvodnejšieho filmu majstra Johna Carpentera. Laurie sa teší z dcéry i vnučky, ale oni sa netešia z Laurie, nakoľko ju aj s jej kompulziami považujú za paranoidného blázna. Darmo -  40 rokov je 40 rokov. Myers však nezabúda, (nikdy) neumiera a jeho vražedný apetít nemá konca. 40 rokov predstavuje pre Myersa mihnutie oka. Laurie sa skutočne má čoho báť.  A my takisto.  

I Am: Celine Dion – utorok, 25. jún, Prime Video

USA, 2024, Irene Taylor Brodsky

Portrét ikonickej popovej speváčky, ktorej pred pár rokmi diagnostikovali vážnu chorobu  - syndróm stuhnutej osoby (SPS). Začalo to kŕčmi, ktoré sa postupne zhoršovali. Výsledný lekársky rezultát bol krutý. SPS je raritná choroba prejavujúca sa stuhnutými svalmi; najčastejšie v oblasti trupu a končatín (postihnuté sú, prirodzene, i hlasivky). Príznaky prichádzajú nečakane a náhle. Postihnutý človek uviazne v stuhnutej polohe, pričom je neschopný zásadnejšieho pohybu.  Dokumentárny film 54-ročnej Irene Taylor Brodsky na jednej strane sumarizuje kariéru úspešnej umelkyne, na druhej strane skúma chorobu, ktorá hlavnej hrdinky mení životné smerovanie.

Nejhorší spolubydlíci (Worst Roommate Ever) – streda, 26. jún, Netflix

USA, 2024,  Dominini Hofmann

Mnohí poznáme, aké je bývať na intrákoch, privátoch, garzónkach, zdieľaných bytoch, stanoch, hradoch a kaštieľoch (posledné spomenuté obydlia sú – akože - len haha). Málokto z nás mal však za spolubývajúceho či spolubývajúcu plno profesionálneho psychopata/psychopatku. Dokuseriál  Nejhorší spolubydlíci  nás zoznamuje s najväčšími monštrami medzi spolubývajúcimi. Ľudské monštrá, s ktorými by ste obývačku zdieľať rozhodne nechceli. A predsa sa to niekomu podarilo.  Všetko sú to skutočné príbehy. Nočné mory, ktoré sa premenili na krutú realitu.

Zem žien (Land of Women) – streda, 26. jún, Apple TV+

USA, Španielsko, 2024, Carlos Sedes, Jacobo Martinéz

Gala si nežije zle. Žije v New Yorku, má dostatok prachov, dobré zázemie, dobrú rodinu.  Naoko. Niečo hnije v štáte dánskom. Pod povrchom. Manžel sa zadlží. Následne zmizne. V tomto bode sa manželkin život obracia hore nohami. Gala sa presťahuje sa za mamkou do Španielska, ale ani tu nenájde vytúžený pokoj. Mafia je zúrivá, túži po pomste a je ochotná urobiť čokoľvek. Ani nová identita zúfalej a zmätenej hlavnej hrdinke nepomôže. Dokáže jej niečo pomôcť? Šesťdielny triler Zem žien je adaptáciou románu španielskej autorky Sandri Barneda. Galu si zahrala Eva Longoria, hviezda populárneho seriálu Zúfalé manželky. Showrunnerom je Ramón Campos, showrunnerkou je i Gema R. Neira. Španielska dvojka. Vlastne - väčšina tvorivého tímu je zo Španielska. Američania to celé platia.

Zlatá devadesátá – štvrtok, 27. jún, Netflix

USA, 2024, Gregg Mettler, Bonnie Turner, Terry Turner, Lindsey Turner

Sequel kultového sitcomu Tie roky sedemdesiate odštartoval začiatkom minulého roka na Netflixe. Dej sa odohráva 15 rokov po udalostiach z pôvodnej show. Leia (Callie Haverda), dcéra Erica a Donny, prichádza na prázdniny ku svojim starým rodičom a nachádza si nových priateľov. Debra Jo Rupp (Kitty Forman) a Kurtwood Smith (ako Red Forman) si zopakovali svoje herecké úlohy. V prvej sérii sa v epizódnych rolách mihli aj dobre známe herecké tváre ako Topher Grace, Laura Prepon, Wilmer Valderrama, Mila Kunis, Ashton Kutcher, Don Start a Tommy Chong.  Druhá séria je rozdelená na dve polovice – obe budú mať po 8 epizód. Druhá polovica epizód dorazí na stream až 24. októbra. 

Supergen (Supacell) – štvrtok, 27. jún, Netflix

Veľká Británia, 2024, Andrew Onwubolu

Supergén, superschopnosti, superhrdinovia, superhrdinky. Nadľudia so super schopnosťami a ich nadľudskí súperi so super schopnosťami. Komiksový superžáner, ktorý takmer zaručene chytí za srdce množstvo filmových i televíznych divákov. Stále nás ten žáner baví (?).  Najnovším prírastkom do superhrdinskej televíznej rodiny je šesťdielna britská séria Supergen  z dielne Netflixu, kde hlavné postavy postupne odhaľujú svoje (super) schopnosti.   Sledujeme piatich obyčajných ľudí. Nespája ich takmer nič, okrem toho, že sú všetci čiernej farby pleti. 

Má lady Jane (My Lady Janes) – štvrtok, 27. jún, Prime Video

Veľká Británia, 2024, Gemma Burgess

16. storočie. Anglicko. Budúca anglická kráľovná Jana Greyová  sa narodila v roku 1536, zomrela v roku 1554.  „Deväťdňová“ kráľovná, tak sa jej zvykne hovoriť, hoci v niektorých prameňoch sa píše o kráľovnej „trinásťdňovej“. Každopádne – Jana Greyrová sa na tróne dlho nezdržala. Prežila však búrlivý a zaujímavý život, plný vášne, lásky a erotiky.  Gemma Burges, showrunnerka 8-dielnej série z dielne Prime Video, skúma vtipným a aktuálnym spôsobom vzťahový  život pobláznenej a nesúrodej tínedžerky, ktorá sa narodila do (ne)správnej rodiny. A život ku mladej Jane nebol vôbec milostivý. Skončil až príliš rýchlo.

Fancy Dance – piatok, 28. jún, Apple TV+

USA, 2024, Erica Tremblay

Indiánska rezervácia Seneca-Cayuga v Oklahome. Jax venuje svoj čas a lásku starostlivosti o svoju neter Roki. Keďže Jaxina sestra je od istého dňa nezvestná,  Jax prebrala jej rolu. Dvojica sa však nehodlá zmieriť so stratou blízkej osoby a vyberajú sa ju hľadať na vlastnú päsť. Pátranie po hľadanej odhaľuje spletité a komplexné siete problémov domorodých žien s nemilosrdným súdnym systémom sveta, ktorí ovládajú kolonizátori.  Celovečerný debut nádejnej autorskej režisérky Erici Tremblay povýšila prítomnosť 37-ročnej herečky Lily Gladstone, ktorá bola za svoj výkon v Scorseseho filme Vrahovia mesiaca kvetov nominovaná na Oscara. O tom, že Gladstone je v kurze svedčí aj fakt, že je súčasťou hlavnej festivalovej poroty na práve prebiehajúcom festivale v Cannes.

Rodinná aféra (A Family Affair) – streda, 28. jún, Netflix

USA, 2024, Richard LaGravenese

Nicole Kidman, Zach Efron, Joey King, Liza Koshy či Kathy Bytes. Veľmi slušná, hviezdna herecká zostava. Generačná romantická komédia Richarda LaGraveneseho neskrýva nemalé komerčné ambície a na oplátku očakáva  náležitú divácku pozornosť. Zápletku odštartuje románik medzi zrelou ženou (Kidman) a o niekoľko rokov mladším úspešným hercom (Efron). V dcére Zare (King) sa ozve ochranársky inštinkt, ktorý tvorí obava, že nešťastná matka sa zamilovala do niekoho, kto jej city nedokáže obetovať. Skutočnosť je však zložitejšia, než si mladučká dcéra dokáže predstaviť.

WondLA – piatok, 28. jún, Apple TV+

USA, 2024, Bobs Gannaway

Je Eva posledným človekom na zemi? Nuž, odpoveď na túto otázku si hlavná hrdinka musí nájsť sama. Eva vyrástla v podzemí, v podzemnom bunkri. Svet „tam vonku“ je neznáma, vraj ho postihla akási pandémia a ľudia nedopadli najlepšie. Eva cvičí, tvrdo praktizuje a pripravuje sa na moment, kedy bude schopná opustiť svoj úkryt. Raz sa to podarí, ale čo sa „tam hore“ vlastne deje? A čo presne sa stalo ľudskému druhu? Fantazíjna, vizuálne bohatá a pestrofarebná animovaná dobrodružná séria Bobsa Gannawaya je adaptáciou románu medzinárodne úspešného spisovateľa Tonyho DiTerlizzeho, autora knižnej série Kronika rodu Spiderwickovcov.

Divoký Django (Django Unchained) – pondelok, 17. jún, Max

USA, 2012, Quentin Tarantino

Prvý western kultového amerického autora Quentina Tarantina je zasadený do polovice 19. storočia, kedy v Amerike zúri občianska vojna. Jamie Foxx stvárňuje černošského otroka Djanga, ktorému sa naskytne unikátna príležitosť vyslobodiť sa zo zajatia. Nájomný lovec ľudí, doktor Schultz (Christoph Waltz), poverí Djanga úlohou polapiť diabolských bratov Brittlových. Django sa do zadania púšťa s nasadením, ktoré je obdivuhodné a desivé zároveň. 

Duchovia Inisherinu (Banshees of Inisherin) – pondelok, 17.jún, Max

Írsko, Veľká Británia, 2022, Martin McDonagh

Komorný tragikomický film írsko-britského autora Martina McDonagha (Tri billboardy kúsok za Ebbingom, Sedem psychopatov, V Bruggách) sleduje drsnú vzťahovú dynamiku dvojice (bývalých) kamarátov niekde v zapadnutej írskej dedinke na pozadí írskej občianskej vojny (o nej sa tu dozvedáme len veľmi okrajovo, podobne ako hlavné postavy). Brendan Gleeson stvárňuje zatvrdnutého a tvrdohlavého Colma, ktorý sa jedného dňa  rozhodne, že jeho „jednoduchší“ celoživotný kamoš mu už viac nestojí ani za kúsok reči. Šokovaný Siobhán Colmovmu náhlemu rozhodnutiu nerozumie a odmieta ho akceptovať. Situácia graduje a vedie k nekompromisným výsledkom. Snímka získala 9 nomináciu na Oscara, ale ani jedného Oscara

Ako nikto iný (Tu man nieko neprimeni) – pondelok, 17. Jún, Max

Litva, Španielsko, Švédsko, 2023, Marija Kavtaradzė

Atypický romantický príbeh o atypickom prejave partnerskej lásky. Emocionálnej, nesmierne silnej a  intímnej, avšak bez výraznejších telesných prejavov. Davydas, muž z ústredného zamilovaného páru, skrátka nemá o sexualitu záujem. Necíti ju. Nič to však nemení na tom, že Davydasova partnerka Elena je pre neho všetkým. Talentovaná litovská autorka Marija Kavtaradzė si kladie zaujímavú otázku, či takýto milostný vzťah môže dlhodobo fungovať.

Na návšteve (The Visit) – pondelok, 17. Jún, Max

USA, 2015, M. Night Shyamalan

Úspešný návrat na scénu pre už takmer odpísaného novodobého kráľa hororu (Šiesty zmysel, Vyvolený, Znamenia). Shyamalanova Na návšteve stála štúdio iba 5 miliónov dolárov a celosvetovo ich zarobila takmer 100. Dvaja teenageri prichádzajú na návštevu k svojim starým rodičom, ktorých ešte nikdy nevideli. Návštevu sa snažia zaznamenať na ručnú kameru. Postupne zisťujú, že so starkými nie je niečo v poriadku a čaká ich nejedno prekvapenie. Shyamalan v druhom pláne otvára viacero zaujímavých tém, preto sa dá The Visit považovať za veľmi chytrý žánrový film.

Power of the Dream – pondelok, 17. jún, Prime Video

USA, 2024, Dawn Porter

Príbeh skupiny žien z Women's National Basketball Association (WNB), ktoré svojou neúnavnou aktivitou dokázali priamo usmerniť chod americkej politiky. V druhom kole primárnych volieb v štáte Georgia (január 2021) sa proti sebe postavili černošský demokratický kandidát  Raphael Warnock a republikánska kandidátka  Kelly Loeffler, významná podporovateľka Donalda Trumpa. Lofflerovej hrubo rasistická, agresívna a demagogická kampaň vzburcovala mohutný spoločenský odpor amerických basketbalistiek, čoho výsledkom bolo Warnockove víťazstvo. Motivačný dokument režisérky Dawn Porter nám pripomína, že sa vždy oplatí stáť za vlastnými princípmi.

Here to Climb – utorok, 18. Jún, Max

USA, 2024, Ricki Stern, Anne Sundberg

Dokuportrét usmievavej a nikdy sa nevzdávajúcej americkej horolezkyne Sashi Di DiGiuliani, majsterky sveta v disciplíne skalného lezenia. Di DiGiuliana nie je len horolezkyňou, je i spisovateľkou a rečníčkou, ktorá nás dokáže evokatívne vtiahnuť do svojho umenia a rozprávania. V horolezeckom športe dominujú muži, hlavná hrdinka však poskytuje unikátny recept na úspech v prostredí, ktoré ženám zväčša nepraje.  

Black Barbie: A Documentary – streda, 19. jún, Netflix

USA, 2023, Lagueria Davis

Čierna Barbie prišla na scénu v 80. rokoch. V hračkárskom priemysle sa rozbehla malá revolúcia, pričom tá pozmenila evolučný vývoj legendárnej dievčenskej hračky. Vo svete „bárbín“ skrátka už nič nebolo tak, ako predtým.  Režisérka Laguerie Davis sa zamýšľa nad tým, ako môže výzor jednoduchých hračiek formovať našu celoživotný identitu a imagináciu.

Spadek – streda, 19. jún, Netflix

Poľsko, 2024, Sylwester Jakimow

Poľská hra o tróny. Komédia o hašterivej bitke o nečakané rodinné dedičstvo. Zosnulou ústrednou postavou je Jan Peszek, podivný čudák a talentovaný vynálezca. Hneď niekoľko ziskuchtivých supov sa zíde okolo Peszekovej čerstvej mŕtvoly.  Ide o všetko. Súboj o víťaza bude nemilosrdný, drsný, plný nečakaných zvratov a odhalení.  Kto z hráčov a hráčiek (ak vôbec niekto) napokon získa vytúženú korisť?

Federer: Twelve Final Days – štvrtok, 20. jún, Prime Video

Veľká Británia, 2024, Asif Kapadia, Joe Sabia

Prestížny britský dokumentárny portrétista a držiteľ Oscara Asif Kapadia (Diego Maradona, Amy, Senna) a spolurežisér Joe Sabia natáčali jedného z najlepších tenisových hráčov všetkých čias počas záverečných dní jeho profesionálnej kariéry.  Film sa prezentuje ako domáce video pre Federerovych fanúšikov, ale súčasťou obsahu sú aj rozhovory s ďalšími špičkovými tenistami ako Rafael Nadal, Novak Djokovič či Andy Murray. Tí poodhaľujú zákulisia vzťahov so svojim dlhoročným rivalom. Rovnako tak činí aj švajčiarska superhviezda.  Federer skončil s aktívnym hraním v roku 2022 vo veku 41 rokov a jeho kariéra činí 20 získaných grandslamových titulov.   

Miláčci Ameriky: Roztleskávačky Dallas Cowboys (America's Sweethearts: Dallas Cowboys Cheerleaders) – štvrtok, 20. jún, Netflix

USA, 2024, Greg Whiteley

Dievčatá, ktoré tlieskajú,  motivujú a sexy pózujú. U nás profesia roztlieskavačiek nemá širokú tradíciu, v Amerike je to úplne ináč a z americkej kinematografie to všetci dobre poznáme. Dievčatá z texaského tímu amerického futbalu Dallas Cowboys patria k celonárodnej špičke. Sedemdielna dokuséria režiséra Grega Whiteleya, ktorý sa podobnej téme venoval aj pred pár rokmi (Cheerleading), skúma, čím všetkým si protagonistky museli prejsť počas uplynulej sezóny. Sledujeme vývoj ústrednej skupiny od úvodného predsezónneho tréningového kempu až po sezónne finále.

Slave Play. Not a Movie. A Play. –  štvrtok, 20. jún, Max

USA, 2024, Jeremy O. Harris

Dokumentárny film dramatika Jeremy O. Harrisa poskytuje hĺbkový pohľad na jeho úspešnú, ale zároveň kontroverznú divadelnú hru Slave Play. Hra sleduje tri rasovo zmiešané páry zúčastňujúce sa atypickej párovej terapie. Výsledkom psychologicky vyhrotených situácií je nekompromisná štúdia rasových stereotypov a mocenských dynamík. O. Harrisov filmový prístup je pomerne experimentálny.  Viac, ako myšlienkou pôvodnej divadelnej hry, sa snímka zaoberá tvorivým procesom talentovaných broadwayských umelcov a umelkýň. A to vôbec nemusí byť na škodu.

Dvojčata se nezapřou (The Accidental Twins) – štvrtok, 20. jún, Netflix

Kolumbia, 2024, Alessandro Angulo

Veru, nezaprú sa. Minimálne v tomto prípade. Kolumbijsky film dokumentuje v domácej krajine dobre známy príbeh jednovaječných dvojičiek. Tie ihneď po pôrode  nemocničný personál nepochopiteľným spôsobom zamenil za iné decká. Dnes sú dvojčence dospelé, reflektujú svoju bizarnú a smutno-smiešnu skúsenosť, ako i aktuálnu situáciu v divokej kolumbijskej spoločnosti.  

Gangy Galicie (Clanes) – piatok, 21. jún, Netflix

Španielsko, 2024, Jorge Guerricaechevarría

Už poznáme taliansku Gomorru, teraz spoznáme Gangy Galicie. Tvorca a scenárista osemdielnej série nás prevedie špinavým svetom podsvetia severozápadného Španielska, ktorého centrálnym mestom je Santiago de Compostela. Hlavnou postavou príbehu je mladá právnička, ktorá sa po nevyjasnenej smrti svojho otca infiltruje do srdca vplyvného drogového kartelu. 59-ročný Guerricaechevarría spolupracoval na množstve filmových a televíznych projektov. Väzenský triler Cela 211 získal v roku 2010 nomináciu na najlepší scenár v rámci Európskych filmových cien, pričom tento scenár napísal práve Guerricaechevarría.

Tvrdá odplata (Trigger Warning) – piatok, 21. jún, Netflix

USA, 2024, Mouly Surya

Nechcite naštvať Jessicu Alba. Nechcite to. Hviezda filmov Machete, Fantastická štvorka či Sin City – mesto hriechu stvárňuje agentku špeciálnych síl Parker, ktorá sa po náhlom úmrtí svojho otca stáva novou majiteľkou rodinného baru. Keď hlavná hrdinka dorazí do rodného mesta, nepríjemne ju prekvapí, že v meste vládne tvrdá ruka odporného gangu. A zdá sa, že ten je do otcovej smrti priamo zapletený. Akčnú snímku režíruje indonézska režisérka Mouly Surya, ktorá pred pár rokmi zaujala medzinárodnú festivalovú verejnosť originálnou feministickou westernovou snímkou z exotického prostredia Marlina: Zločin v štyroch dejstvách.  

Stevie Van Zandt: Disciple – sobota, 22. jún, Max

USA, 2024, Bill Teck

Dokuportrét gitaristu, hráča na mandolínu, hudobného producenta i herca, ktorý na jeseň oslávi 74 rokov. Rodák z amerického štátu Massachusetts sa medzinárodne presadil v kapele Brucea Springsteena (E Street Band), pričom od roku 2014 je i členom Rokenrolovej siene slávy.  Zhruba 2 a pol hodinový film vyzdvihuje obdivuhodnú životnú púť pôvodne mladého aktivistu, ktorý dodnes rutinne vypredáva štadióny na celom svete.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 51645
02 |
návšt. 4968
03 |
návšt. 2201
04 |
návšt. 2030
05 |
návšt. 1543
06 |
návšt. 970
07 |
návšt. 783
08 |
návšt. 927
09 |
návšt. 777
10 |
návšt. 652
REBRÍČEK US
01 |
$101,0 mil.
02 |
$19,0 mil.
03 |
$9,7 mil.
04 |
$3,8 mil.
05 |
$3,8 mil.
06 |
$2,7 mil.
IF
07 |
$2,5 mil.
08 |
$2,3 mil.
09 |
$1,9 mil.
10 |
$1,5 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.